Afbeelding

Wijncursus, wat houdt dat eigenlijk in…

Bedrijf in beeld

Best gek, om net na de maand dat veel mensen besluiten aan Dry January mee te doen, te schrijven over een wijncursus. Of misschien juist helemaal niet zo gek.

Want tijdens een wijncursus leer je bewust proeven. De elementen waarop een wijn beoordeeld wordt, zijn; kijken, ruiken en proeven.

Kijken, de kleur, of beter gezegd de tint zegt veel over een wijn. Bijvoorbeeld rood met een bruin randje, is vaak een wat oudere wijn.

En dan de geur, benoemen van aroma's, iedere druifsoort heeft herkenbare geuren. Een mooi voorbeeld is Sauvignon Blanc, waar we vaak buxus, of kattenpis in herkennen. Uhum kattenpis? Ja niet het meest charmante aroma en gelukkig niet zo dominant dat de wijn niet meer lekker is. Uiteindelijk het proeven, heeft een wijn veel zuur, of juist zoet. Een bittertje, of tannine. Tannine? Ja dat stroeve op de tong wat je soms ervaart wanneer je wijn proeft. 

Alle elementen geven een wijn herkenbaarheid. Tijdens een wijncursus, ga je met een ervaren docent de verschillende druifsoorten onderzoeken en natuurlijk veel proeven.

Op een avond, proef je wel 6 à 8 wijnen. De bedoeling is dat je de wijnen uitspuugt, zodat je helder blijft om de wijnen goed te kunnen onderscheiden.

Bij een aantal cursussen, komen ook de wijngebieden en het proces van het wijn maken aan bod.

Het is boeiend om te ervaren, hoe één druifsoort zo in geur en smaak kan verschillen, alleen al omdat het op een ander continent groeit. Om bij ons voorbeeld van de Sauvignon Blanc te blijven, de wijnen uit Frankrijk met aroma's van kruisbes, grassen en limoen en Nieuw-Zeeland daarentegen met nog uitbundiger lychee, tropisch fruit en kruisbessen.

Tijdens Dry January, vinden mensen het belangrijk om hun alcohol consumptie vanwege uiteenlopende redenen stop te zetten. Een 'wijntje' drinken, zonder er bij na te denken, is er één van. Het mooie is, dat je na het volgen van een wijncursus veel bewuster van een glas gaat genieten. 

Immers je gaat echt proeven en zult uitgedaagd worden om wijnen met lekker eten te combineren!

Kijk voor meer informatie of inschrijven op www.wijninstituut.nl, of mail naar info@wijninstituut.nl, bellen kan ook 010-3074214

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 14 minuten geleden
En film af Nikolaj Arcel
Filmhuis Sneek toont The Promised Land met in de hoofdrol Mads Mikkelsen. Cultuur 6 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid gisteren
Afbeelding
Kleding inzamelingsactie G.V. De Stanfries 4 april in IJlst/Oosthem Sport 27 mrt, 15:27
Afbeelding
Inwoners centraal in gastvrij Súdwest-Fryslân Politiek 27 mrt, 15:25
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
VC Sneek H1 wint voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Vocasa H2 Sport 26 mrt, 15:00
Afbeelding
Aanvragen lening voor verduurzamen huis afgelopen 10 jaar verachtvoudigd Duurzaamheid 26 mrt, 08:00