Afbeelding

Informatie over Donorregister nu ook in Friese taal

Algemeen

Sinds 1 juli 2020 geldt in Nederland de nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar die in een Nederlandse gemeente staat ingeschreven, komt in het Donorregister. Vanwege het coronavirus krijgen zij extra tijd om hun keuze in te vullen. Op dit moment heeft 51 procent van de Friezen vanaf 18 jaar een keuze ingevuld op donorregister.nl. Voor wie nog een keuze moet invullen en wil weten wat de wet inhoudt, is er nu een informatiefolder in het Fries beschikbaar.

In de folder lezen Friezen in hun eigen taal wat de nieuwe donorwet inhoudt voor iedereen vanaf 18 jaar en welke keuzes er zijn. Ook wordt antwoord gegeven op veelgestelde vragen. Bijvoorbeeld of iedereen organen en weefsels kan doneren. Friezen die weten hoe zij in het Donorregister willen staan, lezen in de folder hoe je dit kunt invullen.

Van de Friezen heeft 51 procent zich ingeschreven
Op 28 juni 2020 stond 51 procent van de Friezen vanaf 18 jaar in het Donorregister. Dit is in lijn met de landelijke cijfers. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hoopt dat de folder Friezen helpt bij maken van hun keuze over orgaan- en weefseldonatie. Daarnaast geven tal van bibliotheken voorlichting over het Donorregister. Ook kun je voor hulp bij het digitaal of op papier invullen van je keuze in het Donorregister binnenlopen bij de bibliotheek.

Het ministerie van VWS stuurt iedereen vanaf 18 jaar die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, een brief met de vraag dat alsnog te doen. De verzending van deze brieven wordt verdeeld over meerdere maanden. Friezen ontvangen tussen 26 februari en 17 maart 2021 de eerste brief. Bij de brieven zit het formulier waarop zij hun keuze kunnen invullen.

Wie zes weken na ontvangst van de brief geen keuze invult, krijgt een tweede brief. Onderneem je daarna ook geen actie? Dan kom je met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister. Hier ontvang je een bevestigingsbrief van. ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts bespreekt dit met de partner of familie. Wie zijn keuze over orgaandonatie heeft gemaakt, kan deze direct invullen op donorregister.nl. Wachten op de brief is niet nodig.

Meer weten?
Ga voor meer informatie naar donorregister.nl. Vind je het lastig om een keuze te maken? Dan kan het helpen om de verhalen van mensen die al een keuze maakten te lezen. Ook kun je kijken op hoewerktorgaandonatie.nl. Daar krijg je stap voor stap uitleg over hoe orgaandonatie werkt.

Afbeelding
Friso Sneek treft runner up Draisma Dynamo in halve finale Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Ontdek Kinderdans bij Kunstencentrum Atrium! Cultuur 17 apr, 10:48
Afbeelding
Visles op OBS de Oudvaart Sneek Algemeen 15 apr, 08:48
Afbeelding
Aantal Friese woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd toegenomen met 81,2% Duurzaamheid 12 apr, 08:00
Afbeelding
Herdenk op 4 mei bij het Kazemattenmuseum Verhalen uit de buurt 11 apr, 12:00
Afbeelding
Bijna kwart Nederlanders heeft probleem met stoelgang Gezondheid 11 apr, 10:00
Afbeelding
Dieuwke Kramer uit Sneek maakt debuut als presentatrice bij Tijd Voor Volleybal Sport 10 apr, 15:49
Afbeelding
Dieuwke Kramer uit Sneek maakt debuut als presentatrice bij Tijd Voor Volleybal Sport 10 apr, 10:19