Maak een planbord!
Maak een planbord! Foto: Unsplash

Terwijl Sinterklaas op de daken klust

Algemeen

LEEUWARDEN - Misschien merk je het thuis aan je kind: hij of zij is onrustig, want Sinterklaas is weer in het land! Heel begrijpelijk, het is ook een spannende tijd voor (jonge) kinderen. Duidelijkheid en voorspelbaarheid zijn in deze tijden éxtra prettig. Kinderen vinden het fijn om duidelijk voor ogen te hebben hoe hun week verloopt. Ze kunnen zich op leuke dingen verheugen en geeft ze houvast. Een planbord kan hierbij van grote toegevoegde waarde zijn. Jolanda Verschure, pedagoog van Opvoedpunt Leeuwarden vertelt hoe structuur door de week een piece of cake wordt. 

Het planbord geeft - met beelden – ondersteuning: iedereen in het gezin kan kijken hoe de week is ingedeeld. Dit scheelt een hoop gezeur en herhaalde vragen zoals “Wanneer gaan wij naar opa en oma?” Als jij als ouder merkt dat je kind vraagt om duidelijkheid, bedenk dan hoe jij je kind meer houvast kunt geven” aldus Jolanda.

Hoe werkt het planbord nou precies?

“De professionele planborden die je kan kopen zijn vaak kostbaar.” zegt Jolanda. Dit kan veel goedkoper en  simpeler!: “Koop een paar gekleurde vouwblaadjes, stiften en wat plakgum.” Op school wordt er veelal met kleuren voor de dagen gewerkt, zorg dat je weet welke kleur bij welke dag hoort”. Zo hoeft jouw kind niet twee verschillende kleuren te onthouden, maar wordt er overal dezelfde kleur per dag gebruikt. Als het op maandag op school de blauwe dag is, dan is dit thuis ook het geval. Pak voor iedere dag één gekleurd vouwblaadje en plak ze alle zeven naast elkaar.

Rustig hoofd is een rustige dag

Om het makkelijk en leuk te maken, is het een goed idee om gebruik te maken van foto’s en plaatjes. Plak bijvoorbeeld op maandag, wanneer mama thuis is, een pasfoto van mama. En op woensdag, wanneer ze naar opa en oma gaan, een foto van opa en oma. Maak voor iedere afspraak of regel die je op een dag hebt een symbool, zo maak je het duidelijk voor het hele gezin. “Een rustig hoofd zorgt voor een rustige dag en ook voor een rustige nacht.” En in deze spannende Sinterklaastijd is het goed om ook duidelijkheid te geven over wanneer de schoen gezet mag worden.

Maak het visueel

Iedere ochtend tijdens het ontbijt kun je de planning erbij pakken. “Pak, of maak een leuke wasknijper en zet deze samen bij de dag van de week. Benoem de kleur en de dag “vandaag is het maandag en dat is de blauwe dag.” Verder kun je de dag doorlopen, wat te zien is op de (getekende) plaatjes en foto’s. Volgens Jolanda is het belangrijk dat je zo de dag doorspreekt. “Hierdoor weet jouw kind wat die dag mag en wat zij kunnen verwachten en voorkom je de herhalende vragen.” Wanneer er iets is veranderd in de planning, vervang je het vouwblaadje met een nieuwe en maak daarop een nieuwe tekening. Wanneer je kind graag meer duidelijkheid wil, kan je ook voor iedere afzonderlijke dag een planning maken. Als laatste geeft Jolanda nog aan dat het mogen doorstrepen van wat klaar is zeer belonend werkt!

Gratis inloopspreekuren

Heb jij nog andere opvoedvragen? Maandag 20 december is er een inloopmoment bij Wijkteam Zuid op het Willem Alexanderplein 22 van 9.00 tot 12.00 uur. En in de bibliotheek is: bakkie@dbieb op vrijdag 10 december van 9.00 tot 12.00 uur een inloopspreekuur. Je kunt je vooraf op opvoedpunt.nl/inloopspreekuren inschrijven. Hier staan ook alle andere data. 

Opvoedpunt Leeuwarden

Bij Opvoedpunt Leeuwarden kun je terecht voor al je vragen. Geheel kosteloos. Neem vrijblijvend contact op met Opvoedpunt Leeuwarden via: info@opvoedpuntleeuwarden.nl / 088- 22 99 44 3.

Perfecte cadeaus - perfecte pakjesavond...

Foto ter illustratie
Woonwagenlocatie Sneek wordt uitgebreid met 14 nieuwe standplaatsen Wonen 1 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 20 uur geleden
En film af Nikolaj Arcel
Filmhuis Sneek toont The Promised Land met in de hoofdrol Mads Mikkelsen. Cultuur 28 mrt, 13:28
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
Kleding inzamelingsactie G.V. De Stanfries 4 april in IJlst/Oosthem Sport 27 mrt, 15:27
Afbeelding
Inwoners centraal in gastvrij Súdwest-Fryslân Politiek 27 mrt, 15:25
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00