10 tips om hoofdpijn tegen te gaan.
10 tips om hoofdpijn tegen te gaan. Foto: Ivan Aleksic

Hoofdpijn? Dit doe je er tegen!

Gezondheid

Hoofdpijn kan je letterlijk kopzorgen geven. Helaas kampen veel mensen er dagelijks mee. Het zorgt vaak voor concentratieproblemen, stemmingswisselingen en slechter functioneren. Ontzettend vervelend. Daarom zet RondOm tien tips op een rij, die hopelijk voor verlichting zorgen of in het mooiste geval hoofdpijn kunnen voorkomen.

Er zijn verschillende vormen van hoofdpijn en bij bepaalde triggers kunnen hoofdpijnklachten uitgelokt worden of verergeren. Bekende triggers zijn stress, hormonale veranderingen, vermoeidheid, teveel of te weinig slaap, medicatieafhankelijkheid, een verkeerde hoofdhouding of nekklachten.

1. Vermijd Stress

Stress zorgt bij veel mensen voor hoofdpijn. Door omstandigheden is het niet altijd mogelijk stressvolle situaties uit de weg te gaan. Wel heeft u invloed op hoe u ermee omgaat. Ontspanning is hierbij het sleutelwoord. Dat kan door even te gaan liggen, iets te lezen of naar rustige muziek te luisteren. Maar het meest effectief is, goed, diep en langzaam ademhalen. Kijk hier voor vijf ademhalingsoefeningen voor meer ontspanning. 

2. Drink voldoende water

Water heeft een zuiverende werking. Voldoende vocht inname is sowieso belangrijk, want te weinig drinken kan voor hoofdpijn zorgen. Water voert namelijk afvalstoffen in de hersenen af, drink je niet voldoende: dan kan er hoofdpijn ontstaan. 

3. Vermijd cafeïne

Daarmee komen we op het volgende: drink niet te veel koffie of andere cafeïne-rijke stoffen. Ook dat kan hoofdpijn veroorzaken. Gek genoeg kan het tegenovergestelde ook hoofdpijn veroorzaken. Mensen die elke dag op hetzelfde moment koffie drinken, kunnen ook hoofdpijn krijgen als ze niet op tijd hun cafeïneshot krijgen. Dus onthoud hierbij: drink met mate. Wat natuurlijk ook voor alcohol geldt.

4. Ga wandelen

Frisse lucht, zuurstof, is goed voor iedereen. Zeker als je nog wat vitamine D mee pakt door overdag te gaan wandelen. Bewegen is gezond, zeker wanneer u hoofdpijn heeft. Een wandeling van een kwartier zorgt er al voor dat uw lichaam endorfine aanmaakt. Dat zou voor ontspanning moeten zorgen en uw hoofdpijnklachten doen afnemen.

5. Eet een banaan

Een te lage bloedsuikergehalte kan hoofdpijn veroorzaken. Heeft u wel voldoende gegeten? Het is misschien verleidelijk om naar snoep te grijpen, maar het beste is om iets gezonds te eten, zoals een banaan of boterham vanwege de magnesium die er in zit. Dat helpt tegen hoofdpijn. Ook groene thee en vitaminen B2, B11, B12 en D3 verminderen hoofdpijnklachten. Pure chocola bevat ook een hoog gehalte aan magnesium, het maakt bovendien endorfine aan waardoor u zich snel een stuk beter zult voelen.

6. Eet spicy

Pittig eten kan helpen. Het stofje capsaïcine dat bijvoorbeeld in pepers zit, kan hoofdpijn verlichten. Dus wat rode peper door de salade of pasta, kan al helpen.

7. Let op lichaamshouding

Thuiswerken is niet ideaal. Sowieso is urenlang naar een computerscherm staren niet het beste voor je houding. Te krampachtig, in elkaar gedoken, met uw nek en hoofd naar voren gebogen zitten, zorgt voor overbelasting van uw hoofd- en nekspieren, wat tot hoofdpijn kan leiden. Let dus op uw houding, maar kijk ook eens naar de inrichting van uw werkplek. Staat het beeldscherm op de goede hoogte, is het bureau niet te laag of te hoog en zit u wel goed. Lees hier meer over het inrichten van je werkplek. Denk er bovendien aan om regelmatig pauze te nemen. Om wat drinken te halen of ga tijdens de lunchpauze even een blokje om.

8. Massage

Hoofd, nek en schouders hebben het vaak zwaar te verduren. Omhoog getrokken schouders (bij stress) of een verkeerde werkhouding zorgt vaak voor overbelasting van de monnikskapspier en de trapezius. Een (drukpunt)massage kan dan voor verlichting zorgen. Tips om gespannen nek- en schouderspieren tegen te gaan, vindt u hier. Een hete douche kan ook voor verlichting zorgen. Door het warme water ontspannen de spieren en gaat uw hoofdpijn sneller over. Een koud ijskompres op uw hoofd of in uw nek kan daarentegen ook helpen.

9. Eet gember

Gember is een natuurlijke pijnstiller. Het onderdrukt het signaal dat pijn naar je neuronen doorstuurt, het bevordert de doorbloeding van uw lichaam en werkt bovendien ontstekingsremmend. Heeft u hoofdpijn? Maak verse gemberthee of voeg gember toe aan uw eten.

10. Smeer pepermuntolie

Pepermuntolie staat er om bekend dat het je bloedcirculatie versnelt, waardoor het bloed beter doorstroomt in je hoofd. Smeer de olie op de slapen en uw voorhoofd en u zult onmiddellijk een weldadige tinteling voelen die diep doordringt. De spieren ontspannen waardoor hoofdpijn wordt verlicht.

En film af Nikolaj Arcel
Filmhuis Sneek toont The Promised Land met in de hoofdrol Mads Mikkelsen. Cultuur 23 minuten geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 17 uur geleden
Afbeelding
Kleding inzamelingsactie G.V. De Stanfries 4 april in IJlst/Oosthem Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Inwoners centraal in gastvrij Súdwest-Fryslân Politiek 22 uur geleden
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
VC Sneek H1 wint voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Vocasa H2 Sport 26 mrt, 15:00
Afbeelding
Aanvragen lening voor verduurzamen huis afgelopen 10 jaar verachtvoudigd Duurzaamheid 26 mrt, 08:00
Afbeelding
Scouting Jambowa Bolsward adopteert Marinemonument Verhalen uit de buurt 25 mrt, 20:00