zondag 27 september, 2020 18:34
Logo rondomvandaag.nl/Sneek
De Jouster Toer zoals die was en zoals die na restauratie - als het goed is - ook weer zal zijn.
De Jouster Toer zoals die was en zoals die na restauratie - als het goed is - ook weer zal zijn. (Foto: De Fryske Marren)

Torenspits van Jouster Toer wordt vandaag geplaatst

  Historie

De Jouster Toer wordt in oude glorie hersteld. Dinsdag 15 september komt de gerestaureerde torenspits weer terug op de Hobbe van Baerdt Tsjerke. Zowel de torenspits als de ‘lantaarn’ zijn in opdracht van eigenaar Stichting tot Behoud van Rijksmonumenten en onder begeleiding van J.O.N.G. Architecten uit Lemmer gerestaureerd door Jurriëns Noord (onderdeel van Friso Bouwgroep) in Sneek.

De komende tijd vinden de afrondende restauratiewerkzaamheden aan de buitenkant van de toren plaats. Stichting tot Behoud van Rijksmonumenten (Stichting BRM) heeft de toren in 2016 overgenomen van gemeente De Fryske Marren. In 2018 bleek uit inspectie door Bouwbedrijf Jurriëns Noord dat de staat van de toren slechter was dan verwacht. Met het oog op de veiligheid is de torenspits daarom in december 2018 verwijderd, in opdracht van eigenaar stichting BRM en in overleg met de gemeente. Volgens restauratiespecialist Hugo Landman van Jurriëns Noord was het houtwerk van de hoofdconstructie zodanig aangetast door de bonte knaagkever, dat het niet meer verantwoord was om de torenspits langer te laten staan.

De Midstraat en Torenstraat, ter hoogte van de Hobbe van Baerdt Tsjerke, is tijdens deze werkzaamheden vanaf ’s ochtends vroeg afgesloten voor het verkeer. De werkzaamheden zullen rond 15.00 uur klaar zijn. De toren wordt naar verwachting ’s ochtends op de toren geplaatst.

Meer berichten