Afbeelding
Foto: RondOm Vandaag

Statenfractie GrienLinks kritisch op college over lekkage Centrale As

Algemeen

FRIESLAND - De Statenfractie GrienLinks is kritisch over de brief die het provinciale college heeft gestuurd over de problemen met de Centrale As. Bij de aanleg van de Centrale As zijn staalslakken gebruikt voor de constructie. Deze zijn door contact met water gaan zwellen, waardoor er op sommige plekken scheuren in het asfalt zijn ontstaan. Daardoor is water weggelekt waarin zware metalen opgelost zijn, die zeer waarschijnlijk afkomstig zijn uit de staalslakken. De lekkage heeft gevolgen voor naastgelegen bermen, de waterhuishouding en de constructie van de weg. De fractie stelt hierover vragen aan het college.

Statenlid Elsa van der Hoek:  “Deze metalen zijn schadelijk voor het milieu. Waarom zijn we pas zo laat geïnformeerd over deze problemen? Al in 2017 zijn de eerste lekkages ontdekt, daarna zijn er nog meer scheuren en lekkages geconstateerd in 2018, en pas nu in 2021 worden de Statenleden hierover geïnformeerd.” Ook verbaast Van der Hoek zich erover dat er door de aannemer van het wegdeel ter hoogte van knooppunt afslag De Westereen tijdens de aanleg een folie is aangebracht ter bescherming tegen waterdoorlating, maar door de aannemers van het wegdeel ter hoogte van Dokkum en het wegdeel tussen Dokkum en afslag De Westereen niet. In het deel met de folie zijn geen lekkages geconstateerd, maar in de in de delen zonder folie wel. Van der Hoek: “Daar hebben nu vervuilde lekkages plaatsgevonden. Wij vinden dat vreemd. Waarom heeft de ene aannemer het materiaal wel netjes afgedekt? Was er dan een risico op problemen vooraf bekend? Waarom is in die andere gedeelten niet ook folie aangebracht? Was de provincie daarvan op de hoogte bij aanvang van de werkzaamheden? En waarom zijn er eigenlijk staalslakken in de constructie gebruikt als die risico geven op verontreiniging en schade voor het milieu?”

De fractie wil graag weten wat de gevolgen zijn van de vervuiling en vindt het belangrijk dat het college onderzoekt of er op andere plekken in de provincie ook staalslakken zijn toegepast en of daar ook problemen zijn. Ook wil de fractie weten hoe het college denkt dit soort problemen in de toekomst te voorkomen.

Afbeelding
Ontdek Kinderdans bij Kunstencentrum Atrium! Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
Visles op OBS de Oudvaart Sneek Algemeen 15 apr, 08:48
Afbeelding
Aantal Friese woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd toegenomen met 81,2% Duurzaamheid 12 apr, 08:00
Afbeelding
Herdenk op 4 mei bij het Kazemattenmuseum Verhalen uit de buurt 11 apr, 12:00
Afbeelding
Bijna kwart Nederlanders heeft probleem met stoelgang Gezondheid 11 apr, 10:00
Afbeelding
Dieuwke Kramer uit Sneek maakt debuut als presentatrice bij Tijd Voor Volleybal Sport 10 apr, 15:49
Afbeelding
Dieuwke Kramer uit Sneek maakt debuut als presentatrice bij Tijd Voor Volleybal Sport 10 apr, 10:19
Afbeelding
4 tips voor effectief time management binnen jouw bedrijf Algemeen 9 apr, 11:10