Houtzaagmolen De Rat uit IJlst.
Houtzaagmolen De Rat uit IJlst. Foto: Molens.nl

Molen IJlst kan opleidingscentrum realiseren als het Molenprijs 2020 wint

Educatie

Houtzaagmolen De Rat in IJlst is één van de vier Nederlandse molens - de enige uit Friesland - die kans maakt op de hoofdprijs van de Molenprijs 2020 van de BankGiro Loterij, oftewel 75.000 euro. De vrijwilligers van Molen De Rat willen met het geld een opleidingscentrum realiseren. Degene met de meeste stemmen wint, dus wil je de houtzaagmolen uit IJlst steunen, stem dan via www.molens.nl/deratijlst/.

Onder de stemmers wordt één cheque van € 450,- voor een luxe molenarrangement uitgedeeld. Het gaat naast Molen De Rat uit de stad IJlst om de molens Quadenoord in Renkum, De Hoop in Almelo en Ceres in Bovenkarspel. Elke molen heeft zijn eigen droom, die je kunt vinden op de website https://www.molens.nl/molenprijs-2020/.

Opleiden tot molenaar, zeilmaker, smid, houtbewerker
“Zonder molenaars en vrijwilligers staat alles letterlijk stil,” zegt IJlster molenaar Simon op de website molens.nl. “Om dat te voorkomen is het nodig om mensen enthousiast te maken voor het vak, om mensen op te leiden. Een opleidingscentrum, dat is wat molen De Rat in IJlst wil zijn, ook voor de toekomst!" Het gaat dan niet alleen om het opleiden tot molenaar op een houtzaagmolen. Ook molengerelateerde ambachten zoals zeilmaken, smeden en houtbewerking komen aan bod.

Om een opleidingscentrum te kunnen zijn, is er een opleidingsruimte nodig. Onderin de molen is voldoende ruimte daarvoor. Molenaar Simon: “In een veranderende wereld is De Rat niet alleen een baken en een schatkamer die onze geschiedenis bewaart; we geven actief kennis door zodat het blijft, want anders verdwijnt het. Dat moeten we voorkomen en daarom doen wij mee met de BankGiro Loterij Molenprijs. Help mee om het opleidingscentrum te realiseren, zodat de prijs in feite ten goede komt aan álle molens in Nederland.”

Een vrijwilliger aan het werk bij Houtzaagmolen De Rat in IJlst.
Afbeelding
Afraw Nation behaalt tweede plaats bij NK van UDO en kwalificeert zich voor EK in Duitsland Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Deze zomervakantie niet al te ver van huis? Dit zijn 4 top vakanties dicht in de buurt! Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Arena Friso Sneek explodeert na golden set in waanzinnig duel Sport gisteren
Afbeelding
VC Sneek massaal in actie voor maand van de voedselbank Sport gisteren
Afbeelding
Friso Sneek zet forse stap richting finale play offs Sport 19 apr, 14:00
Afbeelding
Het kiezen van de juiste auto- of motorverzekering Algemeen 19 apr, 11:14
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 apr, 08:00
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00