Johan Vogelzang
Johan Vogelzang Foto: Fransisca Vogelzang

Column: Applaus voor de vaders en moeders

Column

De lockdown gaat door tot en met tien februari en we hebben er ook nog eens een avondklok bovenop gekregen. We moeten nog even doorbijten om dat coronavirus te verslaan. We kunnen dat, wij Friezen, wij zijn taai en geven niet op. Bovendien hebben we hier gelukkig ruimte genoeg om anderhalve meter afstand te houden. In de dorpen vooral, in de steden wat minder.

Ik kan mezelf meestal prima redden zonder veel mensen om mij heen. Maar zelfs ik begin mijn eigen ritme en mijn eigen dingetjes zo langzamerhand te missen. Even met de kids naar Monkey Town, Ballorig, die kinderspeelplaatsen waar ik als ouder ook mee mag doen of langs de kant zit met een kop koffie.

Ik mis mijn grootste hobby

Wat ik persoonlijk vooral mis is mijn tafeltennishobby bij mijn clubje MTV’14 in Oosterwierum. Zo’n plastic balletje die effecten meegeven die je mooi vindt en waarmee je je opponent in de luren kunt leggen. Prachtig vind ik het. Ik mis het.

Ter compensatie en ook omdat ik het gewoon mooi vind, fiets en hardloop ik met onze twee kinderen regelmatig rondjes in en om het dorp. Zij fietsen, ik ren met de jongste (4) en fiets met de oudste (7) mee. Naar het schoolplein, de supermarkt, even naar opa en oma aan de andere kant van het dorp. Snoepjes scoren natuurlijk.

Vermaken met Netflix en rondjes door het dorp

Dan vervolgens maar weer thuis onszelf vermaken met Netflix, met schoolopdrachten (daar is mijn vrouw gelukkig goed in), met elkaar plagen en dwars zitten en ik moet tussendoor ook nog wel eens werken.

Mijn vrouw werkt tussendoor dan ook nog thuis. Zij is beter in combineren en multitasken dan ik. Maar zij begint nu ook aan de eind van haar Latijn te komen. We zijn er zo langzamerhand klaar mee.

Schone kleren nodig? In de tassen op de slaapkamer.

Het is leuk om actieve kinderen te hebben, maar nu…. Ahum. Pfff. Ze kunnen al wel redelijk zelfstandig spelen, maar toch. Wij willen ook wel eens wat anders doen dan lesgeven of werken. Met pijn en moeite kunnen we het huis nog een beetje schoon houden, nog net de was en de vaat bijhouden.

Was opvouwen gaat nog net, maar de opgevouwen kleding in de kast leggen lukt al niet qua tijdsbestek. We leven uit de tassen. Schone kleren nodig? Kijk maar even in de tassen op de grote slaapkamer.

Spelend leven is het mooiste wat er is

Gelukkig zit de jongste in groep één, en gaat het bij hem vooral om spelen. Daar hou ik ook van. Spelend leven, dat is het mooiste wat er is, dat kost mij/ons geen extra tijd. Als we onze jongste ook nog op zijn laptop hadden moeten begeleiden als thuisjuf, dan had mijn vrouw met het betaalde werk moeten stoppen.

Applaus voor de vaders en moeders thuis

Daarom vind ik dat na het applaus voor de mensen in de zorg, het nu tijd is voor applaus voor de vaders en moeders thuis, die thuis werken en thuis de kinderen lesgeven. Die vaders en moeders draaien ook al maanden lang dubbele diensten. Overdag de kinderen aandacht en les geven en tussendoor hen eigen werk doen, kind op bed brengen en ‘s avonds weer werken. Zo moet het maar even. Tien februari 2021, de lockout? Ik kijk er naar uit.

(Deze column stond vanaf 23 januari 2021 als Friestalige versie in de papieren kranten van Rondom Vandaag in Friesland)

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 4 uur geleden
En film af Nikolaj Arcel
Filmhuis Sneek toont The Promised Land met in de hoofdrol Mads Mikkelsen. Cultuur 10 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
Kleding inzamelingsactie G.V. De Stanfries 4 april in IJlst/Oosthem Sport 27 mrt, 15:27
Afbeelding
Inwoners centraal in gastvrij Súdwest-Fryslân Politiek 27 mrt, 15:25
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
VC Sneek H1 wint voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Vocasa H2 Sport 26 mrt, 15:00
Afbeelding
Aanvragen lening voor verduurzamen huis afgelopen 10 jaar verachtvoudigd Duurzaamheid 26 mrt, 08:00