Het Drie Generatiehuis in Amsterdam van architect Auguste van Oppen.
Het Drie Generatiehuis in Amsterdam van architect Auguste van Oppen.

Genomineerden architectuurprijs ‘Abe Bonnema’ in Fries Museum te zien

Cultuur

De genomineerden voor de architectuurprijs genoemd naar de Friese architect Abe Bonnema zijn vanaf 15 december 2020 te zien in de ontvangsthal van het Fries Museum. Tot en met 10 januari 2021 zijn hun architectonische werken te bekijken in het museum in het centrum van Leeuwarden. 

De genomineerden zijn: architecten Lieke Göritzlehner, Ard Hoksbergen, Auguste van Oppen, Jasper Smits en Enzo Valerio. Lieke Göritzlehner is genomineerd voor woonhuis mb te Hengelo, Ard Hoksbergen voor Basisschool Veerkracht in Amsterdam, Auguste van Oppen voor Drie Generatiehuis in Amsterdam, Jasper Smits voor ZigZag in Utrecht en Enzo Valerio voor Playtime in Rotterdam.

De bekendmaking van de winnaar en de prijsuitreiking vindt plaats op zondag 13 december en wordt via een livestream vanuit Museum De Lakenhal te Leiden uitgezonden. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 20.000 euro.

Tweejaarlijkse prijs
Iedere twee jaar wordt de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten uitgereikt aan een jonge talentvolle architect, onder de 40 jaar. In de expositie die vanaf dinsdag 15 december 2020 te zien is in de ontvangsthal van het Fries Museum, zien museumbezoekers en voorbijgangers alle ingezonden architectuurprojecten voor de editie van 2020. Toegang tot de expositie is gratis.

Winnaar vorige editie nu in de jury
Jan Nauta won met zijn Huis aan het Meer in het Friese Oudega de vorige editie van de prijs voor jonge architecten. Dit jaar is hij lid van de jury samen met voorzitter Josja van der Veer, Saskia Bak, Petra Brouwer, Ninke Happel en Michiel Riedijk.

De Abe Bonnema Prijs is een initiatief van de ir. Abe Bonnema Stichting. Doel van de prijs is het vestigen van aandacht op jonge talentvolle architecten, die een bijdrage leveren aan vernieuwing van de architectuur. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 20.000 euro. Via deze prestigieuze prijs wordt het gedachtegoed van de Friese architect Ir. Abe Bonnema (Hurdegaryp 1926 - 2001) in ere gehouden.

Afbeelding
Friso Sneek zet forse stap richting finale play offs Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Het kiezen van de juiste auto- of motorverzekering Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 9 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Friso Sneek treft runner up Draisma Dynamo in halve finale Sport 18 apr, 09:06
Afbeelding
Ontdek Kinderdans bij Kunstencentrum Atrium! Cultuur 17 apr, 10:48
Afbeelding
Visles op OBS de Oudvaart Sneek Algemeen 15 apr, 08:48
Afbeelding
Aantal Friese woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd toegenomen met 81,2% Duurzaamheid 12 apr, 08:00