dinsdag 2 juni, 2020 01:34
Logo rondomvandaag.nl/Sneek

Lysbeth; een veganist uit Bolsward

  Persoonlijke verhalen

BOLSWARD - Op 1 november is het wereld veganistendag. Als je denkt dat veganisme alleen wat is voor de grachtengordel, dan heb je het mis. Ook in Friesland zijn genoeg mensen die vrijwillig geen dierlijke producten eten en gebruiken. Zo ook Lysbeth uit Bolsward.

“Mijn naam is Liesbeth, ik woon samen met mijn vriend in Bolsward. Mijn vriend is vegetariër sinds twee jaar, bijna veganist. Mijn hobby's zijn in de zomer samen motorrijden en een terrasje pakken. Dieren zijn ook mijn hobby maar dat klinkt wat raar. Ik ben twee jaar geleden in november veganist geworden.”

'Ik beloofde haar strijd door te zetten'

“Ik ben vegetariër geworden door een vriendin van mij die ook vegetariër was. Toen ik twaalf was ben ik een korte tijd vegetariër geweest maar dit mocht niet van mijn huisarts, het zou slecht voor me zijn. Mijn vriendin overleed op 29 jarige leeftijd en ik heb op haar begrafenis mezelf beloofd haar strijd voort te zetten. Toen ik op Instagram een foto van een big in een vrachtwagen zag en mensen op straat beelden zag delen van de bio industrie besloot ik dat ik veganist werd maar ook dierenactivist, ik wou graag delen wat ik ontdekt had.”

Niet bijdragen aan dierenleed

“Voor mij is veganisme een keuze om geen tot zo weinig mogelijk bij te dragen aan dierenleed. Het is een levensstijl waarin ik mee heel prettig en gezond voel. Ik gebruik dus ook geen wol en leer. Ik heb gezien wat er achter deze industrie schuilt en het is niet, zoals velen denken, een bijproduct. Het is een hele industrie op zich.

'Ik mis het eten van dieren niet'

“Ik vind het vervelend dat mensen denken dat vegans zichzelf boven anderen willen verheffen of dat we opdringerig zijn. Ik mis het eten van dierlijke producten helemaal niet. Nee, ik ben juist lekkerder gaan eten dan ooit tevoren. Mijn favoriet is vegan sushi, of vegan pasta met heel veel groenten en een kookroomsausje van Alpro. Bij de sushi gebruik ik plantaardige kipstukjes die ik marineer met chilipeper, cayennepeper en paprika. Het norivel vul ik voor de helft met rijst, dan strijk ik er een klein beetje vegan mayo op met broodkruim/panko, dan de kist en rollen maar!”

Respect

“Het geeft niet dat sommige mensen mijn levensstijl niet snappen zolang ze maar wel respect voor me hebben, pestgedrag vind ik erg vervelend, maar als mensen meer willen weten en oprecht geïnteresseerd zijn mogen ze alles aan me vragen.”

“Als je geïntreseerd bent in het veganisme en het misschien zelf een keer wilt proberen, dan zou je echt de vegan challenge moeten doen (ga naar veganchallenge.nl) of sluit je aan bij vegan groepen op social media. De documentaire Game Changers staat net op Netflix en is echt een aanrader. Als je meer wil weten of hoe de industrie echt werkt raad ik de documentaire Dominion aan (deze is wel zeer heftig). Kookboeken van Lisette Kreischer en Lisa Goes Vegan zijn leuke boeken.”

Meer berichten