De terrassen mogen vanaf volgende week weer open. Maar let wel op de regels: van 12.00 tot 18.00 uur.
De terrassen mogen vanaf volgende week weer open. Maar let wel op de regels: van 12.00 tot 18.00 uur. Foto: Pixabay

Nieuwste coronaregels: terrassen en winkels deels open en einde van de avondklok

Algemeen Corona nieuws

FRIESLAND - Op de persconferentie van het demissionaire kabinet is bekend gemaakt dat vanaf volgende week 28 april de avondklok in Nederland gaat verdwijnen. Je mag dus weer de hele avond en nacht de straat op als je dat wilt. Want betreft de horecaterrassen en de winkels: die mogen deels weer open.

Op de website van de overheid genaamd Rijksoverheid.nl worden alle regels uitgelegd. Wij houden die website als redactie van Rondom Vandaag ook aan als leidraad want er zijn best veel details in de coronaregels die wel goed moeten worden overgedragen.

Kabinet verwacht dat vanwege vaccinaties het tal ziekenhuisopnames afneemt

De verklaring van het demissionaire kabinet waarom de maatregelen worden versoepeld vanaf volgende week: “Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen. De samenleving stap voor stap openen is niet zonder risico’s. Maar het kabinet kijkt ook naar het maatschappelijke en economische belang. Daarom neemt het kabinet de eerste voorzichtige stap in het openingsplan op 28 april.”

“Belangrijk blijft dat we ons allemaal aan de basisregels houden: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. En dat we ons laten vaccineren, zodra dit kan.”

De versoepelingen van de corona maatregelen betreffen:

Het einde van de avondklok. Op 28 april vanaf 04.30 uur vervalt de avondklok. Het thuisbezoek verandert naar twee personen per dag. Het advies voor thuisbezoek verandert. Het nieuwe advies is: ontvang maximaal twee mensen per dag. En ga maximaal 1 keer per dag op bezoek. Beperk ook het aantal verschillende contacten in een week. Was altijd bij binnenkomst de handen en houd ook binnen 1,5 meter afstand.

Terrassen buiten open tussen 12.00 en 18.00 uur

Terrassen buiten kunnen van 12.00 uur tot 18.00 uur open onder voorwaarden. Het maximaal aantal gasten op een terras is 50. Er zijn vaste zitplaatsen en zelfbediening is niet toegestaan. Aan een tafel zitten maximaal twee personen op anderhalve meter afstand. 

Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar, dan mogen er meer mensen aan een tafel. Bezoekers kunnen binnen betalen, naar het toilet of gebruik maken van de garderobe. Binnen is een mondkapje verplicht.

Winkels en markten open zonder winkelafspraak

Er gelden wel voorwaarden, zoals een maximaal aantal bezoekers in een winkel, maar verder mogen alle winkels weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Het is nog steeds belangrijk om drukte te vermijden. Ga daarom op een rustig tijdstip naar een winkel, zoals vroeg in de ochtend. 

Warenmarkten mogen weer andere artikelen dan alleen levensmiddelen verkopen

En ga zo veel mogelijk alleen winkelen. Niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken, kunnen open van 06.00 tot 20.00 uur. Essentiële winkels, zoals supermarkten, mogen weer open op hun gebruikelijke tijden. Het dragen van een mondkapje in winkels blijft verplicht. Op warenmarkten mogen ook weer andere artikelen dan levensmiddelen verkocht worden. Zoals bijvoorbeeld kleding en cosmetica.

Hoger onderwijs één dag per week

Studenten aan universiteiten en hoge scholen kunnen vanaf maandag 26 april ongeveer één dag per week les op locatie volgen. Dit kan alleen onder voorwaarden, zoals 1,5 meter afstand houden. Vanaf mei komen zelftesten beschikbaar voor studenten en medewerkers.

Theorie-examen voor rijbewijs is weer mogelijk

Theorie-examens voor een rijbewijs, vaar- of vliegbewijs zijn weer mogelijk. Het maximaal aantal mensen bij een uitvaart wordt verhoogd naar 100.

De vervolgstappen van het openingsplan van het kabinet:

De tweede stap in het openingsplan staat op zijn vroegst op 11 mei gepland. Dan kan er bijvoorbeeld meer als het gaat om buitenlocaties, zoals dierentuinen en pretparken. Ook kan er dan onder voorwaarden weer binnen en meer buiten gesport worden.

Op 3 mei horen we of deze tweede stap gezet kan worden. Dan wordt ook meer bekend over het reisadvies. Welke maatregelen verder nog worden losgelaten, als de cijfers het toelaten, is te zien in het overzicht van het openingsplan: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2021/04/13/informatieblad-corona-13-april-2021

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 4 uur geleden
En film af Nikolaj Arcel
Filmhuis Sneek toont The Promised Land met in de hoofdrol Mads Mikkelsen. Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
Kleding inzamelingsactie G.V. De Stanfries 4 april in IJlst/Oosthem Sport 27 mrt, 15:27
Afbeelding
Inwoners centraal in gastvrij Súdwest-Fryslân Politiek 27 mrt, 15:25
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
VC Sneek H1 wint voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Vocasa H2 Sport 26 mrt, 15:00
Afbeelding
Aanvragen lening voor verduurzamen huis afgelopen 10 jaar verachtvoudigd Duurzaamheid 26 mrt, 08:00