Elske DeWall zou graag Nederland vertegenwoordigen op het Songfestival.
Elske DeWall zou graag Nederland vertegenwoordigen op het Songfestival. Foto: William Rutten

Elske DeWall over Jeangu: favoriet of niet...

Algemeen

Vanavond mag Jeangu Macrooy eindelijk voor Nederland in actie komen op het Eurovisie Songfestival. Wie niks van het liedjesspektakel in Ahoy mist, is zangeres Elske deWall. Die, als ze gevraagd zou worden, zeker mee wil doen.

Vorige week zong Elske deWall in een prachtig groene galajurk ter ere van de vijftigste verjaardag van koningin Máxima tijdens ‘Een leven vol Muziek’. Samen met Glen en Jaïr Faria zong ze ‘Terug naar nu‘. Deze zaterdag zit ze gewoon in een chillpak op de bank voor de buis. Zoals ze elk jaar doet. “Ik vind het Songfestival enorm leuk om naar te kijken. Dat deed ik altijd al, maar ik heb het idee dat het nu weer meer om de muziek draait in plaats van de kleding of de act. Er was een periode dat elke keer dezelfde landen wonnen, maar dat lijkt doorbroken te zijn.”

Songfestival is gezellige tv

Het songfestival is iets wat ze van vroeger mee kreeg. “We keken altijd met het gele gezin. Het is gezellige televisie om naar te kijken. Ook omdat er altijd uitschieters tussen zitten. Artiesten die je op positieve wijze doen verbazen, maar ook waarvan je denkt: wat is dit? Dat vind ik leuk. Er zijn geen regels. Wie bepaalt of iets een songfestival-liedje is? Juist doordat een nummer anders is, kun je onverwachts hoog scoren. Kijk maar naar Duncan Laurence.”

Tranen bij Birds van Anouk

Een favoriet songfestivalnummer noemen, vindt Elske niet te doen. “Het is niet normaal hoeveel goede muziek het songfestival heeft opgeleverd. Denk alleen aan Abba. Of Celine Dion.” Wat veel mensen niet weten is dat de Canadese zangeres in 1988 won voor Zwitserland met het nummer ‘Ne Partez Pas Sans Moi’. “Het is misschien niet hip om te zeggen, maar ik ben groot fan van Celine en het songfestival betekende haar grote doorbraak.” Een andere favoriet van Elske is het nummer Birds van Anouk. De Nederlandse verraste in 2013 met haar deelname in Malmö, Zweden. “In het begin moest ik erg wennen aan het liedje. Maar ik weet nog goed dat ik een keer ‘s ochtends in de auto zat en ‘Birds’ op de radio hoorde en zo overweldigd was dat de tranen over mijn wangen liepen.”

Naar de outfits kijkt Elske ook, maar als het liedje klopt zoals destijds met Anouk of Duncan Laurence, maakt het haar niet uit wat ze dragen. “Boeien dat Anouk daar in een basic zwart t-shirt stond. Het is typisch Nederlands om overal commentaar op te hebben, want de jurk van Trijntje was bijvoorbeeld weer too much. Het is nooit goed, want dan is iemand weer te dun, te dik of sowieso te aanwezig.”

En wat vindt Elske van Jeangu?

Dat ervaart ook de Nederlandse inzending van dit jaar. Jeangu Macrooy zou in 2020 deelnemen met Grow, een soulvolle ballad. ‘Birth of a new age’ is een compleet ander nummer. Elske: “Er was gelijk commentaar dat het liedje van Jeangu te traag of te on-Nederlands zou zijn. Hou op zeg! Het is een hartstikke leuk liedje. Lekker vrolijk. Niet mijn favoriet, maar we zullen vanavond zien wat het wordt!”


Afbeelding
Afraw Nation behaalt tweede plaats bij NK van UDO en kwalificeert zich voor EK in Duitsland Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Deze zomervakantie niet al te ver van huis? Dit zijn 4 top vakanties dicht in de buurt! Algemeen 22 apr, 15:20
Afbeelding
Arena Friso Sneek explodeert na golden set in waanzinnig duel Sport 22 apr, 10:27
Afbeelding
VC Sneek massaal in actie voor maand van de voedselbank Sport 22 apr, 09:00
Afbeelding
Friso Sneek zet forse stap richting finale play offs Sport 19 apr, 14:00
Afbeelding
Het kiezen van de juiste auto- of motorverzekering Algemeen 19 apr, 11:14
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 apr, 08:00
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00