Afbeelding

Ingezonden brief: De uitzendkracht is weer de sjaak

Ingezonden

Jarenlang waren de flexkrachten de gouden krachten van de uitzendbranche. Maar de afgelopen dagen is het afgelopen met de liefde. Met name de groep die het kortst als uitzendkracht heeft gewerkt (fase a) wordt weer massaal gedumpt. Waar twee weken geleden nog gevochten werd om flexkrachten, is het nu alsof ze niet snel genoeg richting WW gestuurd kunnen worden.

Dit zijn dus ook gewoon mensen met financiële verplichtingen, zoals huur, gas en licht. Als vakbondsbestuurder sprak ik verschillende leden die op vrijdag hoorden ‘sorry, maandag niet meer nodig’. Of leden die dachten een vaster contract te hebben, maar opeens hoorden ‘sorry, contract is nog niet getekend, gaat toch niet door’. Of uitzenders die met een stalen gezicht zeggen ‘nee hoor, je hebt geen fase b contract’. Als vakbondsbestuurder kijk ik die contracten dan na. Regelmatig blijken ze een vaster contract te hebben dan men doet voorkomen. Helaas zijn de contracten zo ingewikkeld dat mensen door de bomen het bos niet meer zien. De commissie Borstlap bracht hier al een advies over uit. 

De razendsnelle exit hakt er in, de uitzendkracht is weer de sjaak. Van de trots van de flexibele economie is hij nu de risee van de economie. Ik begrijp ook wel dat bij uitzenders de schoorsteen moet roken, maar zoals er nu ‘de vloer is lava’ met uitzendkrachten wordt gespeeld, is schrijnend.

En dan te bedenken dat onze regering de Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW) ook voor uitzendkrachten heeft opengesteld! Elke werkgever, ook een uitzendbureau, kan een beroep doen op de NOW als er sprake is van meer dan 20% omzetverlies. De werkgever kan dan tot 90% van de loonsom krijgen. Je zou denken dat veel uitzenders denken: mooi, dan houd ik de uitzendkracht nog drie maanden aan en declareer de kosten. Maar helaas, ik ben er nog niet één tegengekomen die dit wil. Terwijl zzp’ers hun aanvragen al hebben ingediend, staan de uitzendkrachten nog met lege handen. De oude reflex van de uitzenders om snel flexwerkers te dumpen, is weer vol aanwezig. Het zijn vreemde tijden. In februari was je als uitzendkracht nog geliefd, nu ben je een soort melaatse. Onze oproep is dan ook tweeledig. Aan het uitzendbureau: respecteer bestaande contracten, doe een beroep op de NOW en laat de uitzendkrachten niet aan hun lot over. En aan de uitzendkrachten: bel de vakbond als je merkt dat je benadeeld wordt.

Roderik Mol, vakbondsbestuurder bij CNV Vakmensen

Klik op het logo om naar de site te gaan.

Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 17 uur geleden
Afbeelding
Kleding inzamelingsactie G.V. De Stanfries 4 april in IJlst/Oosthem Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Inwoners centraal in gastvrij Súdwest-Fryslân Politiek 21 uur geleden
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
VC Sneek H1 wint voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Vocasa H2 Sport 26 mrt, 15:00
Afbeelding
Aanvragen lening voor verduurzamen huis afgelopen 10 jaar verachtvoudigd Duurzaamheid 26 mrt, 08:00
Afbeelding
Scouting Jambowa Bolsward adopteert Marinemonument Verhalen uit de buurt 25 mrt, 20:00
Afbeelding
Charmante en grappige Jip op zoek naar een nieuw thuis Verhalen uit de buurt 25 mrt, 12:00