Afbeelding

VVV kiest uit 700 inzendingen twintig mooie foto’s onder bruggen Zuidwesthoek

Cultuur

Twintig mooie foto’s zijn uit zevenhonderd inzendingen uitgekozen om dit jaar in het vaarseizoen de onderkant van bruggen mooi te maken. VVV Waterland van Friesland deed vorig jaar een oproep aan alle inwoners om hun unieke locatie vast te leggen en mee te doen aan de fotowedstrijd.

De foto’s worden in groot formaat geprint en laten de wachtende automobilisten door de ogen van de bijbehorende fotograaf op een andere manier naar het landschap kijken. VVV Waterland van Friesland wil met de foto’s de Friezen nog trotser maken op het landschap en toeristen inspireren.

Het kiezen van twintig foto’s uit maar liefst 700 was een hele klus. Door de jury is geselecteerd op dat de foto representatief was voor Zuidwest Friesland, er werd gekeken naar diversiteit, spreiding, compositie, kleur en originaliteit. De jury bestond uit Pepy Huisman (Jopie Huisman Museum), Meindert Seffinga (Fries Scheepvaart Museum), Maaike de Vreeze (VVV Waterland van Friesland), Tom Goossens (fotograaf) en Sonja Hylkema (UNESCO Werelderfgoed het Woudagemaal).

De foto’s worden ook geëxposeerd in de gemeentehuizen van De Fryske Marren en Súdwest Fryslân. Bij De Fryske Marren zal dit zijn van 29 mei tot en met 3 juli in het gemeentehuis en bij de gemeente Súdwest Fryslân op de digitale infoborden in Sneek.

De Friese taal speelt op de brugdoeken een grote rol en is bedoeld om te prikkelen en te inspireren. Elke foto is voorzien van een Fries woord als ‘moarnsdize’ (ochtendmist), sinneblink (het moment van de zon die doorbreekt) en ‘skoander’ (voortreffelijk). “Dit is bedoeld om te prikkelen én om onze eigen inwoners aan te spreken.” legt Maaike de Vreeze van VVV Waterland van Friesland uit.

Er is geen enkel andere provincie in Nederland waar het Fries zo’n grote rol speelt. “Het is onze moedertaal. Het zit in ons hart en is onderdeel van onze identiteit. En dat willen we graag laten zien, ook aan de toerist. Dit is wie we zijn, we zijn er trots op. En door mooie Friese woorden toe te voegen aan deze prachtige foto’s op de brugdoeken worden het haast kunstwerken op zich.”

Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 14 uur geleden
Afbeelding
Kleding inzamelingsactie G.V. De Stanfries 4 april in IJlst/Oosthem Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Inwoners centraal in gastvrij Súdwest-Fryslân Politiek 19 uur geleden
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
VC Sneek H1 wint voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Vocasa H2 Sport 26 mrt, 15:00
Afbeelding
Aanvragen lening voor verduurzamen huis afgelopen 10 jaar verachtvoudigd Duurzaamheid 26 mrt, 08:00
Afbeelding
Scouting Jambowa Bolsward adopteert Marinemonument Verhalen uit de buurt 25 mrt, 20:00
Afbeelding
Charmante en grappige Jip op zoek naar een nieuw thuis Verhalen uit de buurt 25 mrt, 12:00