Regels, regels, regels | RondOm Vandaag regionaal nieuws voor Sneek en omstreken
dinsdag 19 januari, 2021 13:14
Logo rondomvandaag.nl/Sneek
Désirée van Dijk-Attema
Désirée van Dijk-Attema (Foto: RondOm Vandaag)

Regels, regels, regels

  Column

Wanneer ik Aldlânstate binnenloop, dan kom ik tegenwoordig langs een hele verzameling vragen, geboden. Als je ziek bent, vragen we je om niet binnen te komen, maar ook: geef geen handen, hoest of nies in je elleboog, gebruik papieren zakdoeken,
bel bij klachten met de GGD voor een test en ga in quarantaine, houd 1,5 meter afstand en draag een mondkapje.


Als je in de hal van Aldlânstate een kopje koffie drinkt, is dat dan een verlengstuk van binnenruimte waar je zelf met twee gasten mag verblijven, of is het buitenruimte waar je maar met twee mensen mag zijn?

Werkplekken zijn opnieuw ingericht en als we voor werkoverleg bij elkaar zijn, dan is het steeds weer goed uitkijken wie waar loopt en waar gaat zitten. We blijven niet thuis, omdat we met onze bewoners vooral persoonlijk contact hebben en niet via Teams of Zoom. Maar alles wat we privé doen staat in het teken van de gezondheid van bewoners en van onszelf. 

Ik kan me herinneren dat ik in mei nog een keer flink de fout in ben gegaan voor wat betreft handen geven. Er was een alarmmelding en midden in de nacht reageer je net even anders. Ik stak de surveillant mijn hand toe om me voor te stellen. Fout natuurlijk! Ik merk dat ik er nu aan gewend ben, maar het is nog steeds een beetje raar om iemand die je voor het eerst ontmoet niet de hand te geven. 

Wat nu allemaal niet verstandig is, is wel duidelijk. De horeca is gesloten, je kunt niet naar de film of het museum, we snakken allemaal naar een feestje en wat zou er in de decembermaand wel of niet kunnen? Maar ineens gloort er ook weer hoop en het vooruitzicht van minder zorgen en beperkingen, want er komen vaccins die veelbelovend lijken! En natuurlijk zijn daarbij nog veel vragen over de werkingsduur en de veiligheid, maar toch. En ik las dat als 70% van de bevolking gevaccineerd is, dat we dan Corona onder controle kunnen krijgen. En van dat vooruitzicht werd ik zo blij. 

Vakantieplannen maak ik nog maar niet, maar ik hoop echt dat het jaar 2021 veel minder zorgen kent. 

Désirée van Dijk-Attema
Directeur van Aldlânstate in Leeuwarden en Heerenhage in Heerenveen

Meer berichten