Afbeelding

Fries plan voor voeding en gezondheid: Agenda 2021

Educatie

De provincie Fryslân maakt bekend dat het werkt aan een visie en aanpak om meer mensen gezonder te laten eten en leven. Zeker in deze tijd laat Corona zien hoe belangrijk dit is. In Fryslân zijn al veel mensen actief om dit thema onder de aandacht te brengen. Het wordt dit voorjaar bekend gemaakt met als naam ‘Agenda 2021 Voeding en Gezondheid’.

Er is een Friese Voedselbeweging, een manifest ‘Sûn iten fan sûne grûn’ van de Friese Burgertop, er wordt gewerkt aan Friese Bloeizones, er zijn mooie initiatieven rond school- en wijktuinen. Ook zijn inmiddels 108 scholen in Fryslân “Gezonde School” geworden. Er zijn activiteiten opgezet onder de vlag van “Jong Leren Eten” en “Dutch Cuisine”. Beide initiatieven zetten zich in voor meer bekendheid met gezond eten en het belang van een gezondere aarde. De provincie Fryslân heeft de afgelopen jaren aandacht gegeven aan de Voedseltransitie met ondersteuning van de World Food Week, Streekweek, Soil Food Week en Festival B.

Visie en aanpak samen met Friese gemeenten
Samen met Friese gemeenten werkt de provincie nu aan een visie en aanpak om meer mensen gezonder te laten eten en leven. De provincie heeft daarom opdracht gegeven aan Vroom’s Communicatie om een Samenwerkingsagenda Voeding en Gezondheid 2021 op te stellen, samen met diverse partners en netwerken.

Deze samenwerkingsagenda zal bestaan uit een overzicht van bestaande initiatieven, plannen/agenda voor 2021 en aanbevelingen voor de toekomst en kansen voor Voedsel & gezondheid voor inwoners en ondernemers. Met deze agenda beoogt de provincie Fryslân extra aandacht te creëren voor voeding in relatie tot gezondheid, de bestaande initiatieven voor voeding en gezondheid zichtbaar te maken, verschillende initiatieven onderling te versterken en efficiëncy in subsidies hiervoor te creëren. De agenda wordt in het voorjaar van 2021 gepresenteerd.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 3 uur geleden
En film af Nikolaj Arcel
Filmhuis Sneek toont The Promised Land met in de hoofdrol Mads Mikkelsen. Cultuur 10 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
Kleding inzamelingsactie G.V. De Stanfries 4 april in IJlst/Oosthem Sport 27 mrt, 15:27
Afbeelding
Inwoners centraal in gastvrij Súdwest-Fryslân Politiek 27 mrt, 15:25
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
VC Sneek H1 wint voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Vocasa H2 Sport 26 mrt, 15:00
Afbeelding
Aanvragen lening voor verduurzamen huis afgelopen 10 jaar verachtvoudigd Duurzaamheid 26 mrt, 08:00