Inne vertelt over het museum aan een schoolklas
Inne vertelt over het museum aan een schoolklas

Inne is rondleidster bij het Fries Scheepvaart Museum

Samenleving

SNEEK - 7 december is het Nationale Vrijwilligersdag. Op deze dag worden er in heel Nederland vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Vrijwilligers zijn enorm belangrijk in onze maatschappij. Ze trainen onze kinderen op de voetbalclub, delen eten uit bij de Voedselbank of leiden ons rond in het museum, zoals Inne Dros - Reitsma doet. Inne werkt als rondleidster bij het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek en zit hier ook in het Educatieteam. Al vele jaren leidt ze volwassenen en kinderen rond en vertelt over de bijzondere geschiedenis en cultuur van Súdwest-Fryslân: “Ik vind cultuur en historie heel interessant en het is belangrijk dat wij die aan elkaar doorgeven.”

Inne doet dit werk naar eigen zeggen al ‘jaren en jaren’. Meer dan twintig jaar geleden komt er iemand van het museum naar haar toe met de vraag of ze het leuk zou vinden om mensen rond te leiden:

“Dat vond ik eerst wel griezelig,” vertelt ze, “want ik wist aanvankelijk niet zo veel over de scheepvaart, maar ik besloot het toch te proberen en ben mij gaan verdiepen in de collectie. Dat vind ik prachtig; er is niets leukers dan je verdiepen in iets waar je nog zo weinig van weet.” Overigens wil Inne hieraan toevoegen dat het museum inmiddels veel meer is dan alleen een expositie over scheepvaart. Het vertelt ook over de geschiedenis, de kunst en cultuur van Zuidwest Friesland: “We hebben natuurlijk allerlei verschillende scheepsmodellen, maar we laten ook zien hoe de mensen van vroeger leefden op het vasteland.”

Twee favoriete plekjes

Als rondleidster kent Inne het museum al aardig goed en kan ze ronduit goed over wat er in het museum te zien is: “Ik heb twee favoriete plekjes in het museum,” vertelt ze: “Het eerste is de Zilverzaal. Vroeger had ik helemaal niets met zilver, maar nu weet ik hoeveel verhalen er over de verschillende voorwerpen te vertellen zijn. Zo is er bijvoorbeeld een prachtig knottekistje uit de zeventiende eeuw, dat vroeger een welgestelde Friese man schonk aan zijn toekomstige bruid. Het knottekistje komt voort uit de knottedoek; een mooie losgeknoopte netel of zijden doek, waarin wat ducaten zaten, die een jongen zijn meisje aanbood; trok het meisje de knoop (van het engelse knot=knoop) strak, dan was de verloving een feit.”

De tweede zaal die Inne het mooist vind is de Ypecolsga- kamer; dit is de Herenkamer (opkamer) uit een - nog bestaande - boerderij uit 1783 in Ypecolsga. Deze herenkamer heeft heel bijzondere behangsels, waar de bezittingen van de bewoner op zijn afgebeeld, zoals de boerderij, twee molens, een scheepswerf etcetera. Zo’n 60 jaar geleden moest er gemoderniseerd worden en zouden de behangsels er uit gesloopt worden; gelukkig heeft de toenmalige museumdirecteur dat weten te voorkomen en heeft in ons museum het authentieke interieur van de herenkamer kunnen laten overbrengen naar het museum!

Het Educatieteam

Inne geeft rondleidingen aan groepen volwassenen, maar maakt ook deel uit van het Educatieteam. Regelmatig komen er namelijk schoolklassen naar Sneek om te leren over de cultuur en geschiedenis van de omgeving. Inne leidt ze rond en dat bevalt haar goed: “Bijna altijd zijn ze ontzettend enthousiast en willen ze dingen leren. Ik denk soms wel eens; je zou nu maar een kind zijn. Toen ik op de basisschool zat, gingen we nooit op pad. Ik zie dat ook de juffen, meesters en begeleidende ouders genieten van hun bezoek. Vaak komen ze later terug met hun eigen gezin.”

