Het NHL Stendenkoor in actie, onder leiding van dirigent Hans de Wilde.
Het NHL Stendenkoor in actie, onder leiding van dirigent Hans de Wilde. Foto: Website NHL Stenden

Dagelijks ‘koralen’ van Matthäus Passion beluisteren van NHL Stendenkoor

Cultuur

LEEUWARDEN - Dagelijks kun je vanaf aanstaande maandag koralen horen en zien van de Matthäus Passion, uitgevoerd door het NHL Stendenkoor dat geformeerd is door (oud)studenten en (oud)medewerkers van verschillende scholen. Het koor deelt in aanloop naar Pasen online dagelijks koralen Matthäus Passion.

Voor het tweede jaar op rij is het vanwege coronaregels niet mogelijk voor het NHL Stendenkoor om traditiegetrouw de Matthäus Passion uit te voeren. Om het publiek toch nog iets te bieden in de aanloop naar Pasen, besteedt het koor elke avond speciale aandacht aan twaalf koralen van dit meesterwerk van J.S. Bach. 

Het NHL Stendenkoor bestaat uit (oud)studenten en (oud)medewerkers van NHL Stenden, ROC Friese Poort en het Friesland College. Van oudsher heeft het koor een verbindende factor voor studenten, medewerkers, onderwijs en de regio. Onder leiding van dirigent Hans de Wilde verzorgt het koor jaarlijks meerdere concerten.

Elke avond vanaf half acht via de website

Vanaf aanstaande maandag 22 maart kan de geïnteresseerde kijker elke avond om 19.30 uur via de website van NHL Stenden (nhlstenden.com/nhlstendenkoor-12koralen) een koraal uit de opname van de Matthäus Passion-uitvoering beluisteren en bekijken.

Voorafgaand aan elk koraal wordt verteld waar de kijker zich in het verhaal van Bach bevindt. Het koraal volgt en wordt afgesloten met een kort fragment waarin een (jongens)koorlid, solist, musicus of bezoeker vertelt over wat hem of haar raakt in de Matthäus Passion. 

Op Goede Vrijdag klinkt het laatste koraal

Op Goede Vrijdag klinkt het laatste koraal. Daarna is er gedurende het gehele Paasweekend de mogelijkheid om online de Matthäus Passion te beluisteren en te bekijken, zoals in 2019 uitgevoerd door musici, jongenskoor en NHL Stendenkoor.

‘De koralen staan voor zelfreflectie’

Waarom is ervoor gekozen om alleen de koralen uit te zenden? Hans de Wilde, dirigent van het NHL Stendenkoor: “Wat mij betreft staan de koralen voor zelfreflectie, iedere keer dwingt Bach ons om bij ons zelf te rade te gaan hoe wij ons verhouden tot het verhaal. Ze zijn troostrijk en vooral in deze tijd van grote onzekerheid geeft dat houvast. Elke dag een Bach koraal is helend voor de ziel en ik denk dat we dat erg goed kunnen gebruiken.”

Afbeelding
Afraw Nation behaalt tweede plaats bij NK van UDO en kwalificeert zich voor EK in Duitsland Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Deze zomervakantie niet al te ver van huis? Dit zijn 4 top vakanties dicht in de buurt! Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Arena Friso Sneek explodeert na golden set in waanzinnig duel Sport 22 apr, 10:27
Afbeelding
VC Sneek massaal in actie voor maand van de voedselbank Sport 22 apr, 09:00
Afbeelding
Friso Sneek zet forse stap richting finale play offs Sport 19 apr, 14:00
Afbeelding
Het kiezen van de juiste auto- of motorverzekering Algemeen 19 apr, 11:14
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 apr, 08:00
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00