Rijkele Dijkstra
Rijkele Dijkstra Foto: Johan Vogelzang

Column van Rijkele Dijkstra: Corona

Column

Ja, laat ik het dan ook nog maar een keer over het Coronavirus hebben. Ondertussen is de halve wereld al dan niet terecht in rep en roer. Deze week kreeg ook ik te maken met het coronavirus. Niet dat ik besmet ben ofzo maar ik werd voorafgaand aan een meeting bij een zakenpartner gebeld en mij werd gevraagd of ik ook in een risicogebied was geweest. Dat was ik niet, maar een collega van mij was in Noord-Italië geweest en die werd toch vriendelijk verzocht om niet af te reizen naar de meeting. Zo zie je dat zo langzamerhand iedereen wel te maken krijgt met het Coronafenomeen.

Ook in ons vakgebied hebben we al te maken met schade door het virus. Het betreft dan vooral schade op het gebied van reizen. Mensen die hun reis willen of moeten annuleren, mensen die ergens verplicht in quarantaine moeten blijven, enz. Nu valt lang niet alles onder een reis/annuleringsverzekering. Veel is voor eigen rekening. Vooral de mensen die al aan het reizen zijn en in quarantaine geplaatst worden hebben een behoorlijk nadeel. De kosten zijn niet of nauwelijks te verhalen op een verzekering. Eigenlijk zijn alleen de annuleringskosten verzekerd als je een reis geboekt had voordat bekend werd dat er voor die regio een negatief reisadvies is afgegeven.

Ook beleggingen lopen een forse waarde-deuk op. De aandelenbeurzen in de wereld zijn allemaal dieprood gekleurd. De rendementen zijn na zeer zonnige tijden ineens erg negatief. De winst van afgelopen jaren verdwijnt als sneeuw voor de zon. De dekkingsgraad bij pensioenfondsen is weer onder peil en dat na het super jaar 2019. Nu maar hopen dat straks alles fors aantrekt en op niveau komt.

Gelukkig zijn er ook voordelen. Gas en benzine zijn goedkoper geworden, wereldwijd minder CO2 uitstoot, efficiënter werken (thuis, videomeetings) enz.

Rijkele Dijkstra
Directeur Dijkstra Assurantiën en de RegioBank in Leeuwarden

Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 18 uur geleden
En film af Nikolaj Arcel
Filmhuis Sneek toont The Promised Land met in de hoofdrol Mads Mikkelsen. Cultuur 28 mrt, 13:28
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
Kleding inzamelingsactie G.V. De Stanfries 4 april in IJlst/Oosthem Sport 27 mrt, 15:27
Afbeelding
Inwoners centraal in gastvrij Súdwest-Fryslân Politiek 27 mrt, 15:25
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
VC Sneek H1 wint voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Vocasa H2 Sport 26 mrt, 15:00