zondag 25 oktober, 2020 03:46
Logo rondomvandaag.nl/Sneek
Een tevreden klant met het gewonnen kaaspakket voor haar moeder
Een tevreden klant met het gewonnen kaaspakket voor haar moeder

Uniek kaaswinkeltje opent deuren in Sneek

  Bedrijf in beeld

SNEEK - Echte Friese kaasliefhebbers kunnen hun hart niet op, want Sneek heeft er een nieuw kaaswinkeltje bij, en niet zomaar eentje. Bij de Westfriese Kaashandel aan De Smitstraat 26-B vind je tientallen soorten kaas in de vitrine en nog een honderden in de koeling. Noem een bijzondere, unieke, en lekkere soort en Barbara Hanzi, de eigenaresse, heeft ze waarschijnlijk wel liggen voor je. 


Eigenaar Barbara Hanzi is letterlijk opgegroeid tussen de kazen. Haar vader begon heel lang geleden al met de Westfriese Kaashandel en in de loop der jaren is dit een begrip geworden. In dit typische familiebedrijf groeiden Barbara, haar twee broers en zus op en namen de kaasliefde van haar vader over. In 2006 ging haar vader met pensioen. Haar broer kreeg de meeste markten in Friesland en Barbara bouwde samen met haar man Daniël nieuw markten op. Nu bijna 20 jaar later zijn ze een bekende kaasboer geworden in de kop van Noord-Holland. Ze staan onder andere in Den Helder, Julianadorp en op Texel. Op dinsdag staan zij ook nog in Friesland, in Wommels en Witmarsum. Haar broer heeft ook nog steeds een aantal markten in Friesland. 

Haar bedrijf runt ze, net als haar vader destijds, als een echt familiebedrijf. Nu is het de beurt aan haar kinderen om mee te helpen in het familiebedrijf, iets wat ze graag doen: “Ik denk dat het goed is voor onze kinderen om te werken, maar van mij hadden ze natuurlijk ook gewoon in de supermarkt mogen werken. Ze vinden het zelf juist heel leuk om mee te helpen.” Barbara’s oudste dochter, Shirley, helpt dan ook graag in het pakhuis en het winkeltje en ook Liza van twee, de jongste, helpt graag. Zij is inmiddels hét gezicht van de Westfriese Kaashandel geworden op Facebook: “Ze vindt het prachtig om foto’s te maken.”

Na jarenlang op de markt te hebben gestaan heeft ze nu een klein kaaswinkeltje geopend op industrieterrein de Hemmen. Net een week zijn ze open, maar er zijn al veel positieve reacties van nieuwe klanten. Zij waarderen vooral de persoonlijke service én het ruime assortiment: “Het is maar een klein winkeltje, dus in de vitrine kunnen we niet zoveel kazen laten zien. Naast de winkel hebben we echter ook een ruime koeling met nog honderden andere binnen- en buitenlandse kazen.” Zoekt u een hele specifieke kaas en heeft de Westfriese Kaashandel deze niet op voorraad, dan bestelt Barbara het graag voor u.

Bijzonder is dat ze, ondanks het ruime assortiment, geen Beemster Kaas verkopen, waarom niet? “Beemsterkaas is zo populair dat ze vanuit het buitenland melk moeten importeren. Daardoor gaat die specifieke smaak van de kaas verloren.” In plaats van Beemster Kaas verkoopt Barbara Lutjewinkel Kaas, kaas van melk van echte Noord-Hollandse koeien: “De smaak is veel romiger, de structuur smeuïger en er zit minder zout in.” Bij de Westfriese Kaashandel hebben ze veel 16 kilo kazen, in plaats van de gangbare tien, of twaalf kilo kazen, want; “hoe groter de kaas, hoe lekkerder.”

Natuurlijk verkopen ze bij de Westfriese Kaashandel niet alleen kaas maar ook andere zuivelproducten, boter, eieren, lokale producten en buitenlandse specialiteiten. Alles wat u nodig heeft voor een heerlijk kaasplankje kun je hier vinden. Komt u ook snel een kijkje nemen? De winkel is twee dagen per week open, op woensdag en vrijdag vanaf 9.00 tot 17.30. 

De Westfriese Kaashandel
De Smitsstraat 26-B

Meer berichten