Schapenkaasboerderij Tusken Bosk en Mar
Schapenkaasboerderij Tusken Bosk en Mar

Proef de authentieke smaak van schapenkaas

Bedrijf in beeld

OUDEGA - Schapenkaas is terug van weggeweest, tenminste, als je Siebrand en Mieke Haarsma- Folkertsma van Schapenkaasboerderij Tusken Bosk en Mar moet geloven. Op hun boerderij maken ze authentieke verse en gerijpte schapenkaas. Een bijzondere en unieke smaak dat je zeker eens geproefd moet hebben. 

In 1999 zijn Mieke en haar man Siebrand als jonge boeren begonnen met het melken van schapen en de melk te verwerken tot schapenkaas. Inmiddels maken ze drie keer in de week verse schapenkaas, wat ze verkopen aan supermarkten en kaaswinkels in de buurt en in een winkeltje voor hun boerderij.

Verse schapenkaas is een authentiek Fries recept dat al eeuwenlang wordt gegeten. Boeren hadden vaak zelf een aantal schapen en de vrouwen maakten van de melk kaas om zelf te eten en te verkopen bij buren of op de markt. Traditioneel gezien werd verse schapenkaas gegeten met roggebrood, maar volgens Mieke heeft de kaas nog veel meer mogelijkheden: “Verse schapenkaas kun je een heel klein beetje vergelijken met mozzarella en op die manier kun je het ook gebruiken. Bijvoorbeeld met een tomaatje, wat basilicum en olijfolie, of in een salade. De kaas van onze schapen verschilt wel van ‘normale’ mozzarella. Het is wat zachter en romiger van smaak. Daarnaast bevat het product geen koemelk en is dus geschikt voor mensen met een koemelkallergie. De samenstelling van de melk is anders. Het bevat andere vitamine en het vet- en eiwitgehalte is hoger.”

Omdat de vraag naar verse schapenkaas niet elke week even groot is, maken Siebrand en Mieke ook elke week gerijpte schapenkaas van de restmelk. De gerijpte kaas heeft een uitgesproken smaak met een eigen karakter maar ook zacht en romig. Net als bij kaas van de koe telt, hoe langer gerijpt, hoe sterker de smaak. Gerijpte schapenkaas is pittig en sterk van smaak, totaal niet te vergelijken met verse schapenkaas.

Benieuwd geworden naar de unieke smaak van schapenkaas? Bij veel supermarkten is Súdwest-Fryslan en Gaasterland is de kaas van Tusken Bosk en Mar te vinden. Je kan ook langs de boerderij fietsen, wandelen of rijden, want hier hebben ze een klein zelfbedieningswinkeltje. 

Schapenkaasboerderij Tusken Bosk en Mar
Ige Galamawei 23, 8582 KR Oudega
www.tuskenboskenmar.nl

Schapenkaasboerderij Tusken Bosk en Mar
Schapenkaasboerderij Tusken Bosk en Mar
Schapenkaasboerderij Tusken Bosk en Mar
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 4 uur geleden
Afbeelding
Het complete gids voor het onderhouden van je hottub of jacuzzi Algemeen 24 apr, 09:03
Afbeelding
Afraw Nation behaalt tweede plaats bij NK van UDO en kwalificeert zich voor EK in Duitsland Algemeen 23 apr, 09:01
Afbeelding
Deze zomervakantie niet al te ver van huis? Dit zijn 4 top vakanties dicht in de buurt! Recreatie & Ontspanning 22 apr, 15:20
Afbeelding
Arena Friso Sneek explodeert na golden set in waanzinnig duel Sport 22 apr, 10:27
Afbeelding
VC Sneek massaal in actie voor maand van de voedselbank Sport 22 apr, 09:00
Afbeelding
Friso Sneek zet forse stap richting finale play offs Sport 19 apr, 14:00
Afbeelding
Het kiezen van de juiste auto- of motorverzekering Algemeen 19 apr, 11:14