vrijdag 10 april, 2020 21:34
Logo rondomvandaag.nl/Sneek
Foto:

‘We hebben veel vrijheid, dat is fijn’

  Persoonlijke verhalen

Zondag 8 maart was het Internationale Vrouwendag. Voor Rondom Sneek reden om een bijzondere Sneker vrouw te interviewen: Barry Diphoorn. Zij startte meer dan tien jaar geleden haar eigen bedrijf Barry Kookt, waar nog twee bedrijven bij kwamen: Lewinski en Lewinkel. Hoe ervaart zij het thema Vrijheid – van de Vrouwendag – in haar bestaan als vrouw en ondernemer?

“In Nederland hebben we ontzettend veel vrijheid, dat is erg fijn”, zegt ze. Daardoor kun je zijn en worden wie je bent. Of het voor mannen en vrouwen uitmaakt wie er meer vrijheid heeft dan een ander, daar is ze zich niet van bewust. Vrouwen hebben in principe geen achterstand meer zoals vroeger het geval was.

“Een verschil tussen mannen en vrouwen zoals ik het ervaar: een vrouw handelt meer vanuit gevoel/buik/passie en minder vanuit ratio. Beetje generaliserend, maar toch. Als ik meer als ‘man’ gedacht had, had ik de stap in het diepe als ondernemer waarschijnlijk niet genomen. Zo waren het dan ook financiële adviseurs (met name mannen) die mij de stap hebben afgeraden, doordat mannen toch vaak zakelijker, doelgericht en concreet redeneren en beslissen.”
“De vrijheid zoals de vrouwen het inmiddels in onze cultuur hebben, is een rijkdom. Doordat vrouwen perfectionistisch zijn, én onze maatschappij dit stimuleert, is de rijkdom van vrijheid en keuzes soms ook een last.

Vrouwen menen àlles te moeten kunnen: carrière, moeder, echtgenoot, mooi, grappig, stoer enzovoort. Onmogelijk en niet vreemd dat veel vrouwen rond de dertig tegen een muur of zelfs burn-out aanlopen.”

Zijn wie je bent
Je kunt nu zijn wie je bent, los van of je man of vrouw bent. “Ik heb er nooit bij stil gestaan of ik als vrouw wel genoeg vrijheid krijg. Ik heb gewoon de drive en de passie om te ondernemen en heb het kunnen realiseren omdat ik eigenwijs ben en een droom heb en er voor ga ook al is het soms niet makkelijk.”

Ultieme droom Lewinski
In 2015 kon ze haar droom Culinair Podium Lewinski realiseren. “Financiën had ik nog steeds niet, maar kreeg nu wel het vertrouwen van onder andere de verhuurder die in mijn plannen geloofde, waarmee het balletje ging rollen, de bank mee ging en daarna ook de gemeente qua vergunningen. Het is een lange en moeizame weg geweest, maar de volhouder wint.”

“In 2016 kwam ik mijn grote liefde Bob tegen en is alles nog verder uitgegroeid. Bob is een echte kok, kunstenaar, beeldhouwer, interieur-inrichter, alleskunner. Door hem kon ik mij ook weer op andere dingen richten, zoals het ontwikkelen en realiseren van leuke activiteiten. Wij zijn 24/7 bij elkaar en vullen elkaar heel goed aan. Wie man of vrouw is maakt niet uit, wij zijn één en doen alles samen.”

Lewinkel is verkocht
In 2017 begonnen ze Lewinkel: een restaurantje/winkel bij het tankstation aan de Bolswarderweg. Lewinkel is zo’n succes dat ze het te druk vonden worden en ze hebben het verkocht. Per 1 april nemen Aletta en Minetta het over. Ze veranderen de naam van Lewinkel in no. Elf.

“Bob en ik gaan ons weer alleen richten op Lewinski, we bruisen namelijk van de ideeën om daar weer nieuwe ideeën te ontwikkelen. En we willen wel weer eens wat meer tijd voor elkaar”, lacht ze.

Meer berichten