Arriva elektrisch leeuwarden foto Ruben van Vliet
Arriva elektrisch leeuwarden foto Ruben van Vliet

Doe mee aan het Fossielvrij Weekend van 9 t/m 11 oktober

Evenement

Heel Friesland, Groningen en Drenthe reizen van 9 tot en met 11 oktober 2020 fossielvrij tijdens een Fossielvrij Weekend. Samen gaan we voor 1 miljoen fossielvrije of niet-gereden kilometers! Iedereen doet mee en iedere kilometer telt: van fietsrit naar de sportclub en busreis naar het winkelcentrum tot de niet-gereden kilometer vanwege thuiswerken. Van reizen op elektriciteit, groengas, waterstof, HVO en videovergaderen tot bijvoorbeeld fietsen, wandelen of skeeleren om fitter te worden. Alles is mogelijk, zolang het fossielvrij is!

Wijken, dorpen, bedrijven en (sport)verenigingen in het hele Noorden doen mee. SUP-clubs organiseren tochten over het Friese water, duurzame initiatieven bieden een inkijkje bij hun locatie en dorpen gaan aan de slag met fossielvrije deelauto’s. Iedere Noorderling draagt zijn of haar steentje bij aan dat grote doel: 1 miljoen fossielvrije of niet-gereden kilometers in het weekend van 9 t/m 11 oktober. Vrijdag is de dag voor studenten en bespaarde kilometers door thuiswerken, zaterdag is de dag voor bezoeken aan duurzame initiatieven en zondag is de sport- en recreatiedag. Fietsroutes in Leeuwarden, Heerenveen en Sneek leiden je langs duurzame koplopers in Friesland. Ook zet Arriva twee fossielvrije bussen in waarmee je gratis duurzaamheidsinitiatieven in Leeuwarden en Heerenveen bezoekt. Bekijk met eigen ogen de innovaties om onze toekomst te vergroenen en laat je inspireren!

Kijk voor meer informatie over de fiets- en busroutes hieronder.

Movefit-app

De speciaal ontwikkelde Movefit-app registreert alle fossielvrije kilometers die we samen afleggen tijdens het Fossielvrij Weekend. Ga je te voet, op de fiets of gebruik je het OV? Of reis je liever op elektriciteit, groengas, HVO-diesel of waterstof? Aan jou de keus! De Movefit-app houdt je fossielvrij afgelegde kilometers keurig bij. Ook kun je in de app zelf het aantal thuisgewerkte kilometers bijhouden. Reis jij duurzamer dan je familie, vrienden of collega’s? Download de Movefit-app vanaf vrijdag 2 oktober in de Google Play Store of Apple App Store of scan de QR-codes (vanaf 2 oktober) op deze pagina. 

De app is ook ideaal voor bedrijven en verenigingen. Wil je samen met jouw team/leden zo veel mogelijk fossielvrije kilometers vergaren? Maak je eigen groep aan binnen de app en ga de strijd aan met andere teams. Download de app en geef met jouw bedrijf of vereniging het goede voorbeeld. 

Gebruik je liever geen app, maar wil je wel meehelpen aan het doel van 1 miljoen fossielvrije of niet-gereden kilometers? Stuur je kilometers in via www.fossielvrijeweken.nl/kilometers.

Over het Fossielvrij Weekend

De Stichting Fossielvrije Weken, initiatiefnemer van het Fossielvrij Weekend, is in het leven geroepen naar aanleiding van het Elfwegentocht-succes in 2018. Toen reden 100.000 Friezen – op initiatief van onder meer de Freonen fan Fossylfrij Fryslân – twee weken lang fossielvrij. Vanwege breed draagvlak in de provincies Groningen en Drenthe is dit duurzaamheidsinitiatief nu uitgerold naar het gehele Noorden. Het Fossielvrije Weekend in oktober geldt als opmaat naar twee Fossielvrije Weken in de zomer van 2021. In het stichtingsbestuur hebben Jan Atze Nicolai (Friesland), Henk Bakker (Groningen) en Arwin Nimis (Drenthe) zitting.

Bezoek duurzame hotspots in jouw omgeving per fiets!

Overal in Noord-Nederland vinden tijdens het Fossielvrij Weekend van 9 t/m 11 oktober duurzame initiatieven plaats. Bedrijven, verenigingen en (sport)clubs openen de deuren om mensen een inkijkje te bieden in hun duurzame activiteiten. Kom je ook langs? Pak de fiets en rijd op vrijdag 9 en zaterdag 10 oktober fossielvrij langs duurzame koplopers in en rondom Sneek. 

Fietsroute Sneek

Wees tijdens de Sneeker fietsroute onder meer welkom bij Permacultuur-tuinderij Ús Hôf en Voedselcoöperatie Ús Iten. Op ieder heel uur start een rondleiding en voor kinderen hebben we een groente-speurtocht. Bezoek de tuin van Ús Hôf en krijg uitleg over de effecten van Permacultuur op bodemkwaliteit, biodiversiteit en de smaak (!) van de groenten. Ook Galerie de Ganzerik – een veelzijdige quiltwinkel – en Palingvisserij Visserman verwelkomen je met open armen. Of bezoek de Wylde Boerinne, een boerderij aan de rand van IJlst. Doe inspiratie op bij deze duurzame locatie, waar 130 koeien worden gemolken door melkrobots, zodat ze zelf kunnen kiezen wanneer en hoe vaak ze worden gemolken. Benieuwd hoe dit boerenbedrijf functioneert? Je ziet het tijdens de fietsroute Sneek van het Fossielvrij Weekend!

Gebruik tijdens de fietsroute ook de Movefit-app, vanaf vrijdag 2 oktober te downloaden in de Google Play Store en Apple App Store of door de QR-code op de pagina hiernaast (vanaf 2 oktober) te scannen. Met de Movefit-app registreer je al je fossielvrij afgelegde kilometers. Reis jij duurzamer dan je familie, vrienden of collega’s? Door samen fossielvrije kilometers te verzamelen, behalen we samen het hoofddoel van het Fossielvrij Weekend: 1 miljoen fossielvrije of niet-gereden kilometers tijdens het weekend van 9 t/m 11 oktober. Doe met ons mee en toon de wereld dat de provincie Friesland een duurzame koploper is!

Rijd op vrijdag 9 en zaterdag 10 oktober in je eigen tempo langs initiatieven naar keuze. De routes en overige informatie zijn te vinden op www.fossielvrijweekend.nl

Fietsroute Sneek
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 10 uur geleden
En film af Nikolaj Arcel
Filmhuis Sneek toont The Promised Land met in de hoofdrol Mads Mikkelsen. Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
Kleding inzamelingsactie G.V. De Stanfries 4 april in IJlst/Oosthem Sport 27 mrt, 15:27
Afbeelding
Inwoners centraal in gastvrij Súdwest-Fryslân Politiek 27 mrt, 15:25
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
VC Sneek H1 wint voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Vocasa H2 Sport 26 mrt, 15:00
Afbeelding
Aanvragen lening voor verduurzamen huis afgelopen 10 jaar verachtvoudigd Duurzaamheid 26 mrt, 08:00