Aggie van der Meer kreeg de Gysbert Japicxpriis in 2019 voor haar complete oeuvre, uitgereikt door Sietske Poepjes van de Provincie Fryslân.
Aggie van der Meer kreeg de Gysbert Japicxpriis in 2019 voor haar complete oeuvre, uitgereikt door Sietske Poepjes van de Provincie Fryslân.

Nieuwe jury voor literaire Gysbert Japicx-priis

Cultuur

LEEUWARDEN - Nynke Heeg, Hein Jaap Hilarides en Jannes van der Velde zijn door Gedeputeerde Staten benoemd als leden van de adviescommisie voor de Gysbert Japicxpriis 2021. Die prijs voor Fries literair werk wordt op zaterdag 6 november uitgereikt. Provincie Fryslân, Tresoar, gemeente Súdwest Fryslân en de Gysbert Japicx Holckema Stichting organiseren in die maand een literair weekend in Bolsward. Daar zal de winnaar de prijs in ontvangst nemen.

Er zijn dit jaar geen nominaties voor de prijs. De Gysbert Japicxpriis geeft erkenning voor de literaire kwaliteit van de prijswinnende schrijver. De schrijver behoort daarmee tot de literaire top van Fryslân. Om daar recht aan te doen, gaat alle aandacht uit naar de winnaar en zijn of haar werk. Het werk van winnaar krijgt een podium in het literaire weekend in november. Verschillende literaire partijen werken mee aan de organisatie van dit weekend.

Informatie over de adviescommissieleden

Nynke Heeg is geboren en getogen in de Friese Greidhoeke. Ze werkt als freelance acteur voor televisie en theater. In 2018 tourde zij het hele land door met de succesvolle muziektheatervoorstelling ‘Senang’. In het noorden werkt ze regelmatig voor o.a. Tryater en Peergroup. Ook werkt ze als stemactrice voor Omrop Fryslân en SBS6. In 2020 is Nynke begonnen aan haar opleiding tot docent Frysk aan de NHL.

Hein Jaap Hilarides is geboren in Sint Jacobiparochie. Hij volgde een opleiding aan het Van Hall Instituut en studeerde Engels aan de NHL in Leeuwarden. Daarna studeerde hij Engels aan de RUG en Fries aan de UvA. Hilarides is schrijver en cultuurmaker. Zijn nieuwste roman, Beppe Xenia, is net verschenen. Het is deel 2 van een kroniek over de Bildtse familie Wassenaar. In 2017 verscheen het eerste boek uit de kroniek: De trekker fan Troje.

Jannes van der Velde studeerde algemene literatuurwetenschappen en bedrijfskunde. In het dagelijks leven is hij beleidsstrateeg bij de Algemene Werkgevers Vereniging Nederland en verbonden aan de DECP als Afrika Deskundige. De DECP is een kennisprogramma van Nederlandse Werkgevers in landen over de hele wereld. Van der Velde was ook meer dan tien jaar bestuurslid van Tresoar en adviseerde in die rol over verbetering van het Friese literaire klimaat.

Gysbert Japicxpriis wordt eenmaal per twee jaar uitgereikt

De Gysbert Japicxprijs wordt eens per twee jaar uitgereikt. Het ene jaar voor Friestalig proza en het andere jaar voor Friestalige poëzie. In 2021 wordt de prijs toegekend aan een dichter die tussen 2017 en 2020 werk heeft gepubliceerd. De prijs is in 1947 ingesteld door de provincie Fryslân. De organisatie is in handen van Tresoar.

De winnaar van de vorige editie was Aggie van der Meer. Zij kreeg de prijs voor haar complete oeuvre. De prijs is vernoemd naar Gysbert Japicx (1603-1666), de bekendste Friese renaissanceschrijver. Japicx is geboren in Bolsward. Hij wordt gezien als de grondlegger van het Fries als moderne geschreven taal.

Afbeelding
Afraw Nation behaalt tweede plaats bij NK van UDO en kwalificeert zich voor EK in Duitsland Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Deze zomervakantie niet al te ver van huis? Dit zijn 4 top vakanties dicht in de buurt! Algemeen 22 apr, 15:20
Afbeelding
Arena Friso Sneek explodeert na golden set in waanzinnig duel Sport 22 apr, 10:27
Afbeelding
VC Sneek massaal in actie voor maand van de voedselbank Sport 22 apr, 09:00
Afbeelding
Friso Sneek zet forse stap richting finale play offs Sport 19 apr, 14:00
Afbeelding
Het kiezen van de juiste auto- of motorverzekering Algemeen 19 apr, 11:14
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 apr, 08:00
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00