De winnaars van de Friese Popawards van 2020.
De winnaars van de Friese Popawards van 2020. Foto: Facebookpagina It Dockumer Lokaeltsje

De Band ‘It Dockumer Lokaeltsje’ wint Bernlefpriis

Cultuur

LEEUWARDEN - De band It Dockumer Lokaeltsje is de winnaar geworden van de Bernlefpriis 2020. De prijs werd op zaterdag 20 februari uitgereikt op een speciale digitale editie van de Friese Popawards. Gitarist Sytse van Essen en zanger/bassist Peter Sijbenga ontvingen een cheque van € 1500 en een beeldje. Fritz de Jong kon niet aanwezig zijn bij de overhandiging.

De Bernlefpriis van de provincie Fryslân wordt ieder jaar uitgereikt. De provincie wil met deze prijs de Friese taal in de popcultuur een stimulans geven. Andere genomineerden voor de Bernlefpriis waren het crossoverprogramma van Liet, het duo Weima en van der Werf en het ensemble Piiptsjilling.

Weinig bands zo eigenzinnig en inventief

De jury schreef in het juryrapport over de band: “Weinig bands die zo eigenzinnig en stoïcijns hun eigen pad kiezen. Al meer dan 30 jaar zijn Peter Sijbenga, Fritz de Jong en Sytse van Essen de architect van haar eigen muzikale universum.

De band bracht vorig jaar een integraal vertaalde versie uit van de DAF-klassieker ‘Alles ist gut’. Op de Friese Lente week speelden ze in een avond-aan-avond-marathon hun hele oeuvre.

Wonderlijk relevant, dwars, humoristisch en innovatief

Het geeft nog maar eens aan dat de band inventief is en open staat voor ludieke initiatieven. Het trio bewijst hiermee nog altijd wonderlijk relevant te zijn: dwars, humoristisch en innovatief. It Dockumer Lokaeltsje weet zich met zijn eigenzinnige, Friestalige oeuvre telkens weer te vernieuwen. De band verdient daarom, volgens de jury, de waardering van de Bernlefpriis 2020.

De adviescommissie van de Bernlefpriis bestond dit jaar uit Sjouke Nauta, directeur Friesland Pop, Paul Giese, zakelijk leider Popfabryk en Marije Heide, hoofdredacteur 3VOOR12/Friesland en Never Mind the Hipe. Wil je meer weten over de prijzen van provincie Fryslân? Kijk op www.fryslan.frl/provincialeprijzen.

Afbeelding
Het kiezen van de juiste auto- of motorverzekering Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 5 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Friso Sneek treft runner up Draisma Dynamo in halve finale Sport 18 apr, 09:06
Afbeelding
Ontdek Kinderdans bij Kunstencentrum Atrium! Cultuur 17 apr, 10:48
Afbeelding
Visles op OBS de Oudvaart Sneek Algemeen 15 apr, 08:48
Afbeelding
Aantal Friese woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd toegenomen met 81,2% Duurzaamheid 12 apr, 08:00
Afbeelding
Herdenk op 4 mei bij het Kazemattenmuseum Verhalen uit de buurt 11 apr, 12:00