Voorbeeld van de binnenkant van een bedrijf, dat met ondersteuning van de Friese Ontwikkelings Maatschappij zorgt voor werkgelegenheid en economische groei in Friesland.
Voorbeeld van de binnenkant van een bedrijf, dat met ondersteuning van de Friese Ontwikkelings Maatschappij zorgt voor werkgelegenheid en economische groei in Friesland. Foto: Friese Ontwikkelings Maatschappij

Friese werkgelegenheid heeft een impuls hard nodig

Zakelijk

LEEUWARDEN - De Friese werkgelegenheid is toe aan een flinke impuls, vindt de Friese Ontwikkelings Maatschappij. Deze Friese Ontwikkelingsmaatschappij (FOM) is ooit opgericht met geld van de provincie Fryslân om de economische structuur te versterken en wil dat ook graag uitvoeren.

De impuls is momenteel hard nodig, vanwege de coronapandemie. De FOM ondersteunt niet alleen de Friese economie maar monitort deze ook en trekt daaruit conclusies en komt tot acties.

De FOM maakte vorige week bekend: “De werkloosheid in Fryslân steeg in 2020 flink. Flexwerkers zagen hun werk verdampen en vooral onder jongeren is het aantal WW-uitkeringen gestegen. Het UWV maakte een sombere prognose en verwacht dat die stijging dit jaar doorzet. Bij de FOM zien we het met lede ogen aan en zijn we alleen nog maar meer gemotiveerd om ondernemers te helpen die aan de slag willen met hun plannen. Met als doel om samen een boost te geven aan de werkgelegenheid in de provincie.”

De situatie in Fryslân

“Voordat de pandemie begin 2020 toesloeg, zat de Friese economie al in een ‘vertraging’. Hoewel de provincie qua corona de dans redelijk ontsprong, kwam de arbeidsmarkt in het eerste kwartaal abrupt tot stilstand. In het voorjaar zagen ze bij het UWV het aantal vacatures razendsnel verdampen. Terwijl juist de zomermaanden normaal gesproken veel extra werk opleveren. Steeds meer Friezen lieten zich registreren als werkzoekende. De teller staat inmiddels op 47.000.”

“De verschillen in de sectoren zijn groot. ICT’ers zijn nog altijd zeer gewild en ook in de techniek, de zorg en het openbaar bestuur is voldoende werk. In sectoren als horeca en non-food retail is de concurrentie van werkzoekenden juist groot. De enige sector die coronaproof lijkt is de detailhandel food; de supermarkten, groenteboeren en slagers.”

Het aantal WW-uitkeringen blijft stijgen

“Met de aanhoudende coronamaatregelen verwacht het UWV dat de landelijke werkloosheid in de komende maanden van vier naar zes en mogelijk zelfs 8,5 procent stijgt. De toename in uitkeringen in Fryslân is het grootst onder jongeren. In de leeftijdscategorie tot 27 jaar gaat het om een stijging van maar liefst 47 procent ten opzichte van 2019. Bovendien hebben jongeren over het algemeen weinig WW-rechten opgebouwd, waardoor ze maar kort een WW-uitkering ontvangen.”

Samen de werkgelegenheid een boost geven

“Bij de FOM zetten we ons in voor economische groei en het verbeteren van de werkgelegenheid. De cijfers doen ons beseffen dat het in contact komen met Friese ondernemers die een impuls kunnen geven aan de werkgelegenheid in Fryslân, belangrijker is dan ooit.”

“Wanneer zij de financiering voor hun plannen nog niet rond kunnen krijgen, kunnen wij helpen. Of het financieringsvraagstuk nu gaat om starten, groeien, innoveren of exporteren, samen kunnen we de werkgelegenheid in de provincie een – heel erg gewenste! – duw in de rug geven.”

‘Banken en fondsen zijn terughoudend, nu komt de FOM naar voren’

Sybo Zijlstra, investeringsmanager van de FOM, zegt in zijn ‘jaaroverzicht’ dat vorige week werd gepubliceerd: “Nu banken en commerciële fondsen vanwege hoge risico’s terughoudend zijn, komt de toegevoegde waarde van de FOM naar voren. We verwachten dat het aantal investeringsaanvragen dit jaar verder gaat groeien.”

