Rijkele Dijkstra
Rijkele Dijkstra Foto: Rijkele Dijkstra

Kennis over ons verleden op een goede manier gaan uitleggen

Column

Ik verbaas mij al geruime tijd over het feit dat de overvloedige kennis over de geschiedenis van de wereld misbruikt of juist niet gebruikt wordt. Anders gezegd wordt de mening van de onwetende verkondigd en zijn het de mensen met de kennis en het relativeringsvermogen om alles in het juiste perspectief te zetten die bang zijn om de werkelijkheid te vertellen of een weerwoord te geven.

De angst regeert, elke keer de afweging of het wel politiek correct is om iets te vertellen. Volgens mij worden we op het ogenblik behoorlijk geketend en wordt de vrijheid van meningsuiting ingeperkt. Eigenlijk een moderne vorm van slavernij. Je bent gewoon bang om wat te zeggen, je mening te geven.

Hierdoor zie ik op het ogenblik een verharding ontstaan in onze samenleving. Je hoort nu mensen veel negatiever over bepaalde bevolkingsgroepen praten. Dus alle aandacht voor racisme en discriminatie heeft er alleen maar voor gezorgd dat er onderhuids meer tegenstellingen ontstaan.

Het wordt tijd dat we onze kennis over ons verleden op een goede manier gaan uitleggen. Standbeelden neerhalen is zo dom. Onze geschiedenis heeft ons een land gegeven waar we nu in welvaart en vrijheid kunnen leven. Respecteer dus onze voorvaderen die hier voor hebben gestreden. Neem Piet Hein, zelf bijna 5 jaar galeislaaf geweest op een Spaans schip. Uitgezonden door de Republiek om Spaanse schepen en hun lading (zilver en goud) buit te maken, wat ook nog gelukt is. Hiermee kon de Republiek der Nederlanden de oorlog tegen de Habsburgers financieren en daardoor zijn we nu Nederlanders en geen Spanjaard.

Zo heeft alles uit onze geschiedenis een reden, goed of slecht. Het heeft ons wel gevormd tot wat we nu zijn. Ga ook uit van de geest van die tijd en ga het niet projecteren op de tijd van nu.

Rijkele Dijkstra
Directeur Dijkstra Assurantiën en de RegioBank in Leeuwarden

Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 14 uur geleden
En film af Nikolaj Arcel
Filmhuis Sneek toont The Promised Land met in de hoofdrol Mads Mikkelsen. Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
Kleding inzamelingsactie G.V. De Stanfries 4 april in IJlst/Oosthem Sport 27 mrt, 15:27
Afbeelding
Inwoners centraal in gastvrij Súdwest-Fryslân Politiek 27 mrt, 15:25
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
VC Sneek H1 wint voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Vocasa H2 Sport 26 mrt, 15:00