Afbeelding
Foto: Utjouwerij AFUK

Schrijver 'Wist wol hoe mâl ik mei dy bin' overleden

Algemeen

De beroemde kinderboekenschrijver Sam McBratney is vorige week op 77-jarige leeftijd overleden. Hij is vooral bekend van zijn meest verkochte prentenboek dat in 57 talen is verschenen en in het Fries heet: 'Wist wol hoe mâl ik mei dy bin?'

Vorige week maakte zijn uitgeverij Walker Books bekend dat de geestelijk vader van Lytse en Grutte Ljochtbrune Hazze overleden is. Zijn wereldberoemde prentenboek 'Guess how much I love you', met illustraties van Anita Jeram, verscheen in maar liefst 57 talen, waaronder het Fries.

Vertaling van Gerda van der Wijk
‘Sa fier as de moanne, sa mâl bin ik mei dy’ is waarschijnlijk wel de bekendste zin uit het boek. Onlangs verscheen bij uitgeverij Afûk nog de zesde druk van de karton-editie van Witst wol hoe mâl ik mei dy bin?. Het kinderboek uit 1994 verscheen in datzelfde jaar ook bij de Afûk, in een Friese vertaling van Gerda van der Wijk.

12.500 Friese exemplaren verkocht
Door de jaren heen verschenen er diverse herdrukken en op dit moment kan het boek, ook in Friesland, met recht en reden een ‘klassieker’ worden genoemd. Inmiddels zijn er wereldwijd zo’n 50 miljoen exemplaren verkocht. ‘It oandiel fan de Fryske edysje, mei sa’n 12.500 eksimplaren, mei op dat oantal miskien net grut lykje, mar foar in lyts taalgebiet lykas Fryslân is dat enoarm. En dat wy dêr dan de útjouwer fan binne, dêr binne wy grutsk op’, aldus Ida Heddema van uitgeverij Afû

In 2014 was Sam McBratney de hoofdgast bij het 20-jarig jubileumfeest van uitgeverij Walker Books in Bologna. Walker Books had daarvoor alle uitgevers van co-producties uitgenodigd. Ida Heddema, die namens uitgeverij Afûk aanwezig was: ‘Hy wie der hiel grutsk op dat syn boek yn safolle talen oersetten is. Mei elke nije oersetting wie er like fereare."

Eind deze maand verschijnt de opvolger van Guess how much I love you. Eerst alleen in het Nederlands, onder de titel Wil je mijn vriend zijn?, maar later zal deze ook bij de Afûk in de Friese taal verschijnen.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 1 uur geleden
En film af Nikolaj Arcel
Filmhuis Sneek toont The Promised Land met in de hoofdrol Mads Mikkelsen. Cultuur 8 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
Kleding inzamelingsactie G.V. De Stanfries 4 april in IJlst/Oosthem Sport 27 mrt, 15:27
Afbeelding
Inwoners centraal in gastvrij Súdwest-Fryslân Politiek 27 mrt, 15:25
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
VC Sneek H1 wint voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Vocasa H2 Sport 26 mrt, 15:00
Afbeelding
Aanvragen lening voor verduurzamen huis afgelopen 10 jaar verachtvoudigd Duurzaamheid 26 mrt, 08:00