KFC is één van de grote Junkfoodketens
KFC is één van de grote Junkfoodketens

Hoe verslavend is junkfood nou eigenlijk?

Gezondheid

FRIESLAND - Iedereen houdt van chips, bittergarnituur, snoep of chocolade. Maar hoe verslavend is junkfood eigenlijk en wat zijn de gevolgen van zo’n verslaving? Er zijn meerdere redenen waarom junkfood zo verslavend is, het komt vooral door de suikers en zouten die in het junkfood zitten. 

Verslavend

Junkfood kan heel verslavend zijn. Er wordt zelfs door meerdere media gemeld dat junkfood net zo verslavend als drugs kan zijn. Junkfood is verslavend omdat er veel suiker en zout in zit. Je raakt vaak van junkfood niet helemaal vol, waardoor je meer wilt eten. Dat komt omdat er niet veel eiwitten en vezels in zitten. Deze voedingstoffen vertellen je lichaam wanneer je genoeg hebt gegeten, maar zitten heel beperkt in junkfood. Daardoor blijf je maar eten van het junkfood en krijg je uiteindelijk overgewicht. Je lichaam dwingt zichzelf iedere keer om de extra energie op te slaan als vet en daardoor wordt je dikker. In gezond eten zitten er meer vezels en eiwitten, je krijgt daardoor veel minder snel honger na je maaltijd, je eet dus minder.

Gevolgen van junkfood

Het eten van junkfood kan zorgen voor overgewicht. De gewichtsproblemen en de hoge concentraties aan vet en suiker verdubbelen je kans op diabetes. Ook verhoogt de enorme hoeveelheid zout in junkfood het risico op een hoge bloeddruk. Mensen die veel junkfood eten krijgen op lange termijn hierdoor vaak last van hart -en vaatziektes. Nog een nadeel is dat het functioneren van je brein minder wordt, de suikers die je inneemt zorgt eerst voor een opwekkende werking. Als de opwekking verdwenen is ga je suf en sloom worden en werk je minder snel.

Hoe kom je van een junkfoodverslaving af? 

Probeer zoveel mogelijk van suiker af te blijven, dat klinkt natuurlijk heel makkelijk maar daar moet je wel mee beginnen. Je moet stoppen met suikers in te nemen om je hersens te resetten. Vermijd dus zoveel mogelijk frisdrank, vruchtensappen en kunstmatige zoetstoffen. Dit zijn allemaal soorten “drugs” die je tot een verslaving kunnen aanzetten. Naast een gezond voedingspatroon is sporten ook heel erg belangrijk. Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je minder gaat hunkeren naar ongezond eten. Dit zijn een paar van de vele tips om een junkfoodverslaving tegen te gaan.

Eetstoornis

Mensen die echt consistent teveel eten kunnen een eetstoornis ontwikkelen. Schuldgevoel speelt hierbij vaak een rol. Je eet te veel, je voelt je schuldig en om je emoties te onderdrukken ga je weer eten. Zo kom je in een cirkel terecht. Een eetstoornis of een eetverslaving is hier dan ook het gevolg van. Een eetverslaving is een zeer lastig probleem. Zelf van het eetprobleem afkomen is heel erg lastig. Het is dan ook belangrijk om hulp te zoeken, raadpleeg bijvoorbeeld een arts. Een arts kan advies geven om met moeilijke en emotionele situaties om te gaan. Samen werk je eraan om weer gezond te leven. 

Is een junkfood verslaving te vergelijken met andere verslavingen zoals drugs?

De waarheid is dat er geen cruciaal verschil is tussen een junkfoodverslaving of een drugsverslaving. Het is gewoon een andere inhoud en de sociale gevolgen zijn minder ernstig maar de verslavingen komen wel overeen. Zo komen er bij junkfood en drugs een hersenhormoon dopamine vrij. Een dopaminesignaal wordt vaak als ‘plezierig’ gevonden. Junkfood verandert de chemische huishouding dusdanig dat je er, net als bij drugs, geen genoeg van kan krijgen.

Afbeelding
Visles op OBS de Oudvaart Sneek Algemeen 15 apr, 08:48
Afbeelding
Aantal Friese woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd toegenomen met 81,2% Duurzaamheid 12 apr, 08:00
Afbeelding
Herdenk op 4 mei bij het Kazemattenmuseum Verhalen uit de buurt 11 apr, 12:00
Afbeelding
Bijna kwart Nederlanders heeft probleem met stoelgang Gezondheid 11 apr, 10:00
Afbeelding
Dieuwke Kramer uit Sneek maakt debuut als presentatrice bij Tijd Voor Volleybal Sport 10 apr, 15:49
Afbeelding
Dieuwke Kramer uit Sneek maakt debuut als presentatrice bij Tijd Voor Volleybal Sport 10 apr, 10:19
Afbeelding
4 tips voor effectief time management binnen jouw bedrijf Algemeen 9 apr, 11:10
Afbeelding
Swingend Friso Sneek poule winnaar na 3-0 zege op Regioteam Djopzz Zwolle Sport 8 apr, 09:08