Afbeelding

Pas op voor oplichters die zeggen van de GGD te zijn

Algemeen

Pas op voor oplichters die langs de deuren gaan met een zogenaamde corona-test omdat ze van de GGD Fryslân zouden zijn. Ga daar niet op in. Stuur ze weg en waarschuw de politie.

Inmiddels zijn in het land verschillende incidenten bekend waarbij oplichters zich voordoen als GGD-medewerkers. Zij hebben telefonisch geprobeerd persoonlijke en financiële gegevens te bemachtigen. In andere situaties gingen criminelen die zich voordeden als GGD-medewerkers onaangekondigd langs huizen voor een vaccinatie of voor de afname van een coronatest.

GGD komt nooit onaangekondigd langs
De GGD komt nooit onaangekondigd bij u langs voor een coronatest. Ook benadert de GGD u niet actief voor het maken van een testafspraak. Heeft u geen afspraak aangevraagd en komt er toch iemand die zich voordoet als GGD-medewerker? Laat deze persoon dan niet binnen en neem contact op met uw regionale GGD.

Heeft u geen  klachten die passen bij het coronavirus? Dan neemt de GGD niet ‘spontaan’ contact met u op om een testafspraak in te plannen. De GGD kan u wel bellen in het kader van bron- en contactonderzoek. Hierbij zal de medewerker vragen of u klachten heeft. Als dat het geval is, is het belangrijk dat u zich laat testen.
Heeft u geen afspraak gemaakt voor een test en komt er toch onaangekondigd iemand aan de deur? Laat deze persoon dan niet binnen en neem contact op met uw regionale GGD ter controle.

GGD belt wel, maar vraagt nooit om financiële gegevens
De GGD kan u wel bellen als onderdeel van een bron- en contactonderzoek. De GGD zal u echter nooit vragen om uw financiële gegevens. Mocht u tijdens een telefoongesprek de situatie niet vertrouwen, zeg dit dan tegen de persoon aan de andere kant van de lijn. Een GGD-medewerker vindt dit geen probleem en gaat samen met u op zoek naar een manier om u gerust te stellen. Vraag bijvoorbeeld of u zelf de GGD mag terugbellen en zoek het nummer op op www.ggd.nl.

Het openlijk delen op sociale media dat u getest bent op het coronavirus en wacht op uw uitslag, kan oplichters de mogelijkheid geven om uw contacten te benaderen onder het mom van bron- en contactonderzoek. Wees voorzichtig wat u deelt.

En film af Nikolaj Arcel
Filmhuis Sneek toont The Promised Land met in de hoofdrol Mads Mikkelsen. Cultuur 5 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 22 uur geleden
Afbeelding
Kleding inzamelingsactie G.V. De Stanfries 4 april in IJlst/Oosthem Sport 27 mrt, 15:27
Afbeelding
Inwoners centraal in gastvrij Súdwest-Fryslân Politiek 27 mrt, 15:25
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
VC Sneek H1 wint voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Vocasa H2 Sport 26 mrt, 15:00
Afbeelding
Aanvragen lening voor verduurzamen huis afgelopen 10 jaar verachtvoudigd Duurzaamheid 26 mrt, 08:00
Afbeelding
Scouting Jambowa Bolsward adopteert Marinemonument Verhalen uit de buurt 25 mrt, 20:00