Folkert Poiesz, MP Nieuw Guinea en Marten van Lune marinier Nieuw Guinea leggen tijdens dodenherdenking een krans namens veteranen
Folkert Poiesz, MP Nieuw Guinea en Marten van Lune marinier Nieuw Guinea leggen tijdens dodenherdenking een krans namens veteranen

Veteraan Folkert vertelt over zijn diensttijd

Persoonlijke verhalen

Nationale veteranendag

SNEEK - Sinds 2006 wordt zowel landelijk als regionaal stilgestaan bij onze Nederlandse veteranen. De dag is een eerbetoon aan alle veteranen, waarbij erkenning en waardering belangrijke punten zijn. Folkert Poiesz, die u misschien wel kent als een belangrijke spil voor Daverende Donderdag van de Sneekweek, werd in 1962 als militaire politie uitgezonden naar Nieuw-Guinea. Hij vertelt graag over die tijd.

“De uitzending naar Nieuw-Guinea was onderdeel van mijn verplichte diensttijd. Als echte Snekerjongen en waterliefhebber had ik gehoopt mijn diensttijd bij de marine te kunnen volbrengen, maar ik kwam bij de Koninklijke Marechaussee terecht, in de volksmond ook wel bekend als de militaire politie. In het voorjaar van 1962 werd het steeds onrustiger in Nieuw Guinea. Nederland stuurde steeds meer troepen en om orde te houden ging er ook een groepje van ons mee. Ik was één van de zeven man die met 900 militairen werden uitgezonden. In het tropenmuseum werden we goed getraind en leerden we voor onze reis over de cultuur, de taal en de gevaren van Nieuw Guinea. Het avontuur begon al op de boot. In Engeland maakte wel al het geld, dat we stiekem van onze moeder hadden gekregen, op aan goedkope drank. Omdat we niet door het Suezkanaal mochten, voeren we door het Panamakanaal waar we onze sigaretten ruilden met indianen en in Hawaii ontdook ik de regels en ging stiekem naar Waikiki beach, waar ik een prachtig meisje ontmoette. Aangekomen in Nieuw-Guinea kreeg ik een Papoea als buddy die mij kennis liet maken met de cultuur op het eiland. Papoea’s zijn ontzettend goede spoorzoekers. Elk afgebroken takje, elk verschoven blaadje, elke voetafdruk kan hen vertellen wat er gebeurd is, heel bijzonder om mee te maken. In december 1962 zijn wij met het allerlaatste vliegtuig weer teruggevlogen naar Nederland. De laatste periode was erg zwaar. Er heerste veel onrust. 18 augustus 1962 vlogen we in een oude Dakota over Nieuw-Guinea en gooiden we pamfletten naar beneden waarop in het Maleisisch stond dat de oorlog voorbij was. Nederland was bezweken onder grote internationale druk en trok haar troepen terug. De Papoea’s zagen het echter helemaal niet zitten om nu onder Indonesië te vallen. Daar hadden wij tot het allerlaatst de handen aan vol.”

“Ik heb goede herinneringen aan mijn tijd in dienst en heb daar veel geleerd. Ik heb veel mensenkennis gekregen, weet hoe je draagkracht kan creëren, heb geleerd om altijd de waarheid te zeggen, ook al is die niet geliefd. Dat heeft mij in mijn latere leven nog geholpen. Ik ben daarom ook zeker voorstander dat de dienstplicht weer ingevoerd moet worden voor bepaalde jongeren. Je wordt er echt alleen maar beter, zowel fysiek als mentaal. In Nederland komt er steeds meer respect voor veteranen, maar ik vind dat de overheid niet altijd goed omgaat met ons. Er heerst een beetje een dominee-cultuur, eerst sturen ze militairen en vervolgens wordt je als veteraan met de nek aangekeken. Tuurlijk, er zijn toen ook slechte dingen gebeurd, maar noem mij één schone oorlog? Nu zijn er ook weer excuses aangeboden voor de inzet van militairen in Indonesië, maar dat gaat dan over de rug van de Indiëgangers. Ik vind dat niet kunnen. Ik heb jarenlang in de polder gewoond en ben al ruim 15 jaar voorzitter van het Veteranen Platform Noordoostpolder. Elk jaar organiseren wij een Veteranendag in het theater van het Voorhuys met interessante sprekers en een vol programma. Ook spelen we een rol bij de dodenherdenking en kranslegging. In 2018 kreeg ik een eervolle uitnodiging als adjudant van Generaal b.d. Hein Scheffer tijdens de parade op Nationale Veteranendag in den Haag. De hele parade naast het podium met premier Rutte en de Koning. Na afloop kennis gemaakt met een borrel en uiteraard heb ik beiden uitgenodigd voor de Sneekweek.

En film af Nikolaj Arcel
Filmhuis Sneek toont The Promised Land met in de hoofdrol Mads Mikkelsen. Cultuur 15 minuten geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 17 uur geleden
Afbeelding
Kleding inzamelingsactie G.V. De Stanfries 4 april in IJlst/Oosthem Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Inwoners centraal in gastvrij Súdwest-Fryslân Politiek 22 uur geleden
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
VC Sneek H1 wint voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Vocasa H2 Sport 26 mrt, 15:00
Afbeelding
Aanvragen lening voor verduurzamen huis afgelopen 10 jaar verachtvoudigd Duurzaamheid 26 mrt, 08:00
Afbeelding
Scouting Jambowa Bolsward adopteert Marinemonument Verhalen uit de buurt 25 mrt, 20:00