Afbeelding

Nije Eagen 2020

Cultuur

Fryslân DOK presenteert drie nieuwe korte films, gemaakt door jonge makers met een eigen blik op de wereld. De films zijn: 'Onder Water' van Tristan Visser, 'Onsje Minder' van Menno Boersma en Marinthe de Hek, en 'Doorgaan' van Johanneke Dijkstra.

Tristan Visser is muzikant en experimenteert met geluid. Hij is opgegroeid op Terschelling en voelt zich verbonden met de zee. Voor het onderwaterleven is geluid het primaire zintuig. In zijn film 'Onder Water' onderzoekt Tristan het geluidslandschap van de zee en het effect van menselijke activiteiten daarop.

Marinthe de Hek en Menno Boersma tonen een andere blik op ons voedsel: "De mens pleegt roofbouw op natuurlijke rijkdommen, ondergraaft daarmee planten- en diersoorten en daarmee zijn eigen voortbestaan." In de film 'Onsje Minder' volgen ze 'De Tuin van de Toekomst' van Sjoerd van der Hem in Jorwert.

De hoofdpersoon in de film 'Doorgaan' van Johanneke Dijkstra is bokslegende en -coach Piet Rozendaal uit Leeuwarden. De Prinsentuin was Piets eerste boksring. Buurt tegen buurt, vriend en vijand tegelijk. Piet coacht nu nieuwe talenten. 'Doorgaan' is een documentaire over kracht en overleven.

De drie films zijn elk 10 minuten lang en worden achter elkaar uitgezonden in de Fryslân DOK 'Nije Eagen 2020' (Nieuwe Ogen 2020). Het project is een samenwerking van Omrop Fryslân, New Noardic Wave en CineCrowd. In 2021 organiseert Omrop Fryslân 'Nije Eagen' met het nieuwe Friese documentairefestival 'Plons'.

Fryslân DOK: Nije Eagen 2020
Zaterdag 15 februari, 15.30 uur, NPO2 (met Nederlandse ondertiteling)
Zondag 16 februari, 17.00 uur, Omrop Fryslân (herhaling ieder uur)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Vereniging Ondernemend Sneek en Súdwest-Fryslân verwelkomen bezoekers met open armen Verhalen uit de buurt 9 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 15 uur geleden
Afbeelding
Het complete gids voor het onderhouden van je hottub of jacuzzi Algemeen 24 apr, 09:03
Afbeelding
Afraw Nation behaalt tweede plaats bij NK van UDO en kwalificeert zich voor EK in Duitsland Algemeen 23 apr, 09:01
Afbeelding
Deze zomervakantie niet al te ver van huis? Dit zijn 4 top vakanties dicht in de buurt! Recreatie & Ontspanning 22 apr, 15:20
Afbeelding
Arena Friso Sneek explodeert na golden set in waanzinnig duel Sport 22 apr, 10:27
Afbeelding
VC Sneek massaal in actie voor maand van de voedselbank Sport 22 apr, 09:00
Afbeelding
Friso Sneek zet forse stap richting finale play offs Sport 19 apr, 14:00