zondag 27 september, 2020 20:01
Logo rondomvandaag.nl/Sneek
Houtzaagmolen De Rat uit IJlst.
Houtzaagmolen De Rat uit IJlst. (Foto: Molens.nl)

Molen IJlst kan opleidingscentrum realiseren als het Molenprijs 2020 wint

  Educatie

Houtzaagmolen De Rat in IJlst is één van de vier Nederlandse molens - de enige uit Friesland - die kans maakt op de hoofdprijs van de Molenprijs 2020 van de BankGiro Loterij, oftewel 75.000 euro. De vrijwilligers van Molen De Rat willen met het geld een opleidingscentrum realiseren. Degene met de meeste stemmen wint, dus wil je de houtzaagmolen uit IJlst steunen, stem dan via www.molens.nl/deratijlst/.

Onder de stemmers wordt één cheque van € 450,- voor een luxe molenarrangement uitgedeeld. Het gaat naast Molen De Rat uit de stad IJlst om de molens Quadenoord in Renkum, De Hoop in Almelo en Ceres in Bovenkarspel. Elke molen heeft zijn eigen droom, die je kunt vinden op de website https://www.molens.nl/molenprijs-2020/.

Opleiden tot molenaar, zeilmaker, smid, houtbewerker
“Zonder molenaars en vrijwilligers staat alles letterlijk stil,” zegt IJlster molenaar Simon op de website molens.nl. “Om dat te voorkomen is het nodig om mensen enthousiast te maken voor het vak, om mensen op te leiden. Een opleidingscentrum, dat is wat molen De Rat in IJlst wil zijn, ook voor de toekomst!" Het gaat dan niet alleen om het opleiden tot molenaar op een houtzaagmolen. Ook molengerelateerde ambachten zoals zeilmaken, smeden en houtbewerking komen aan bod.

Om een opleidingscentrum te kunnen zijn, is er een opleidingsruimte nodig. Onderin de molen is voldoende ruimte daarvoor. Molenaar Simon: “In een veranderende wereld is De Rat niet alleen een baken en een schatkamer die onze geschiedenis bewaart; we geven actief kennis door zodat het blijft, want anders verdwijnt het. Dat moeten we voorkomen en daarom doen wij mee met de BankGiro Loterij Molenprijs. Help mee om het opleidingscentrum te realiseren, zodat de prijs in feite ten goede komt aan álle molens in Nederland.”

Meer berichten