maandag 21 september, 2020 11:41
Logo rondomvandaag.nl/Sneek
Foto:

Museum Martena bovenaan in tussenstand prijs 30.000 euro

Museum Martena staat op dit moment bovenaan, met 46 procent van de uitgebrachte stemmen, in de strijd om de Raak Stimuleringsprijs. Samen met Museum De Lakenhal uit Leiden en het Chabot Museum uit Rotterdam is het Franeker museum in de race om de hoofdprijs van 30.000 euro. De tweede prijs is een bedrag van 20.000 euro en de derde prijs 10.000 euro.

Het Chabot Museum staat dichtbij op de tweede plek, met op dit moment 38 procent van de stemmen. Museum De Lakenhal heeft tot dusver 17 procent van de stemmen gekregen. Stemmen op de musea kan nog tot 7 oktober op de website https://raakstimuleringsprijs.nl/, op 8 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt

Zelfontwikkelde Aaitour
Museum Martena is Franeker is genomineerd voor deze prijs vanwege de het bedenken en uitvoeren van de bijzondere 'Aaitour'. De Aaitour is een rondgang op eigen gelegenheid, of met een persoonlijke gids, door het museum met een audiotour bij 30 objecten. In de audiotour worden beeldbeschrijvingen gecombineerd met achtergrondinformatie en anekdotes. De beeldbeschrijvingen zijn noodzakelijk voor blinden en slechtzienden, zodat ‘er meer gebeurt in je hoofd’.

Beeldbeschrijving en aanraken
Maar met alleen beeldbeschrijvingen ben je er niet. De combinatie met leuke informatie maakt dit een uniek en nieuw concept. Daarnaast mag je bij alle 30 onderdelen een object voelen. Dit kan variëren van het volledige gereconstrueerde kostuum van Saepck van Vervou dat op haar portret te bewonderen is (droeg ze eigenlijk ondergoed?), tot de geplooide kraag van een professor of een gondel uit het reuzenrad van Kooistra’s Kermis. Het aanraken (aaien) van de objecten geeft blinden en slechtzienden informatie en zorgt voor een beleving voor gewoon zienden. ‘Je kunt je beter tot de omgeving en de spullen verhouden, als je het mag aanraken.’ zegt een bezoeker.

Voor iedereen en toekomstbestendig
In een museum is veel te zien. De Aaitour is een audiotour met een speciale component voor mensen met een visuele uitdaging, maar de tour is voor iedereen. Dit wordt de enige audiotour van Museum Martena. In het Nederlands, Fries, Engels en Duits, maar ook in gebarentaal. Een inclusieve tour met een belangrijke voelcomponent is toekomstbestendig en duurzaam en past bij onze filosofie.

Je mag replica's van de kunstvoorwerpen aanraken
Museum Martena wil de objecten dichter bij de mensen brengen: geen touwtjes voor de stijlkamers, geen vitrines als het niet nodig is en op alle stoelen mag je zitten. In onze aanraakstijlkamer mag je authentieke voorwerpen aanraken en gebruiken (thee drinken, spelletjes doen, op het harmonium spelen). In de Aaitoer draait het om replica’s. Maar toch, wie wil er niet een klein houtsnijwerkje als dat van Anna Maria van Schurman aaien en voelen hoe nauwkeurig deze allereerste vrouwelijke universitaire student van Europa een portret in hout kon maken?

Meer berichten