Columnist Johan Vogelzang geeft tips en inspiratie over heerlijk vakantie vieren in de mooie provincie Friesland.
Columnist Johan Vogelzang geeft tips en inspiratie over heerlijk vakantie vieren in de mooie provincie Friesland. Foto: Fransisca Vogelzang

Fantastisch op vakantie in eigen provincie

Column

Het is coronatijd, dus dankzij internet en telefoon hebben we zojuist een mooie betaalbare vakantie geboekt in ons eigen Friesland, op een vakantiepark met klimtoestellen voor kinderen zowel binnen als buiten en een verrassend betaalbare en ruime stacaravan. We kennen het gebied, kennen de camping, en zijn er nog altijd verliefd op.

Het is een prachtige omgeving met allerlei faciliteiten en mogelijkheden. Bakfiets huren waar onze twee kinderen in passen, de hond kan ook mee in een bijpassend karretje, er is voldoende zwemwater in het IJsselmeer en Slotermeer, je kunt een kano, een sloep, eventueel een tuktuk huren en fietsen door het bos. Karrensporen, bospaden, watersport: alles is er.

Surfen, zeilen, suppen, fietsen, wandelen, toeren

Ik heb het over Gaasterland, dat bijzondere deel van Fryslân dat alles heeft wat je wilt, op een paar vierkante kilometer. Ik ben er opgegroeid, dus ik ken bijna alle karrensporen en bospaden waar je kunt fietsen, de overgangsgebieden tussen bos en land en water met verre vergezichten, de meren waar je kunt surfen, zeilen en motorbootje varen, de terrassen waar je kunt stoppen om uit te rusten en te genieten van iets lekkers.

En zo zijn er nog meer mooie plekken te vinden in ons mooie Friesland. De standaard vakantieparken zijn dit (corona)jaar duurder dan andere jaren, maar zoek je goed en niet op de bekende grote namen, dan is er in je eigen omgeving genoeg moois en beter betaalbaars te vinden.

Niet naar buitenland vanwege corona? Gelukkig hebben wij een mooie vakantieprovincie

Sowieso blijven dit jaar de meeste mensen dicht bij huis vanwege de coronaproblematiek – net als vorig jaar - en gelukkig wonen wij in Friesland waar genoeg moois te zien en te beleven is. Bijvoorbeeld wanneer je toeren op een e-chopper door het prachtige Friese platteland. Het is milieuvriendelijk en ontzettend leuk. Google maar eens.

Of huur elke dag van je vakantie een sloep op een andere plek in Friesland. Vanuit je eigen (vakantie)huis reis je dan elke dag naar een andere omgeving om per sloep (kano kan ook natuurlijk) te verkennen. Zo leer je de mooie waterkanten van onze provincie goed kennen. Dan heb je elke dag een nieuw avontuur, zonder op een duur vakantiepark te zitten.

Met sloep door stadsgrachten? ATB door Drents Friese Wold?

Wat dacht je van een mountainbike huren in het Drents-Friese Wold, een elektrische fiets of bijvoorbeeld een tandem als je leuk wilt toeren met het gezin? Gelukkig zijn er mogelijkheden genoeg in onze mooie provincie. Ik weet niet of het deze zomer coronatechnisch al mag, maar per sloep en met een gids door de Leeuwarder stadsgrachten is ook een echte aanrader.

Deze stad van de Nassau’s heeft veel verrassend mooie plekken te bieden. De andere Friese elf steden zijn natuurlijk ook sowieso mooi en karakteristiek. De stadsmuren en meanderende stadswallen van Dokkum, het prachtige eeuwenoude stadje Sleat met kanonnen aan weerszijden, de grote terrassen in het centrum van watersportstad Sneek en vergeet Grou, Heeg, Bolsward, Eernewoude, Lemmer, Koudum, Stavoren, Harlingen natuurlijk niet. Of de prachtige Turfroute in zuidelijke Friesland.

Vergeet ook de Friese Waddeneilanden niet

Wil je vakantie vieren en iets van het gevoel van Salou of Ibiza mee krijgen? Ga dan naar het Friese waddeneiland Terschelling in het hoogseizoen voor seks, drugs en rock and roll, terwijl je er ook gewoon echt van de natuur kunt genieten zonder de drie zojuist genoemde onderwerpen. Vergeet ook niet het UNESCO-werelderfgoed genaamd het Waddengebied.

Oftewel: we hebben hier in Friesland gewoon alles wat we nodig hebben. Friesland is nog steeds één van de allermooiste plekken op aarde. Het is hier echt fantastisch.

Wil je de Friestalige versie van deze column lezen? Klik dan op deze link: https://www.rondomvandaag.nl/regio/leeuwarden/column/24668/hearlik-op-fakansje-yn-eigen-provinsje..

Fijne dag,
Noflike dei,
Johan

En film af Nikolaj Arcel
Filmhuis Sneek toont The Promised Land met in de hoofdrol Mads Mikkelsen. Cultuur 5 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 23 uur geleden
Afbeelding
Kleding inzamelingsactie G.V. De Stanfries 4 april in IJlst/Oosthem Sport 27 mrt, 15:27
Afbeelding
Inwoners centraal in gastvrij Súdwest-Fryslân Politiek 27 mrt, 15:25
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
VC Sneek H1 wint voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Vocasa H2 Sport 26 mrt, 15:00
Afbeelding
Aanvragen lening voor verduurzamen huis afgelopen 10 jaar verachtvoudigd Duurzaamheid 26 mrt, 08:00
Afbeelding
Scouting Jambowa Bolsward adopteert Marinemonument Verhalen uit de buurt 25 mrt, 20:00