Nanne Dusselaar van Gewoan Lekker, samen met Durk Nijdam die zijn land graag doorgeeft aan natuurliefhebbers voor het behoud van de grutto en de rest van de natuur.
Nanne Dusselaar van Gewoan Lekker, samen met Durk Nijdam die zijn land graag doorgeeft aan natuurliefhebbers voor het behoud van de grutto en de rest van de natuur. Foto: Metsje Huitema

Oliebollenactie koopt twintig vierkante meter Gruttoland

Algemeen

Een oliebollenverkoopactie rond de jaarwisseling van foodtruck annex cateraar ‘Gewoan Lekker’ uit Wommels heeft de aankoop van twintig vierkante meter Gruttoland opgeleverd. Dorpsgenoot boer Durk Nijdam is namelijk bezig zijn 40 hectare grote grondgebied te verkopen als natuurvriendelijk gruttoland. Agrarisch Natuurfonds Fryslân (ANF) is de grote animator achter deze natuurvriendelijke grondaankoop en heeft al vele vierkante meters aan kunnen schaffen voor het behoud van de natuur en het greidevogelgebied.

Op 4 juni 2020 werd het gestelde doel van 32.000 m2 gehaald. Bijna drieduizend sympathisanten adopteerden één of meer vierkante meter weidegrond bij boer Murk Nijdam. Zoals eerder aangekondigd, blijft het niet bij deze ene actie. ANF gaat verder, want de grutto heeft het nog steeds bijzonder zwaar volgens de specialisten.

Van elke oliebol en appelbeignet ging 5 tot 10 cent naar de grutto’s

De twintig vierkante meter van ‘Gewoan Lekker’ kwam omdat de actie van het verkopen van zelfgebakken oliebol- en appelbeignet-lekkernijen een bedrag van 150 euro opleverde. Het was druk aan de deur bij Nanne Dusselaar, de man van Gewoan Lekker. Van elke verkochte oliebol of appelbeignet werd vijf of 10 cent gedoneerd aan Gruttand. Boer Murk Nijdam haalde uiteraard zelf ook zijn oliebollen bij Nanne.

Agrarisch Natuurfonds Fryslân is ontzettend blij met deze actie en de inkomsten en de grondverkoop. ANF heeft dus inmiddels ruim 32.000 vierkante meter in bezit en wil uiteindelijk naar een grondbezit van 60.000 vierkante meter toe oftewel zes hectare.

Elke vierkante meter Gruttoland kost 7,50 euro

Iedereen kan meehelpen om dit doel te behalen, ook particulieren mogen via het Agrarisch Natuurfonds Fryslân grond aankopen om het goede doel te steunen. Je kunt de grutto helpen door één of meer vierkante meters van Gruttoland te adopteren, voor 7,50 euro per vierkante meter. 

Naast inkomsten via particulieren probeert ANF ook geld in te zamelen via fondsen, subsidies, schenkingen/legaten en investeerders. Want het uiteindelijke doel is het overnemen van het levenswerk van boer Murk Nijdam. Daarmee bedoelt het ANF zijn kennis van de grutto en weidevogels en zijn totale areaal van ruim veertig hectare.

Murk Nijdam is even in gesprek tijdens de oliebollen- en appelbeignets-actie van Gewoan Lekker in Wommels.
Afbeelding
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 13 uur geleden
Afbeelding
Kleding inzamelingsactie G.V. De Stanfries 4 april in IJlst/Oosthem Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Inwoners centraal in gastvrij Súdwest-Fryslân Politiek 18 uur geleden
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
VC Sneek H1 wint voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Vocasa H2 Sport 26 mrt, 15:00
Afbeelding
Aanvragen lening voor verduurzamen huis afgelopen 10 jaar verachtvoudigd Duurzaamheid 26 mrt, 08:00
Afbeelding
Scouting Jambowa Bolsward adopteert Marinemonument Verhalen uit de buurt 25 mrt, 20:00
Afbeelding
Charmante en grappige Jip op zoek naar een nieuw thuis Verhalen uit de buurt 25 mrt, 12:00