zondag 5 juli, 2020 15:42
Logo rondomvandaag.nl/Sneek
Foto:

Het bakkersbloed borrelt volop bij Hidde Jonker

  Persoonlijke verhalen

Van ‘Heel Holland Bakt’ naar ‘Gewoon Hidde’

Hidde Jonker uit Mantgum breidt stapje voor stapje zijn professionele banketbakkerskwaliteiten verder uit. De opzichter van woningcorporatie Wonen Noordwest Friesland heeft een eigen Instagram-account en Facebook-pagina en bakt heel wat af voor deze en gene. Al doende komt hij barrières tegen om er vervolgens oplossingen voor te vinden. Want Hidde bakt nog wel even door.

‘Gewoon Hidde’ heet hij op zijn social media-kanalen waar hij recepten en zijn creatieve baksels deelt. Hij is op zijn eigen wijze bezig zijn eigen bedrijf vorm te geven en kan dat natuurlijk niet roekeloos doen vanwege een hypotheek en vrouw en twee dochters. Stapje voor stapje gaat de van Heel Holland Bakt uit 2016 bekende Mantgumer verder op het ondernemerspad.

Gebak voor personeel MCL

“Ik heb net een grote koelkast aangeschaft, want ik had te weinig koeling voor mijn producten”, zegt Hidde (40). Hij heeft onlangs voor ziekenhuis MCL in Leeuwarden heel wat lekkers gebakken om het zorgpersoneel een hart (gebakje) onder de riem te steken. “Dat soort dingen zijn gewoon ontzettend leuk om te doen. Dat doe ik dan niet uit commercieel oogpunt, maar gewoon vanuit mijn hart.” Waar hij in 2016 de lachers nog op zijn hand kreeg vanwege de mislukkingen bij zijn baksels die zo nu en dan smakelijk mislukten onder het oog van de camera’s, heeft hij vier jaar later flink bijgeleerd. “Ik heb de opleidingen Patisserie 1 en 2 bij Robbért gevolgd, verschillende thema-cursussen, bij het Bakery Instituut in Zaandam een 4-daagse opleiding en ook verschillende cursussen gevolgd én de 20-daagse Patisserie-opleiding gevolgd.”

Met die twintigdaagse in je pocket ben je volgens Hidde meer dan een hobbyist en zit je bijna tegen het echte bakkersniveau aan. Hij bakt dat het een lieve lust is, experimenteert volop en zijn collega’s bij de woningbouwvereniging Wonen Noordwest Friesland zijn er maar wat blij mee. “Wij kunnen er hier thuis met zijn vieren niet tegen eten, dus wat ik over hou zet ik in de kantine van het bedrijf neer. Ik laat de collega’s met een mailtje weten dat er weer wat staat en in een kwartiertje is alles meestal al weg.”

Uitbreiden zodra corona weg is

Zodra de corona-perikelen weg zijn, wil Hidde zijn bedrijfje verder uitbouwen. Hoe of wat gaat op zijn Hidde’s, op zijn eigen wijze. Misschien kun je straks bij zijn garage aan huis lekkernijen op gaan halen die hij via de social media lokaal wereldkundig gaat maken, misschien gaat hij ook wel op bestelling heerlijke banketbakkersproducten maken. Volg zijn Insta en Facebook en je weet wat hij gaat doen.

Brood bakken is ook een interessant onderdeel voor hem geworden. Mede omdat hij heeft gemerkt dat er op het gebied van
gezond brood en darmvriendelijk brood nog wel wat eer te behalen valt. “Supermarktbrood wordt over het algemeen snel gemaakt, moet snel rijzen, wat ervoor zorgt dat mensen met gevoelige darmen lust kunnen krijgen van de gluten. Als het brood meer tijd krijgt om te rijzen, is het al beter.”

Verschillende desem-broden

Hidde maakt verschillende soorten desem-brood, met verschillende vullingen en vindt het ook leuk om die aan de man en vrouw te brengen. Daar wil hij in de loop van de tijd best een vaste klantenkring van opbouwen, met zijn onlangs aangeschafte professionele deegkneedmachine. Vroeger twijfelde Hidde of hij de bouw-wereld zou instappen of de bakkerijwereld. Het werd de bouw, maar het bakkersbloed borrelt steeds sterker. Mede dankzij zijn schoonmoeder met wie hij brood ging bakken waardoor zijn creatieve interesse weer werd gewekt. “Ze zeggen nu wel eens thuis: ben je alweer aan het bakken? Wat bak je veel. Maar het is ook zo ontzettend leuk en je kunt met de basisingrediënten zoveel verschillende producten maken puur door de samenstelling te veranderen, dat is ontzettend interessant.” Zijn granen haalt hij bij molens in Woudsend, Birdaard en Kropswolde.

“Ik maak leuke dingen mee, heb Syb van der Ploeg en Wout Zijlstra ontmoet, ben door Friesland Post en Omrop Fryslân geïnterviewd, zat met Reitse Spanninga en Piet Paulusma in een oliebollenjury bij Omrop Fryslân: dat soort dingen zijn ontzettend leuk."

Framboos met lemon curd

Ingrediënten bodem:
- 210 gram roomboter (ongezouten)
- 105 gram gele basterdsuiker
- 105 gram fijne kristalsuiker
- 2 gram zout
- 3 gram vanilleextract
- 22 gram ei (dit is ongeveer een half ei maat M)
- 145 gram patentbloem
- 145 gram Zeeuwse bloem
- 4,5 gram bakpoeder
- 1 gram wijnsteenbakpoeder
- 25 gram gemalen pistache
- 12 frambozen (dit mogen diepvries zijn)

Ingrediënten Lemon curd:
100 gram citroensap, 85 gram suiker, 100 gram ei, 150 gram roomboter ongezouten in blokjes, 4 gram gelatine (2 blaadjes). Ter decoratie 12 frambozen en 25 gram gemalen pistache.
Verder heb je nodig een cupcaketray, deegroller, steker van 6 cm doorsnede, extra patentbloem voor het uitrollen, plasticfolie,
paletmes en een spuitzak

Werkwijze bodem
Verwarm de oven voor op 210 graden boven en onderwarmte. Draai de roomboter zacht en zalvig, voeg de basterdsuiker, fijne suiker het zout en vanille extract toe. Voeg het ei toe, meng de patentbloem, zeeuwse bloem met de bakpoeder en de wijnsteenbakpoeder. Zeef het geheel.

Voeg het bloemmengsel in delen toe, koel het deeg ongeveer een uur in de koelkast, rol het deeg uit op een dikte van 10 mm uit en steek de plakjes deeg uit. Voeg een framboos en gemalen pistache in het midden van het deegplakje en bak de bodems in ongeveer 12 minuten goudbruin

Werkwijze Lemon curd
Doe het citroensap en suiker in een pan en breng het mengsel aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg de eieren toe terwijl je stevig roert.  Zet de pan terug op laag vuur en verhit de massa al roerend tot het gaat binden. Dit zal gebeuren bij 85 graden Celsius. Mocht er ondanks het roeren stukjes ei in het mengsel komen, haal het mengsel dan door de zeef.Haal de pan van het vuur en voeg de gelatine toe, roer het mengsel goed door. Voeg de blokjes boter toe en roer door tot ze volledig zijn opgenomen. Laat het mengsel volledig afkoelen en opstijven.

Afwerking
Spuit lemon curd op de bodems en smeer met een paletmes de gebakjes glad af.  Plaats een framboos op het gebakje en strooi wat gemalen pistache er overheen.

Meer berichten