Afbeelding

Mensen die lijden aan alzheimer hebben behoefte aan herkenning en structuur

Algemeen

SNEEK - Met veertig jaar ervaring in de zorg weet Hilda Pruiksma dat maar al te goed. Om haar heen zag ze grootschalige dagbestedingen die totaal niet konden inspelen op de wensen en behoeften van mensen met dementie. Dat moet en kan anders dacht ze, en daarom richtte ze Dagbesteding Ontmoeting in Sneek op.

“Ik werkte al jaren in de zorg en zag dan soms wel zestien ouderen in één ruimte bij elkaar zitten. Dat werkt niet. Mensen met alzheimer hebben behoefte aan structuur, herkenbaarheid en respect. Zeven jaar geleden richtte ik daarom mijn eigen dagbesteding op, Dagbesteding Ontmoeting in Sneek. Dit was de eerste kleinschalige dagbesteding met deze formule in Sneek. Eerst in een gehuurde ruimte en daarna in mijn eigen woning, die ik speciaal voor dit doel heb verbouwd.”

“Omdat herkenbaarheid zo belangrijk is heb ik een woonkamer ingericht in een stijl die men doet denken aan vroeger. Deze ouderen zijn de hele dag al aan het worstelen met wat ze niet meer weten, dan is het fijn om op een plek te zijn waar ze worden herinnerd aan spullen van vroeger.” Op de dagbesteding wordt er vaak gewerkt met reminiscentie activiteiten; dat zijn activiteiten die gericht zijn op het ophalen van herinneringen aan de hand van muziek, verhalen en voorwerpen.

“Elke dag ontvang ik, samen met één of twee vrijwilligers, zes ouderen bij mij thuis. Sommigen van hen zitten in het beginstadium van dementie en wonen nog thuis bij hun partner, anderen zitten in een sociaal isolement. Meestal is de ochtend gericht op een groepsactiviteit en de middag kan men zelf invullen. In de ochtend lezen we samen de krant, koken we, gaan we wandelen of gewoon gezellig kletsen. In de middag is er ruimte om naar wens iets te ondernemen, zoals biljarten, rijden door het Friese landschap of naar een tuincentrum. We zijn hier net één grote familie.”

“Ik zeg altijd; kleinschaligheid is een toverwoord voor mensen met alzheimer. In zo’n grote ruimte met veel mensen is het makkelijk om het overzicht kwijt te raken. Een kleine, hechte groep met bekende gezichten, dat is het beste wat je ze kan geven.”

Voor meer info, ga naar: www.dagbestedingontmoeting.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Friso Sneek treft runner up Draisma Dynamo in halve finale Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Ontdek Kinderdans bij Kunstencentrum Atrium! Cultuur 17 apr, 10:48
Afbeelding
Visles op OBS de Oudvaart Sneek Algemeen 15 apr, 08:48
Afbeelding
Aantal Friese woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd toegenomen met 81,2% Duurzaamheid 12 apr, 08:00
Afbeelding
Herdenk op 4 mei bij het Kazemattenmuseum Verhalen uit de buurt 11 apr, 12:00
Afbeelding
Bijna kwart Nederlanders heeft probleem met stoelgang Gezondheid 11 apr, 10:00
Afbeelding
Dieuwke Kramer uit Sneek maakt debuut als presentatrice bij Tijd Voor Volleybal Sport 10 apr, 15:49