Sandra Huisman is in haar element op haar woonschip de Marye 49
Sandra Huisman is in haar element op haar woonschip de Marye 49 Fotos: Linda van der Heide

“Ik koos voor bont behang, maar zou dat thuis nooit durven”

Persoonlijke verhalen

Het is oktober woonmaand, dé maand waarin wonen en interieurinrichting centraal staan. Sandra Huisman (56) heeft een fijn huis in Joure, maar is pas echt in haar element op haar woonschip de Marye 49 waarmee ze samen met haar man de Friese wateren onveilig maakt. De Marye 49 ligt in Terherne als wij het bezoeken. 

Het is een stoer gezicht. Sandra met haar lange lokken achter het stuurwiel nauwkeurig het 24 meter lange schip door sluizen, grachten en kanalen laverend. Ze lacht. “De eerste keer was zo spannend. Sowieso had ik nooit kunnen vermoeden dat wij een eigen woonschip zouden hebben, laat staan dat ik die zou besturen.”

Chocolat

Het begon met de droom van een eigen huisje op Terschelling. En dan het liefst in de duinen. “Na een bezoek aan de makelaar daar stonden we al snel weer met beide benen op de grond. Het was wellicht iets te naïef te denken, dat wij ons zoiets konden veroorloven.” Maar de Jouster bleef dromen. En na het zien van de film Chocolat bleef het beeld van een woonschip hangen.


“Het sprak enorm tot de verbeelding. En een schip bleek betaalbaarder dan een strandhuis. Ik begon op Pinterest te zoeken naar woonschepen en werd steeds enthousiaster. Gelukkig hield mijn man de kop erbij, want ik laat me al snel meeslepen in mijn enthousiasme.” Na een gedegen zoektocht viel de keuze op de Yerseke 49, een oud mosselschip. Het voldeed aan al onze eisen, was comfortabel en we konden er gelijk in wonen.”

Yerseke werd uiteindelijk omgedoopt tot de MarYE 49. De beginletters stonden nog op de boeg en door voor deze naam te kiezen, hebben ze de link met het verleden behouden. Hoewel de oude eigenaars ongetwijfeld weinig van hun oude boot zullen herkennen. “Het eerste jaar hebben we niet zoveel gedaan. Alleen gewit en de keuken zwart geverfd. We wilden eerst ervaren of het wel bij ons zou passen. Over het schip zelf twijfelden we niet, maar we moesten ontdekken of we wel konden varen en of het echt zo leuk zou zijn als we dachten.’

Vaarbewijs

Beiden haalden hun vaarbewijs, maar dat is enkel theorie. Hun eerste tocht maakten ze naar Amsterdam, omdat ze er beiden voor hun werk moesten zijn. “We hadden afgesproken beiden te leren varen. En daar ben ik achteraf heel blij om, want achter het stuur is de meest comfortabele plek op het schip. Maar die eerste keer was ik schijtbang. Ik moest door sluizen, en smalle grachten in Amsterdam waarbij de brugwachter meefietst naar de volgende brug en je dus langzaam moet varen. Met klotsende oksels kwamen we aan op onze plek van bestemming. Maar ik was gelijk verkocht.”

Inmiddels is het stel drie jaar verder en hebben ze een flinke verbouwing achter de rug om het schip volledig naar hun zin te maken. De keuken is verbouwd. Evenals de badkamer, waardoor er nu een apart toilet is. Er is een ruime woonkamer, een master bedroom en zelfs een logeerkamer met twee bedden. En alles met veel gevoel voor stijl ingericht. “Ik had best een grote wensenlijst, maar je moet concessies doen doordat je met beperkte ruimte zit. Je wil ook niet dat het te klein oogt waardoor het benauwd wordt. Dus hebben we goed nagedacht voor we echt aan de slag gingen.”

Waar de schip het stel letterlijk vrijheid geeft, is Sandra ook veel vrijer als het gaat om de inrichting. “Hier heb ik gekozen voor bonte kleuren en een druk behang, terwijl ik dat thuis niet zou durven. Ik weet niet hoe het komt, maar hier lukt het me makkelijker om gedurfde keuzes te maken.” Het is een kleurrijk geheel. Met een bont jungle behang en donkergroene deuren, straalt het de luxe uit van een chique boutique hotel. “Ik hou van kleur in mijn leven, dat zie je ook terug in mijn kledingstijl. Donker drukt op mijn gemoed.” 

Toch is het puzzelen geweest om alles naar hun zin te krijgen. Het is een schip met allerhande apparatuur waar je wel bij moet kunnen. “Overal zijn luiken in weggewerkt om bijvoorbeeld bij de waterafvoer te kunnen.” Door die luiken mee te behangen vallen ze weg in het geheel en heeft het schip een Pinterest-waardige uitstraling.

Luxe wakker worden

“En toch is het eigenlijk nooit af. De buitenkant heeft weer een nieuwe lik verf nodig en voor het bootje achterin wil Louis graag een hydraulisch liftsysteem. Binnen moeten er nog plinten geplaatst worden. Maar dat zijn details. We hebben onlangs ook centrale verwarming laten aanleggen en dat is heel fijn, zeker nu het donkerder en kouder wordt.” Dit is de eerste winter waarbij ze daar gebruik van zullen maken. En dat biedt mogelijkheden. Voorzichtig fantaseert ze al over een Oudjaarsavond op de boot.

Ze zegt het met een enorme glimlach op haar gezicht. “Het is zo’n luxe dat wij hier wakker mogen worden. Ik zit het liefst in de stuurhut, met een kopje koffie naar buiten te kijken. Je bent dan zo een met de natuur. We liggen hier ook zo prachtig aan het Sneekermeer. En terwijl mijn huis hemelsbreed maar 10 kilometer verderop ligt, voel ik me zo rijk en vrij alsof ik op vakantie ben.” Sandra werkt als fysiotherapeute en heeft een praktijk aan huis. “Daardoor kwam ik er in verhouding weinig uit, terwijl ik echt een buitenmens ben.” Lachend: “Nu forens ik voor het eerst in mijn leven naar mijn werk."

Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 15 uur geleden
Afbeelding
Kleding inzamelingsactie G.V. De Stanfries 4 april in IJlst/Oosthem Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Inwoners centraal in gastvrij Súdwest-Fryslân Politiek 20 uur geleden
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
VC Sneek H1 wint voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Vocasa H2 Sport 26 mrt, 15:00
Afbeelding
Aanvragen lening voor verduurzamen huis afgelopen 10 jaar verachtvoudigd Duurzaamheid 26 mrt, 08:00
Afbeelding
Scouting Jambowa Bolsward adopteert Marinemonument Verhalen uit de buurt 25 mrt, 20:00
Afbeelding
Charmante en grappige Jip op zoek naar een nieuw thuis Verhalen uit de buurt 25 mrt, 12:00