Meer interessante info uit de FOM-nieuwsbrief:

De coronacrisis brengt heel wat teweeg en dit merken we ook op het gebied van financieringsaanvragen van start-ups, groeiende bedrijven en innoverende ondernemers in Fryslân. Het jaar 2020 werd anders dan verwacht. De coronacrisis brengt heel wat teweeg en dit merken we ook op het gebied van financieringsaanvragen van start-ups, groeiende bedrijven en innoverende ondernemers in Fryslân. Voor start-ups is het aantal aanvragen nauwelijks veranderd, terwijl aanvragen voor innovatie afnamen en aanvragen voor groei juist toenamen. 

Start-ups

Start-ups hebben het eigenlijk altijd al lastig met het verkrijgen van een financiering. Voor banken en commerciële fondsen zijn de risico’s vaak te groot. En dat merken we bij de FOM ook. “Wij financieren daar waar de markt het niet doet. Ondanks de coronacrisis zien we dat de financieringsaanvragen vanuit start-ups bij ons gewoon doorgaan. We accepteren een groter risico en kijken verder dan het rendement van de financiering. We kijken naar de impact op de werkgelegenheid en de economische groei in de provincie”, aldus Sybo Zijlstra.

Plannen voor 2020 toch verwezenlijkt

De financieringsaanvragen voor innovatie liepen in 2020 terug. De ondernemers focussen zich logischerwijs op overleven. In de aanvragen voor groeifinanciering zien we de meeste verandering. Zijlstra: “Ondernemers die voor 2020 al plannen hadden om uit te breiden, konden voor financiering niet terecht bij de bank of andere fondsen. Vanuit deze groep ondernemers hebben we een stuk meer aanvragen voor groeifinanciering gekregen.

Voor sectoren als horeca, cultuur en retail zijn de effecten van de coronacrisis het meest voelbaar. De banken zijn terughoudend in deze conjunctuurgevoelige sectoren; ze kijken naar het naderende onheil. “Voor Fries micro- en kleinbedrijf met een financieringsvraagstuk als gevolg van de coronacrisis, hebben we samen met Provincie Fryslân en Ynbusiness vorig jaar de Ondernemersimpuls 2.0 in het leven geroepen.”

Negatieve effecten beperken

Starters, groeiers en innovators zijn allemaal even belangrijk voor de ontwikkeling van de Friese economie. Zo blijft de provincie aantrekkelijk als vestigingsplaats. “Daarom focussen wij niet op één doelgroep; we bewegen mee met de markt. Daarbij blijven we bij iedere aanvraag positief kritisch en omarmen we het enthousiasme van de ondernemer. Het voornaamste doel voor nu is de negatieve effecten op de werkgelegenheid in de provincie beperken.”

“Nu banken en commerciële fondsen vanwege hoge risico’s terughoudend zijn, komt de toegevoegde waarde van de FOM naar voren. We verwachten dan ook dat het aantal investeringsaanvragen dit jaar verder gaat groeien.”

Op deze link vind je de bedrijven die al door de Friese Ontwikkelings Maatschappij op gang zijn geholpen: https://www.fom.frl/portefeuille/#portefeuille.. De FOM wil graag de Friese economie blijven ondersteunen, dus bedrijven met vragen mogen zich altijd melden.

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Friso Sneek treft runner up Draisma Dynamo in halve finale Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Ontdek Kinderdans bij Kunstencentrum Atrium! Cultuur 17 apr, 10:48
Afbeelding
Visles op OBS de Oudvaart Sneek Algemeen 15 apr, 08:48
Afbeelding
Aantal Friese woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd toegenomen met 81,2% Duurzaamheid 12 apr, 08:00
Afbeelding
Herdenk op 4 mei bij het Kazemattenmuseum Verhalen uit de buurt 11 apr, 12:00
Afbeelding
Bijna kwart Nederlanders heeft probleem met stoelgang Gezondheid 11 apr, 10:00
Afbeelding
Dieuwke Kramer uit Sneek maakt debuut als presentatrice bij Tijd Voor Volleybal Sport 10 apr, 15:49