Kolja Hogerhuis, Yvonne Boekema en Dieuwertje Blok
Kolja Hogerhuis, Yvonne Boekema en Dieuwertje Blok Foto: Ruben Bleeker

Radio 4-presentatrice Dieuwertje Blok op bezoek bij pianoleerling Kolja in kunstencentrum

Cultuur

Dieuwertje Blok, presentatrice van NPO Radio 4, was zaterdag 3 oktober te gast bij Kunstencentrum Atrium in Sneek. Ze bezocht in het kader van de stemweek voor de Klassieke Top 400 pianoleerling Kolja Hogerhuis (12). Kolja speelde 's ochtends live in de uitzending een van zijn favoriete klassieke werken en werd samen met zijn docente Yvonne Boekema geïnterviewd.

Kolja liet het stuk 'Passacaglia' van Johan Halvorsen horen (een bewerking van een thema van George Friedrich Händel voor piano). Op het werk kan worden gestemd voor de Klassieke Top 400, voorheen de Hart & Ziel Lijst: de 400 mooiste klassieke muziekstukken, gekozen door de luisteraars van NPO Radio 4. 

In de stemweek (2 tot en met 9 oktober) rijdt een bus van de radiozender door Nederland om stemmen op te halen en livemuziek te laten horen. Presentator Sander Zwiep neemt dagelijks een andere presentator mee in de stembus.

NPO Radio 4 wilde tijdens een rit door Friesland graag Kunstcentrum Atrium bezoeken om een leerling te vragen naar zijn of haar stem. Pianodocente Yvonne Boekema nomineerde Kolja. Het 12-jarige talent uit Baard zit ruim twee jaar bij haar op les. "Hij speelt graag klassieke stukken en 'Passacaglia' kent hij goed. We hebben het regelmatig gespeeld. Ter voorbereiding op de uitzending hebben we het er weer bij gepakt en zijn gaan oefenen."

De live-uitzending begon om 11.00 uur. Terwijl Kolja het stuk aan het spelen was op een vleugel, kwam Blok en de rest van de radioploeg het leslokaal binnen. Het vloog voorbij, aldus Boekema. "Kolja vond het erg leuk, maar ook wel spannend. Dieuwertje stelde hem een aantal vragen over het stuk en zijn favoriete muziek. Mij werd gevraagd naar muziek waarmee je kinderen enthousiast kunt maken voor klassieke muziek. Dat zijn vaak herkenbare stukken met een mooi verhaal, zoals De Vier Jaargetijden van Vivaldi."

Voordat de stembus op weg ging naar een volgende stop in Friesland gaf Jan van der Zweep, adjunct-directeur van Kunstencentrum Atrium, Blok een rondleiding door het gebouw.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Friso Sneek zet forse stap richting finale play offs Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Het kiezen van de juiste auto- of motorverzekering Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Friso Sneek treft runner up Draisma Dynamo in halve finale Sport 18 apr, 09:06
Afbeelding
Ontdek Kinderdans bij Kunstencentrum Atrium! Cultuur 17 apr, 10:48
Afbeelding
Visles op OBS de Oudvaart Sneek Algemeen 15 apr, 08:48
Afbeelding
Aantal Friese woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd toegenomen met 81,2% Duurzaamheid 12 apr, 08:00