Wiebren Buma, Foto: Casper Ferwerda
Wiebren Buma, Foto: Casper Ferwerda

Van een uitverkochte zaal naar intense stilte, Wiebren Buma van Theater Sneek blikt terug op de afgelopen periode

Cultuur

SNEEK - Theater Sneek heeft een heftige tijd achter de rug en het ziet er niet naar uit dat ze nu in rustiger vaarwater terecht komt. Op 12 maart moesten plotseling de deuren dicht. Een vreemde gewaarwording, op 11 maart zat de grote zaal nog stampvol voor de show van Pieter Derks, de dag daarna was het muisstil in het theater. We gingen in gesprek met Wiebren Buma, directeur van Theater Sneek, over de afgelopen tijd en de toekomst.

Ondanks corona toch een mooi programma voor aankomend seizoen
 

12 maart moesten jullie opeens dicht, hoe was dat als directeur?

“Dat was wel even balen. Ik moet ook eerlijk zeggen dat we het niet zo voorspeld hadden. De dag daarvoor zat de grote zaal nog vol, bijna alle 600 plekken waren bezet voor de show van cabaretier Pieter Derks. Nu waren we genoodzaakt om alle shows te annuleren. We wisten eigenlijk niet wat ons overkwam en hoe lang het zou duren. Daarom hebben we het weekend afgewacht, maar eigenlijk werd het snel duidelijk dat dit veel langer ging duren. Net in die periode had onze programmeur bijna het nieuwe seizoen al in elkaar gezet, het boekje voor seizoen 2020-2021 lag bij wijze van spreken al bij de drukker.”

Jullie hadden de gedeeltelijke lockdown niet voorzien, dus jullie hebben het ook niet goed kunnen voorbereiden. Hoe ga je dan te  werk?

“Niemand had zich echt kunnen voorbereiden. Eigenlijk alle theaters waren in shock. Er is in die tijd veel contact geweest met onze vereniging, de VSCD, en de afdeling voor alle theaters en schouwburgen in Friesland, Drenthe en Groningen. Daar is gelijk een Corona crisisteam op de been gezet, om te bepalen hoe we hiermee het beste konden omgaan. Zij hebben namens alle theaters ook afspraken gemaakt met de aanbieders.”

Was het gelijk duidelijk op wat voor steun jullie konden rekenen van de overheid?

“Eigenlijk is dat nog steeds niet duidelijk. De landelijke steunpakketten voor de cultuursector die beschikbaar zijn gesteld, zijn naar de grootste spelers gegaan. Dat zijn in Friesland voor theaters alleen De Lawei in Drachten en De Harmonie in Leeuwarden. Theater Sneek, maar ook Poppodium Bolwerk, dat onderdeel is van ons, van buiten die regeling. We zijn dus tussen wal en schip beland. Uiteraard konden we wel gebruik maken van andere steun waar ieder bedrijf aanspraak op kan maken.”

Wat betekent dat voor het financiële plaatje van het theater en het poppodium, gaan toeschouwers merken dat er minder geld is?

“Dat hoop je natuurlijk niet, maar de kans is wel groot dat de programmering er de aankomende jaren anders uit gaat zien. Cultuur is een keten van makers. Het begint bij de toeleveranciers, de producenten en eindigt in het theater. Alles heeft effect op elkaar. In de huidige situatie kan er maar een klein deel van de stoelen in het theater gevuld worden. Dat betekent dus dat je minder kaartjes verkoopt en minder geld verdient. Grote, dure producties, zoals musicals of opera’s, die kunnen dan nooit uit. Tenzij je de kaartjes 100 euro per stuk maakt, maar dat moet je ook niet willen. Cultuur is immers van iedereen. Daarnaast hebben theaters minder de mogelijkheid om ook kleine, kwetsbare voorstellingen te programmeren, of te investeren in jong talent. Dit zijn vaak producties die theaters vaker wat kosten dan wat opbrengen. In voorgaande jaren konden we dit ons veroorloven, omdat we het belangrijk vinden om dat soort projecten een kans te geven. De kans bestaat natuurlijk dat we deze bijzondere projecten in de toekomst moeten laten schieten.”

