Afbeelding
Foto: Martin de Groot

Mooiste geveltuinen Súdwest Fryslân in Havenzijstraat Sneek

Algemeen

De mooiste geveltuinen van de gemeente Súdwest-Fryslân bevinden zich aan de Havenzijstraat in Sneek. Het betreft drie tuinen. Juryleden van Groei & Bloei Sneek e.o. en van de gemeente hebben 32 aangemelde tuinen beoordeeld. Naast de mooiste geveltuinen kozen zij de mooiste vergroende tuinen; de eerste prijs daarvan ging naar familie De Vries van de Fûgelkrite in Bolsward.

Een groene omgeving helpt om het klimaat in steden en dorpen te verbeteren en te verfrissen bij hete droge zomers zoals dit jaar. Daarom sloot de gemeente Súdwest-Fryslân zich aan bij stichting Steenbreek. Hun motto is: “Tegel eruit, plant erin.” De gemeente heeft verschillende groenacties bedacht, waaronder de geveltuinenactie. Als de gevel van een woning of bedrijfspand aan de openbare weg grenst, kunnen de bewoners of ondernemers een gratis geveltuin aanvragen bij de gemeente. Met zo’n tweehonderd geveltuinen erbij is de actie een groot succes. 

Mooiste geveltuinen
Bjanka Kreetz, familie Heurnink en familie Van Eeuwen wonnen gezamenlijk de eerste prijs voor de mooiste geveltuin in Súdwest-Fryslân. Juryvoorzitter Hans van Wieren van Groei en Bloei Sneek e.o. geeft aan: “Doordat hier meerdere geveltuinen aan weerszijden van deze smalle straat liggen, is de straat in één keer een groene oase geworden.”

De tweede prijs ging naar de familie Mulder van de Iepenlaan in Sneek. Zij wonen in een gerenoveerd fabriekspand en laten grote klimplanten langs de gevel groeien. De derde prijs ging naar familie Eringa van de Nauwe Noorderhorne. 

Mooiste vergroende tuinen
De eerste prijs voor de mooiste vergroende tuin was voor familie De Vries van de Fûgelkrite in Bolsward. Van Wieren: “Toen familie De Vries daar ging wonen, bestond de voortuin volledig uit grijze tegels. Ze hebben het groots aangepakt door deze compleet te vergroenen en goed na te denken welke planten geschikt zijn. Het resultaat mag er zijn!”

Ook Bolsward en Koudum in de prijzen
Bolswardse Anne-Marie Adema van de Iepenburg mocht de tweede prijs in ontvangst nemen en de derde prijs ging naar Jelle van der Werf van de Túnkersstrjitte uit Koudum. Verder kreeg de Ontmoetingstuin van Sneek een bijzondere erkenning. “Deze tuin kon officieel niet aan de wedstrijd meedoen, maar we hebben met enorme bewondering gekeken naar de plantvakken, de beplanting, de fruitdragende bomen en het open karakter van het geheel”, vertelt Van Wieren. De tuin wordt elke week bijgehouden door vrijwilligers.

Steeds meer geveltuinen in gemeente
Wethouder Erik Faber is een groot voorstander van Steenbreek. “Al deze inwoners zijn een voorbeeld voor anderen; het zijn ware ‘Steenbrekers’, prachtig”, aldus de wethouder. “Heel mooi ook dat er weer zo veel geveltuinen zijn aangevraagd de afgelopen tijd. Om de twee dagen komt er een geveltuin bij.” Op www.sudwestfryslan.nl/steenbreek kun je als inwoner een geveltuin aanvragen en meer informatie vinden over het vergroenen van je tuin. 

Afbeelding
Friso Sneek zet forse stap richting finale play offs Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Het kiezen van de juiste auto- of motorverzekering Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 13 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Friso Sneek treft runner up Draisma Dynamo in halve finale Sport 18 apr, 09:06
Afbeelding
Ontdek Kinderdans bij Kunstencentrum Atrium! Cultuur 17 apr, 10:48
Afbeelding
Visles op OBS de Oudvaart Sneek Algemeen 15 apr, 08:48
Afbeelding
Aantal Friese woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd toegenomen met 81,2% Duurzaamheid 12 apr, 08:00