Arthur Oster (links) reikt het schilderij uit aan Henny Boon von Ochsee, die de kerk van Wiuwert vertegenwoordigd.
Arthur Oster (links) reikt het schilderij uit aan Henny Boon von Ochsee, die de kerk van Wiuwert vertegenwoordigd. Foto: Johan Vogelzang

Schilderij Anna Maria van Schurman geschonken aan ‘mummiekerk’

Historie

WIUWERT – De ‘mummiekerk’ van Wiuwert is sinds kort een schilderij rijker, een schilderij met daarop de allereerste vrouwelijke universitaire student van Europa: Anna Maria van Schurman. Zij is in 1678 overleden in Wiuwert en het is nog altijd onzeker waar ze is begraven: naast de kerk of in de adellijke grafkelder waar de begraven mensen onverwacht gemummificeerd zijn.

Schilder Arthur Oster heeft een portret geschilderd van Anna Maria van Schurman en deze geschonken aan de kerk van Wiuwert. Op het koor in de kerk, bij de expositie over de mummies in de adellijke grafkelder, heeft het een plek aan de muur gekregen.

“Wij zijn er erg blij mee”, zegt gids Henny Boon von Ochsee. Samen met collega-gids Stephan Kurpershoek begeleidt hij de bezoekers in de kerk. De uit 1200 stammende Nicolaaskerk is net weer open gegaan voor publiek – nu de coronamaatregelen weer zijn versoepeld – en de kerk is in principe tot en met oktober dit jaar zes dagen per week geopend voor mensen die de mummies en hun historie willen bekijken.

Anna Maria is wereldberoemd in Euopa

Anna Maria van Schurman is in 1678 overleden in Wiuwert en het gerucht gaat dat zij als diepgelovige vrouw - en veelzijdig kunstenares aan wie de zolderetage van Museum Martena in Franeker is gewijd en naar wie de middelbare school in Franeker is genoemd - in de grafkelder van de adellijke familie Walta is begraven, samen met enkele andere leden van de gelovige groepering De Labadisten die op het vlakbij gelegen Walta State woonden destijds.

Anna Maria is een beroemde vrouw, zij was de allereerste vrouw in Europa die aan een universiteit mocht studeren. Dat werd de universiteit van Utrecht. Als klein meisje woonde ze met haar ouders in Franeker, waar haar broer theologie studeerde.

De op Curacao wonende Nederlandse schilder Arthur Oster kwam na een bezoek aan Wiuwert in aanraking met het verhaal van de mummies en Anna Maria en besloot een portret van haar te schilderen. In de stijl van Rembrandt, van de ‘oude meesters’ van destijds en met de moderne verfkwaliteiten van nu.

Het schilderij kan ook wel eeuwen mee met de mummies

“Deze verf kan ook wel eeuwen mee”, lacht hij. Samen met zijn vrouw en een bevriend echtpaar uit Easterlittens heeft hij het schilderij aangeboden. Zowel op afstand als van dichtbij ziet het portret van Anna Maria er fraai uit, met prachtige kleuren en details.

Oster is dan ook niet voor niets opgeleid in de klassieke academische traditie, die teruggaat tot de volgens hem drie beste schilders ooit: Rubens, Rembrandt en Velasquez.

Hij werd in 1948 in Rotterdam geboren. Tijdens zijn middelbare school periode en studiejaren tekende hij met grote regelmaat. Op Curaçao werkte hij in het notariaat, daarna had hij zijn eigen juridisch advieskantoor en was hij de initiator en medeaandeelhouder van Paradise Movies en The Movies. In die tijd kreeg hij schilderles van Anna Oltheten en later van Ria Houwen.

Sinds 1999 studeerde hij aan de kunstacademies van New York in de zogenoemde ‘Art Students League’, Parijs (Academie La Grande Chaumière), Berlijn (Kunsthochschule) en Buenos Aires (Mario Ferrari, Escuela de Bellas Artes). Sinds ongeveer 2006 is Oster fulltime schilder, daarvóór deed hij het schilderen parttime.

Telg uit de Oster-familie

Voor wie Arthur zijn achternaam bekend voorkomt: Acteur Guus Oster was zijn oom, voormalig quizmaster Fred Oster is zijn broer en schrijfster Annemarie Oster zijn nicht.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 7 uur geleden
En film af Nikolaj Arcel
Filmhuis Sneek toont The Promised Land met in de hoofdrol Mads Mikkelsen. Cultuur 13 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
Kleding inzamelingsactie G.V. De Stanfries 4 april in IJlst/Oosthem Sport 27 mrt, 15:27
Afbeelding
Inwoners centraal in gastvrij Súdwest-Fryslân Politiek 27 mrt, 15:25
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
VC Sneek H1 wint voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Vocasa H2 Sport 26 mrt, 15:00
Afbeelding
Aanvragen lening voor verduurzamen huis afgelopen 10 jaar verachtvoudigd Duurzaamheid 26 mrt, 08:00