Een poster die door het Militair Gezag destijds werd gemaakt en verspreid.
Een poster die door het Militair Gezag destijds werd gemaakt en verspreid. Foto: Tresoar Leeuwarden

Hoe na WOII Fryslân werd gezuiverd is nu openbaar in te zien

Historie

Het archief van het Militair Gezag in Fryslân (1945) is vanaf heden openbaar, meldt Tresoar uit Leeuwarden. Tresoar is de bewaarplaats van de geschiedenis van Fryslân, waar je vanaf nu kunt bekijken hoe het militaire gezag na 1945 onze provincie onder andere het overheidsapparaat werd ontdaan van mensen die tijdens de oorlog met de Duitse bezetter hadden samengewerkt.

Na de bevrijding van Fryslân in april 1945 moest het dagelijks leven zo spoedig mogelijk weer worden hervat. Het Militair Gezag kreeg deze taak toegewezen en stapte in het gezagsvacuüm dat de bezetters hadden achtergelaten.

Onder andere zuivering van het gehele overheidsapparaat

De taak van het Militair Gezag in Fryslân bestond onder andere uit de zuivering van het gehele overheidsapparaat in Fryslân van personen die met de bezetter hadden samengewerkt of hen welgezind waren geweest, het opsporen en interneren van NSB’ers, landwachters en andere collaborateurs en het repatriëren van evacuees en krijgsgevangenen. 

Het Militair Gezag onderzocht vrijwel alle facetten van het maatschappelijk leven en had daarbij vergaande bevoegdheden. Het archief van het Militair Gezag in Fryslân bestaat uit ruim vijf strekkende meter documenten en is een bron van informatie over de periode vlak na de bevrijding, tot 1 oktober 1945.

Gedetailleerde informatie via deze website:

Het archief bevat gedetailleerde informatie over gebeurtenissen tijdens de bezetting en in de eerste maanden na de bevrijding.De inventaris van het archief vind je via deze link: https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=36&micode=39&miview=inv2&fbclid=IwAR222UD7so4Vmsw9ZPsiH-9xvQWC3-u8nAznZsjmha9f17IWkTQwyyIvhrI

De inventaris ontvouwt zich als je op ‘Inventaris’ klikt en vervolgens op de plustekens. Op dit moment wordt het archief opnieuw verpakt. Naar verwachting zal dat eind februari zijn afgerond. Je bent dan, mits de coronamaatregelen dat toelaten, van harte welkom op de studiezaal van Tresoar om het archief door te spitten.

Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 10 minuten geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 12 uur geleden
En film af Nikolaj Arcel
Filmhuis Sneek toont The Promised Land met in de hoofdrol Mads Mikkelsen. Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
Kleding inzamelingsactie G.V. De Stanfries 4 april in IJlst/Oosthem Sport 27 mrt, 15:27
Afbeelding
Inwoners centraal in gastvrij Súdwest-Fryslân Politiek 27 mrt, 15:25
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
VC Sneek H1 wint voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Vocasa H2 Sport 26 mrt, 15:00