De affiche
De affiche Foto: De Wettertoer

Belevingstheater over verdwenen watertoren van Heerenveen

Evenement

HEERENVEEN – Het zwembad van Sportstad Heerenveen wordt op 16 en 17 oktober 2021 speciaal voor de voorstelling De Wettertoer omgetoverd tot een waar belevingstheater. De productie zou vorig jaar oktober plaatsvinden, maar is vanwege de corona maatregelen een jaar verplaatst.

De organisatie is blij om te kunnen meedelen dat de unieke voorstelling dit jaar in Heerenveen te zien zal zijn. “Begin dit jaar hebben we de koppen weer bij elkaar gestoken en de productie weer opgepakt. Ondanks alle corona perikelen hebben wij ons niet laten tegenhouden en kunnen wij niet wachten om het eindresultaat aan publiek te laten zien”, aldus initiator en artistiek leider Evert Haagsma. 

Voormalige legendarische watertoren van Heerenveen

In de voorstelling De Wettertoer staat de voormalige legendarische Watertoren van Heerenveen centraal. Het verhaal wordt gebracht als absurde vertelling met spektakel, muziek en video technieken. Het is de eerste keer dat er een theatervoorstelling te zien is in het wedstrijdbad van Sportstad Heerenveen.

De productie legt verbindingen tussen sport en cultuur, maar ook tussen professionals en amateurs uit de regio. De cast bestaat naast de 12-jarige Jesper Minkes uit de acteurs Jan Arendz, Maaike Schuurmans, Michael de Roos en Jacob Hettinga. Daarnaast zullen er diverse disciplines van zwemvereniging HZ&PC in de voorstelling te zien zijn.

Na coronstilte staan acteurs te springen om in actie te komen

Afgelopen week kwam de cast van De Wettertoer bijeen voor de officiële kick-off. Tijdens de eerste scriptlezing zat de sfeer er al goed in. Fries acteur Jan Arendz kan niet wachten om in de huid van architect Roelof Kuipers te kruipen: “Nei in lang twongen stilsitten as akteur is it fantastysk om wer te begjinnen en dan ek noch mei in geweldige ploech minsken oer in wol hiel ynteressant ûnderwerp: de wettertoer fan It Hearrenfean.” 

Geboren Sneekse Maaike Schuurmans heeft er ook zin in

Zangeres en musicalster Maaike Schuurmans, die in het dagelijks leven in Oostenrijk woont, vindt het fijn om weer in een Friese productie te staan: “Als geboren Sneker weet ik hoe een watertoren én een waterpoort het stadsbeeld allure geeft. Waarom werd destijds de wettertoer in Heerenveen afgebroken?"

"Spannend om een historisch verhaal te vertellen met acteurs en sporters. Een leuke uitdaging waarvoor ik graag even terugkeer naar Friesland”. Ook voor acteur Michael de Roos, bekend van onder andere GTST en de film Spiderman Far From Home, belooft het een bijzondere ervaring te worden.

GTST-acteur Michael de Roos ook in actie

“Zelf ben ik jaren wedstrijdzwemmer geweest en kan niet wachten om het water in te springen. We hebben er een jaar op moeten wachten, maar het avontuur gaat nu echt beginnen”, aldus Michael. Komende maanden zullen vooral in het teken staan van repetities en video opnames.

In De Wettertoer duikt de 12-jarige Jelte letterlijk en figuurlijk in de historie van de legendarische watertoren die tot 1980 in het centrum van Heerenveen stond. Jelte belandt in een wereld waar hij zijn oerpake, de architect van de watertoren ontmoet. In een spannende zoektocht proberen ze erachter te komen waarom de toren is gesloopt. 

De voorstellingen zijn te zien op zaterdag 16 en zondag 17 oktober 2021.

Afbeelding
Friso Sneek treft runner up Draisma Dynamo in halve finale Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Ontdek Kinderdans bij Kunstencentrum Atrium! Cultuur 17 apr, 10:48
Afbeelding
Visles op OBS de Oudvaart Sneek Algemeen 15 apr, 08:48
Afbeelding
Aantal Friese woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd toegenomen met 81,2% Duurzaamheid 12 apr, 08:00
Afbeelding
Herdenk op 4 mei bij het Kazemattenmuseum Verhalen uit de buurt 11 apr, 12:00
Afbeelding
Bijna kwart Nederlanders heeft probleem met stoelgang Gezondheid 11 apr, 10:00
Afbeelding
Dieuwke Kramer uit Sneek maakt debuut als presentatrice bij Tijd Voor Volleybal Sport 10 apr, 15:49
Afbeelding
Dieuwke Kramer uit Sneek maakt debuut als presentatrice bij Tijd Voor Volleybal Sport 10 apr, 10:19