Afbeelding

Tanjeh is dankzij uw hulp beschermd tegen malaria

Algemeen

FRIESLAND - Hoewel later dan gepland door logistieke problemen is het Gambiaanse vissersdorpje Tanjeh dankzij de crowdfundingsactie van de Drachtster huisarts Machteld Smilde dit jaar beschermd tegen malaria. In maart startte ze de actie waarbij je de bevolking kon helpen door een klamboe ter waarde van €2,50 te doneren. Inmiddels ligt heel Tanjeh onder de klamboe en kan het drama van vorig jaar (waarbij in een stad zo groot als Drachten maar liefst 540 jonge mensen stierven) voorkomen worden.

Machteld Smilde (30) is moeder van een tweejarige dochter en waarnemend huisarts in Drachten. Daarnaast werkt ze elk jaar enkele maanden in Gambia om de bevolking daar te helpen. Dat is hard nodig. Lees hier meer over Machteld en het prachtige werk dat ze doet. Machteld: “Ook veel van de lezers van RondOm hebben geholpen met de crowdfundingsactie. We willen iedereen die heeft bijgedragen ontzettend bedanken. Alleen met elkaar waren we in staat om Tanjeh onder de klamboes te krijgen en een antwoord te geven op de sterfte door malaria.”

Strijd tegen corruptie

Het was al met al een pittige klus. Machteld: “Vanaf het moment dat de donaties binnenstroomden hebben we de logistiek in werking gezet. Klamboes werden onderzocht en uitgezocht. De transport per boot werd bepaald en ondertussen was er voortdurend afstemming met de lokale bevolking in Tanjeh. Vanaf het transport van de klamboes tot de distributie hebben wij samen met de lokale lokale vrijwilligers in Gambia een enorme strijd gevoerd tegen corruptie. Er zijn flink wat logistieke en bureaucratische draken verslagen.”

Maar het is het waard geweest. De distributie van 12.500 klamboes is afgelopen week voltooid.  Alle bedden in Tanjeh hebben stuk voor stuk een klamboe gekregen. Lokale vrijwilligers zorgden voor de instructies met betrekking tot gebruik. De kinderen en zwangere vrouwen uit Tanjeh krijgen bovendien beschermende medicatie om een malaria-infectie te voorkomen. Het gezondheidscentrum is voorzien van testen, medicatie en materialen om malaria adequaat te kunnen behandelen. 

Er is niet alleen aan de bevolking in Tanjeh gedacht. Er zijn ook nog eens 2500 klamboes verstrekt aan groepen die buiten het vissersdorp liggen, maar ook erg kwetsbaar zijn. “Dan moet je denken aan zwangeren en jonge kinderen waarmee we via consultatiebureaus, scholen en gezondheidscentra in de omgeving in contact zijn gekomen”, aldus Machteld.

Dankbaar schoolhoofd

De inwoners van Tanjeh zijn ontzettend blij en dankbaar voor de hulp en donaties. Tijdens het uitdelen van de klamboes  werd er gedanst en gezongen. En voorzichtig duren ze te dromen van een toekomst in Tanjeh zonder malaria. Het lokale schoolhoofd legt uit: “De kinderen van deze school komen van het platteland en uit arme families. Omdat het ondoenlijk is om elke dag tussen huis en school heen en weer te lopen, blijven de kinderen van maandag tot zaterdag op school om te overnachten. Twee maanden geleden was de muskietenspray op die we gebruikten om de ruimten enigszins te beschermen tegen malariamuggen. Nadat de spray op was hebben we het ene kind na het andere kind naar het gezondheidscentrum moeten sturen om een behandeling tegen malaria te ondergaan. Dat wij 170 klamboes hebben mogen ontvangen om de kinderen te beschermen tegen malaria zien we als een regelrecht wonder.”

In de komende maanden zal Community Health Support Gambia evalueren hoe de actie is verlopen en op welke manier dit effect heeft op de malariacijfers. De stichting blijft zich ook na deze crowdfundingsactie tegen malaria inzetten voor toegankelijke basiszorg voor de bewoners van Tanjeh.

Afbeelding
Het complete gids voor het onderhouden van je hottub of jacuzzi Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Afraw Nation behaalt tweede plaats bij NK van UDO en kwalificeert zich voor EK in Duitsland Algemeen 23 apr, 09:01
Afbeelding
Deze zomervakantie niet al te ver van huis? Dit zijn 4 top vakanties dicht in de buurt! Recreatie & Ontspanning 22 apr, 15:20
Afbeelding
Arena Friso Sneek explodeert na golden set in waanzinnig duel Sport 22 apr, 10:27
Afbeelding
VC Sneek massaal in actie voor maand van de voedselbank Sport 22 apr, 09:00
Afbeelding
Friso Sneek zet forse stap richting finale play offs Sport 19 apr, 14:00
Afbeelding
Het kiezen van de juiste auto- of motorverzekering Algemeen 19 apr, 11:14
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 apr, 08:00