vrijdag 10 april, 2020 20:24
Logo rondomvandaag.nl/Sneek
Wytze van Nullast
Wytze van Nullast (Foto: Nullast)

Een keuring van Nullast blijft de problemen voor

  Bedrijf in beeld

SNEEK - Als je leiding geeft over een bedrijf wil je natuurlijk dat je werknemers zo veilig mogelijk hun werk kunnen doen. Je zorgt ervoor dat ze goed opgeleid zijn en weten wat ze op de werkvloer wel en niet moeten doen. Daarnaast is het heel belangrijk dat de machines allemaal in orde zijn. Nullast uit Sneek kijkt ze na en repareert ze als dat nodig is. Zo weet u zeker dat uw mensen veilig kunnen werken.

Wytze van Nullast rijdt heel Friesland en daarbuiten af om bij bedrijven de machines te keuren. Het is belangrijk dat deze arbeidsmiddelen elk jaar goed worden onderzocht. Niet alleen voor de veiligheid van de werknemers op de vloer, maar ook voor de verzekering. Krijgt een van je mannen of vrouwen een bedrijfsongeval en is die veroorzaakt door kapot materiaal, dan ligt de verantwoordelijkheid op de schouders van het bedrijf.

Je kan het zien als een soort APK voor bijvoorbeeld schuurmachines, boormachines, draaibanken, ladders en rolsteigers. Alles waar je iets mee kan bewerken, bijvoorbeeld om te zagen, slijpen of schuren, moet gekeurd worden. Een keuring van Nullast blijft de problemen voor; mankementen kunnen opgelost worden voor er echt iets gebeurt. 

Een veel gezien probleem is een draadbreukje in de aarde van een apparaat: “Water en elektriciteit gaan niet samen. Daarom worden veel machines die met water werken, bijvoorbeeld een diamantboor, beveiligd met een aarde,” vertelt Wytze, “Als er dan kortsluiting ontstaat, bijvoorbeeld omdat er water lekt, dan gaat de stroom er automatisch van af. Een draadbreuk zie je over het algemeen wel vaak, maar als die draadbreuk in de aarde zit, dan heb je dat vaak niet door. Zonder dat je het weet ben je veel minder beschermd. Je kan een enorme klap krijgen. Je moet er niet aan denken wat er gebeurt wanneer je zo’n klap krijgt terwijl je op een steiger staat.”

Met een simpele doormeting kunnen zulke problemen voorkomen worden. Een ander probleem dat Wytze vaak tegenkomt is het ontbreken van een beschermingskap op een kolomboormachine: “De kap beschermt bijvoorbeeld het gelaat voor rondvliegende ijzer- of houtspaanders. Theoretisch dragen werknemers hiervoor een beschermende bril, maar in de praktijk zie je dat dit niet altijd gebeurt.”

Alle mankementen rapporteert Wytze bij de leidinggevende van het bedrijf. Die besluit uiteindelijk wat er gaat gebeuren met de arbeidsmiddelen met gebreken: “Meestal geven ze die gelijk aan ons mee. In de zaak hebben we een vakman die ze kan repareren.”

Wytze keurt de apparaten volgens de NEN-norm, de Nederlandse Europese Norm. Dit is een norm die gebaseerd is op de Europese norm, maar op sommige vlakken nog strenger is. Zo heb je de NEN3140, voor elektrische arbeidsmiddelen, de NEN-EM1004 voor rolsteigers en de NEN2484 voor trappen en ladders. 

Wytze merkt dat steeds meer verzekeraars eisen dat alles gekeurd wordt. Zo willen ze de kans op letselschade beperken. Logisch aan de ene kant, maar door de strengere Nederlandse eisen ook een hele klus voor bedrijven

Elk apparaat dat Wytze goedkeurt krijgt een certificaat, wordt bestickerd en gegraveerd. Bij een audit kan een controleur precies zien of alles klopt. Steeds meer bedrijven werken met VCA, wat inhoudt dat de werknemers weten hoe ze veilig met de machines kunnen werken en hoe ze hun werkplaats zo veilig mogelijk kunnen indelen. Daarbij krijgt de werkgever ook een verantwoordelijkheid, zij moeten er voor zorgen dat veiligheid altijd voorop staat. 

1 maart was het vijf jaar geleden dat Wytze Nullast overnam van de vorige eigenaar en 1 april bestaat het bedrijf al twintig jaar! Wytze doet met heel veel plezier zijn werk: “Ik rij heel de provincie door en mag overal een kijkje in de keuken nemen. Elke dag ontmoet ik andere mensen en ben ik op andere plekken. 

Ga voor meer informatie naar: www.nullast.nl

Meer berichten