Afbeelding
Foto: Dokterswacht Friesland

Dokterswacht: Katheterzorg door verpleegkundige in plaats van huisarts

Algemeen

Patiënten uit heel Friesland die vanaf 1 juli Dokterswacht Friesland bellen met verpleegkundige vragen over een blaaskatheter worden bezocht door een verpleegkundige in plaats van een huisarts. Dokterswacht Friesland start een bijzondere samenwerking met de regio-aanbieders voor thuiszorg in Friesland: Thuiszorg Het Friese Land, Thuiszorg De Friese Wouden (onderdeel van KwadrantGroep) en Thuiszorg Zuidwest Friesland.

Het gaat om een proef om de zorg rondom blaaskatheters tijdens avond, nacht en weekend te verplaatsen naar de wijkverpleging. Verpleegkundigen kunnen deze zorg namelijk veel beter verlenen, zij hebben meer ervaring met het plaatsen van een katheter en de zorg erom heen. Tegelijkertijd wordt de huisarts ontlast doordat hij minder visites hoeft te rijden.

Vanwege vergrijzing
Met het oog op de vergrijzing in Friesland en de krapte op de arbeidsmarkt is het noodzakelijk om zo efficiënt mogelijk met de beschikbare zorgverleners om te gaan. Regelmatig bellen patiënten Dokterswacht Friesland met verpleegkundige vragen. Dit zijn vragen over bijvoorbeeld wondverzorging of een blaaskatheter. Deze vragen komen dan bij een huisarts terecht.

Dokterswacht Friesland: "Dit willen we graag veranderen. Daarom beginnen we met een proef om de zorg rondom blaaskatheters tijdens avond, nacht en weekend in heel Friesland (met uitzondering van de Waddeneilanden) te verplaatsen naar zorgprofessionals die het meest deskundig zijn op dit gebied, de verpleegkundigen. Een verpleegkundige gaat vervolgens naar de patiënt toe. Dit is een mooi voorbeeld van de juiste zorg op de juiste plek door de juiste zorgverlener."

Voorlopig voor een jaar
Hiermee wordt volgens Dokterswacht niet alleen duurdere zorg voorkomen, maar gaan we ook op een slimme manier om met de toenemende schaarste aan medewerkers. Dokterswacht Friesland en de drie thuiszorgorganisaties starten met deze nieuwe provinciale werkwijze vanaf 1 juli 2020, in eerste instantie voor de duur van 1 jaar.

Periodiek bekijken Dokterswacht Friesland en de drie thuiszorgorganisaties hoe de nieuwe werkwijze bevalt. De ervaringen die zij opdoen, kunnen ze vervolgens gebruiken voor een vervolgtraject in Friesland waarbij ook andere verpleegkundige handelingen door de verpleegkundige in de wijk in plaats van door de huisarts worden gedaan.

Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 14 uur geleden
Afbeelding
Kleding inzamelingsactie G.V. De Stanfries 4 april in IJlst/Oosthem Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Inwoners centraal in gastvrij Súdwest-Fryslân Politiek 19 uur geleden
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
VC Sneek H1 wint voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Vocasa H2 Sport 26 mrt, 15:00
Afbeelding
Aanvragen lening voor verduurzamen huis afgelopen 10 jaar verachtvoudigd Duurzaamheid 26 mrt, 08:00
Afbeelding
Scouting Jambowa Bolsward adopteert Marinemonument Verhalen uit de buurt 25 mrt, 20:00
Afbeelding
Charmante en grappige Jip op zoek naar een nieuw thuis Verhalen uit de buurt 25 mrt, 12:00