Tweede van rechts: schrijver Johan Veenstra uit zuidelijk Friesland oftewel De Stellingwerven.
Tweede van rechts: schrijver Johan Veenstra uit zuidelijk Friesland oftewel De Stellingwerven. Foto: Twitter-account Koninklijk Huis

Prinses Beatrix reikt Friese schrijver Johan Veenstra onderscheiding uit

Cultuur

AMSTERDAM - Schrijver Johan Veenstra heeft vrijdag een onderscheiding uitgereikt gekregen door voormalig koningin Beatrix. Prinses Beatrix gaf hem de Zilveren Anjer, in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. 

Veenstra - ereburger van de gemeente Weststellingwerf - bevond zich in goed gezelschap. Ook het ‘musical-echtpaar’ Joop en Janine van den Ende kreeg een Zilveren Anjer, net als Barend van Benthem. Van Benthem krijgt de Anjer voor zijn kennis van Nederlands tafelzilver. De Van den Endes zetten zich zoals bij de meeste Nederlanders wel bekend is al jaren in voor theater, muziek en kunst.

Fries schrijft al 50 jaar in Stellingwerfs

De Friese schrijver Johan Veenstra schrijft al vijftig jaar in zijn eigen streektaal: het Stellingwerfs, of eigenlijk: Stellingwarfs. De inwoner van Nijeholtpade heeft een uitgebreid oeuvre opgebouwd aan gedichten, verhalen en romans en thrillers en geeft ook regelmatig lezingen en is ook al jarenlang een uitstekend columnist. De Stellingwarver Skrieversronte bestaat uit vele schrijvers, maar Veenstra is de enige die er fulltime mee bezig is en er van kan leven.

Ziehier reportage en interview met Veenstra door het Cultuurfonds

Het Cultuurfonds kwam speciaal voor Veenstra naar de Stellingwerven en maakte een prachtig portret en interview met de schrijver. Je kunt het bekijken als je op deze link klikt: https://www.youtube.com/watch?v=snHfCkt0QcM

Hij schrijft op zijn eigen website http://www.johan-veenstra.nl/:

4 juni – 17.00 – Ik hebbe vannaacht mar drie uren slaopen... Et wol niet... Vandemorgen om kwat over zeuven was Fettje hier om me et strik netties veur te doen en te kieken as d’r gien kaorties meer an de ni’je kleren zatten. Om half achte was kapster Bertha hier om me et haor nog even goed te doen... Wat zol ik toch zonder disse beide vrouwluden moeten... En doe kwam de taxi en bin ’k instapt. Et aeventuur integen. 

Et leek werachtig krek as wa’k belangriek... Ik was betied in Amsterdam, dat ik hebbe daor nog even op een terrassien zeten. En doe naor et Peleis... Et was allemaole geweldig goed regeld deur et Preens Bernhard Kultuurfoons. We wodden wegwies maekt, oons wodde uutlegd wat d’r allemaole gebeuren gong en hoe, waor we zitten en staon mossen, hoe de uutreiking gaon zol... Et was een prachtige plechtighied! 

Ik kon daor voluut van genieten. De meziek was ok mooi en die filmpies allegeer... Mooi da’k ok mit Albert Haar praoten kon! En dan preenses Beatrix... We bin mit heur op petret kommen en nao ofloop konnen we in een appatte zael allemaole omstebeurten een schoffien mit heur praoten. Waor hadde ik now tegenop zien? Ik kon echt zomar mit heur votpraoten.

Zo gewoon, zo aorig en belangstellend! Hiel mooi! Ik hebbe ok een schoffien praot mit de hofdame over... thrillers! Ik bin ok weer mit een taxi thuuskommen en now komme ik omme in de drokte. Zovule mailties, bossen bloemen die bezorgd wodden, tillefonische interviews mit de Liwwadder Kraante en Omroep Frieslaand.... Mien hemel nog an toe... Wie bin ik dat ik dit beleven mag!! 

Stellingwerfs is ‘de taal van het hart’

De in 1946 geboren Johan Veenstra schrijft de taal van het hart, zoals hij de Nedersaksische spreektaal noemt. Volgens de jury van de Zilveren Anjer is het werk van Veenstra is prikkelend, creatief en persoonlijk. Hij is daarmee van groot belang voor de ontwikkeling van literatuur in het Stellingwerfs, en van streekliteratuur in het algemeen.


Johan Veenstra - Foto Stellingwarver Skrieversronte

De Zilveren Anjers worden sinds 1950 jaarlijks uitgereikt aan mensen die zich vrijwillig en onbetaald inzetten voor de cultuur of natuur in het Koninkrijk der Nederlanden. Tot aan zijn dood in 2004 reikte Prins Bernhard de onderscheidingen uit. In 2005 nam Prinses Beatrix deze taak over.

En film af Nikolaj Arcel
Filmhuis Sneek toont The Promised Land met in de hoofdrol Mads Mikkelsen. Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 18 uur geleden
Afbeelding
Kleding inzamelingsactie G.V. De Stanfries 4 april in IJlst/Oosthem Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Inwoners centraal in gastvrij Súdwest-Fryslân Politiek 23 uur geleden
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
VC Sneek H1 wint voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Vocasa H2 Sport 26 mrt, 15:00
Afbeelding
Aanvragen lening voor verduurzamen huis afgelopen 10 jaar verachtvoudigd Duurzaamheid 26 mrt, 08:00
Afbeelding
Scouting Jambowa Bolsward adopteert Marinemonument Verhalen uit de buurt 25 mrt, 20:00