De rondleidingen voor kinderen worden altijd ondersteund met een lespakket dat de kinderen op school al hebben besproken en hebben vaak te maken met actuele onderwerpen, zoals het klimaat, de plastic soep of de thema’s van de kinderboekenweek. De kinderen leren heel wat bij het Fries Scheepvaartmuseum, denkt Inne: “Af en toe ontroeren ze mij,” vertelt ze openhartig: “Als je ziet hoe elk kind weer anders omgaat met het verhaal dat ik vertel, als ik luister naar wat ze vragen of juist niet, dan kan dat mij raken.”

Een eigen verhaal

Hoewel ze de rondleidingen voor kinderen altijd fantastisch vindt, geniet Inne net zoveel van de rondleidingen met volwassen groepen: “Vaak brengen zij hun eigen verhaal mee. Ze hebben bijvoorbeeld een pake of beppe gehad die op een skûtsje woonden. Dan leren zij mij weer iets.” Af en toe staat er een groep voor haar die in het begin niet zo enthousiast is: “Uiteindelijk vinden ze het toch wel leuk. Vaak weten ze van te voren niet wat ze verwachten. Het is mooi dat ik ze dan weet te verrassen.”

Geen kerstballen op de schilderijen

Het team van vrijwilligers is hecht: “De sfeer is prettig onderling. Je merkt aan alles dat iedereen passie heeft voor de verhalen en dit werk met veel liefde doen. Iedereen is even belangrijk. De suppoosten, de rondleiders, de mensen van de tuin. Er is zelfs een vrouw die één keer in de zoveel tijd al het zilver van de zilverkamer poetst, met grote precisie. De directie van het museum is ook erg dankbaar voor wat wij doen, dat merk ik dagelijks. Nu het bijna kerst is wordt museum winters aangekleed. De directeur heeft veel vertrouwen in de vrijwilligers en geeft ze alle nodige vrijheid. Ook in de dames, die gedurende de afgelopen jaren het museum in kerstsfeer brachten, had hij veel vertrouwen: “zolang jullie geen kerstballen op de schilderijen plakken gaan jullie je gang maar en dat werkt natuurlijk heel fijn!”

Trots vertelt Inne ook over die keer dat bij de heropening, na de restauratie van het museum een paar jaar geleden, er een delegatie van het Amsterdams Scheepvaart Museum aanwezig was en na rondkijken zei: ”Wat ziet alles er netjes en verzorgd uit en wat een goede sfeer; daar kunnen wij nog wat van leren...”

Inne legt uit hoe belangrijk vrijwilligers zijn voor het museum: “Zonder vrijwilligers zou het museum veel minder toegankelijk zijn. Zo simpel is het. Ik ben er trots op dat ik op deze manier een steentje kan bijdragen aan het in stand houden van cultuur.” Er zijn altijd extra vrijwilligers welkom in het museum, en als vrijwilliger kun je op veel verschillende plekken aan de slag: “Er is een schema waarop vrijwilligers kunnen aangeven wanneer ze vrij zijn. Vervolgens wordt je ingepland.” Het is dus niet zo dat vrijwilligers heel veel beschikbaar moeten zijn: “Niet iedereen kan altijd, dus het is fijn als er veel vrijwilligers zijn.” Volgens Inne werken er zo’n honderd vrijwilligers bij het Scheepvaartmuseum, de sfeer in het team is opgewekt en positief: “Je krijgt er zoveel voor terug, dat is het mooiste van vrijwilligerswerk.”

Meer informatie over het Fries Scheepvaart Museum kun je vinden op:

www.friesscheepvaartmuseum.nl

En film af Nikolaj Arcel
Filmhuis Sneek toont The Promised Land met in de hoofdrol Mads Mikkelsen. Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 18 uur geleden
Afbeelding
Kleding inzamelingsactie G.V. De Stanfries 4 april in IJlst/Oosthem Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Inwoners centraal in gastvrij Súdwest-Fryslân Politiek 23 uur geleden
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
VC Sneek H1 wint voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Vocasa H2 Sport 26 mrt, 15:00
Afbeelding
Aanvragen lening voor verduurzamen huis afgelopen 10 jaar verachtvoudigd Duurzaamheid 26 mrt, 08:00
Afbeelding
Scouting Jambowa Bolsward adopteert Marinemonument Verhalen uit de buurt 25 mrt, 20:00