Jullie hebben het dus best zwaar door het coronavirus, maar ziet u ook lichtpuntjes?

“Zeker! De situatie biedt juist ook hele mooie kansen. Zo hebben we nu meer plaats in onze agenda om bijzondere producties te boeken. Normaal zitten we al aan het begin van het seizoen bomvol, maar nu hebben we nog plaats om nieuwe en unieke shows een plekje te geven. Natuurlijk is het voor het publiek ook heel bijzonder om met zo weinig mensen in een zaal te zitten. Het is heel intiem. De inrichting is anders, je mag een drankje de zaal in nemen, er staan tafeltjes en we hebben geëxperimenteerd met licht en ruimte. In het Bolwerk was altijd plaats voor 500 dansende en feestende mensen, nu zitten er 55 mensen. Anders, maar ook wel een hele bijzondere ervaring. Ik zou zeker aanraden om kaartjes te kopen. Niet alleen voor je eigen ervaring, maar ook om ons te steunen. We willen zoveel mooie dingen laten zien en mensen vergeten wel eens hoe belangrijk cultuur is.”

Waarom is cultuur dan zo belangrijk?

“Kunst en cultuur maakt de mens, dat denk ik echt. We moeten ons blijven verwonderen en op zoek gaan naar mooie belevenissen en ervaringen. Daarnaast vergeten mensen snel dat de cultuursector heel belangrijk is voor ons land. We staan met zijn allen toch zeker voor 3.7% van het Bruto Nationaal Product. Dat is bijna zo groot als de bouw en groter dan de landbouw, onze grote nationale trots. We lijken misschien niet zo belangrijk, omdat we minder commercieel zijn misschien, maar we zijn dat dus wel.”

Ondanks alle tegenslagen hebben jullie een indrukwekkend programma!

“We zijn heel trots dat we inderdaad toch een bijzonder programma hebben weten op te stellen. De programmeur heeft keihard gewerkt en er komen mooie namen. Youp van het Hek is natuurlijk een hoogtepunt, maar die is helaas al uitverkocht, dus daar zou ik eigenlijk geen reclame voor hoeven maken. Zelf heb ik heel erg zin in het optreden van New Cool Collective op 12 december in het Bolwerk. Daar zal ik zeker zelf ook te vinden zijn. We hebben ook een aantal bekende cabaretiers op het podium staan, zoals Erik van Muiswinkel. We zijn ook vereerd dat Pier21 bij ons zijn show komt monteren en in premiere gaat. 5 december gaat onze eigen musical in première. Het is een voorstelling voor jong en oud, een mooie gelegenheid om in de decembermaand samen met het gezin een avondje uit te gaan. Persoonlijk kijk ik ook uit naar Eric Vloeimans. Ik ben van huis uit trompettist en ik heb hem al meerdere keren gezien op het podium, ik kan je vertellen, het verveelt mij nooit.”

Theater Sneek
Westersingel 28, 8601 GR Sneek 0515 – 431 400
service@cultuurkwartier.nl www.theatersneek.nl

Afbeelding
Het complete gids voor het onderhouden van je hottub of jacuzzi Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Afraw Nation behaalt tweede plaats bij NK van UDO en kwalificeert zich voor EK in Duitsland Algemeen 23 apr, 09:01
Afbeelding
Deze zomervakantie niet al te ver van huis? Dit zijn 4 top vakanties dicht in de buurt! Algemeen 22 apr, 15:20
Afbeelding
Arena Friso Sneek explodeert na golden set in waanzinnig duel Sport 22 apr, 10:27
Afbeelding
VC Sneek massaal in actie voor maand van de voedselbank Sport 22 apr, 09:00
Afbeelding
Friso Sneek zet forse stap richting finale play offs Sport 19 apr, 14:00
Afbeelding
Het kiezen van de juiste auto- of motorverzekering Algemeen 19 apr, 11:14
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 apr, 08:00