Elske DeWall treedt op in het provinciehuis, op de achtergrond luistert Arno Brok - Commissaris van de Koning - mee.
Elske DeWall treedt op in het provinciehuis, op de achtergrond luistert Arno Brok - Commissaris van de Koning - mee. Foto: Provincie Fryslân

Popcultuur in Friesland gaat worden versterkt

Cultuur

FRIESLAND - De provincie wil samen met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen de pomuziek-cultuur in Friesland versterken en om dat te bereiken werkt Fryslân samen met de provincies Groningen en Drenthe en de gemeenten Groningen, Leeuwarden, Emmen en Assen.

Sietske Poepjes van het provinciebestuur vindt dat er meer geld moet komen voor de popcultuur in Fryslân. Zij zet in op extra middelen voor de Friese popcultuur en voor Friese ‘makers’. De provincie steunt bijvoorbeeld al de Popfabryk in het lanceren van het Platform Popcultuur Fryslân en wil hier samen met het ministerie van OCW extra in investeren.

Kultuer Kollektyf: netwerk van Friese productiehuizen

Voor de cultuurmakers, de creatieve sector in Fryslân, moet er geld komen via het Kultuer Kollektyf, een netwerk van Friese productiehuizen. Met deze investeringen in de popcultuur en de creatieve sector wil de provincie Fryslân bijdragen aan een stevig cultureel Noorden.

Fryslân werkt daarvoor samen met de provincies Groningen en Drenthe en de gemeenten Groningen, Leeuwarden, Emmen en Assen in het programma We The North, dat startte in 2017.

Samenwerking popcultuur in We the North

In We the North werken OCW en de noordelijke overheden samen aan onderwerpen zoals cultuureducatie en -participatie, publieke collecties, het naleven van de culturele codes, toezicht op erfgoed en het onderling uitwisselen van informatie. 

We the North 2017-2020 stond vooral in het teken van talentontwikkeling. Dat leverde voor Fryslân projecten op zoals Up North, Artist in Space, het Festival Up! en de Noordenaars.

Convenant voor de periode 2021-2024 getekend

Vandaag donderdag 22 april 2021 hebben het ministerie van OCW en de partijen achter We the North een nieuw convenant voor de periode 2021-2024 getekend. Daarmee willen ze verder bouwen op de winst van 2017-2020 en het Noorden (inter)nationaal stevig op de kaart zetten.

Afbeelding
Het complete gids voor het onderhouden van je hottub of jacuzzi Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Afraw Nation behaalt tweede plaats bij NK van UDO en kwalificeert zich voor EK in Duitsland Algemeen 23 apr, 09:01
Afbeelding
Deze zomervakantie niet al te ver van huis? Dit zijn 4 top vakanties dicht in de buurt! Recreatie & Ontspanning 22 apr, 15:20
Afbeelding
Arena Friso Sneek explodeert na golden set in waanzinnig duel Sport 22 apr, 10:27
Afbeelding
VC Sneek massaal in actie voor maand van de voedselbank Sport 22 apr, 09:00
Afbeelding
Friso Sneek zet forse stap richting finale play offs Sport 19 apr, 14:00
Afbeelding
Het kiezen van de juiste auto- of motorverzekering Algemeen 19 apr, 11:14
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 apr, 08:00