Afbeelding
Foto: eigen foto

De voetballers van SWZ Boso Sneek mogen weer!

Algemeen

SNEEK - Lang waren de velden leeg maar nu mogen kinderen, jongeren en volwassenen weer naar hartelust een potje ballen op de velden. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat alles veilig verloopt en dat had voor de vereniging wel wat voeten in de aarde. We spraken voorzitter Frank Slob over hoe SWZ Boso Sneek alles heeft geregeld.

Toen de overheid met het bericht kwam dat alle kinderen en jongeren buiten weer aan de gang mochten, ging het bestuur van SWZ Boso Sneek nog niet gelijk in actie. “We wilden eerst afwachten wat de KNVB hierover zou zeggen,” vertelt Frank. “Zowel zij als NOC-NSF en de gemeente kwamen met algemene richtlijnen waar verenigingen aan vast konden houden. Met die richtlijnen zijn we aan de slag gegaan.”

Het bestuur maakte een vertaalslag van de algemene richtlijnen naar specifieke regels die pasten bij de vereniging. Zo maakten ze een vaste route voor ouders die hun kinderen in de auto komen brengen en voor kinderen die zelf op de fiets komen. “Op het terrein zelf zijn ook vaste routes. De kleedkamers en kantine zijn niet open maar vooral de kleinsten moeten nog wel eens naar de wc. Daar is dus een vaste route voor, zodat je altijd die afstand van elkaar kan houden. Voor de kinderen het veld op gaan is er nog iemand die ze herinnert aan de regels” Het terrein van SWZ Boso Sneek bestaat uit twee kunstgrasvelden en twee grasvelden. Op die manier is er ruimte genoeg voor alle teams. “De kinderen vinden het prachtig om weer te ballen,” aldus Frank. “Dit is wat ze het liefste doen.” Er was dan ook geen kritiek vanuit de vereniging, iedereen was blij dat de trainingen weer begonnen. “Vooral de kinderen natuurlijk, maar ook de ouders zijn opgelucht. De trainers zijn ook blij dat ze weer het veld op moeten. De jongste jeugd wordt bijvoorbeeld getraind door jonge jongens uit onze prestatieteams. Zij waren al blij dat ze weer even het veld op konden, ook al konden ze eerst zelf niet aan de slag.”

Nu mogen ook de volwassen spelers weer het veld op. Gelukkig kan dat makkelijk op de velden: “We verdelen de velden meestal in tweeën. Op die manier kunnen alle teams, van jong tot oud en van recreanten tot prestatieteams weer spelen.” De vereniging beschikt over voldoende materiaal om iedereen te laten trainen. De gemeente is uiteindelijk eindverantwoordelijke van wat er op de velden gebeurt. SWZ Boso Sneek huurt de velden namelijk. De gemeente moest dus uiteindelijk toestemming geven voor gebruik. Zij waren gelukkig uiterst tevreden over het protocol dat het bestuur van de Sneker voetbalvereniging had ontwikkeld en zo konden de trainingen zonder vertraging beginnen.

De vereniging is door de coronacrisis aardig wat inkomsten verloren, vooral doordat de kantine moest sluiten. Gelukkig krijgen ze steun van de overheid en hebben ze ook financiële hulp gekregen van de KNVB. “Daarnaast,” legt Frank uit, “heeft de overheid gevraagd de gemeente geen huurbedrag te vragen voor de velden. Zij compenseren dit bedrag voor de gemeenten.” SWZ Boso Sneek heeft ook een aantal acties gedaan om wat extra geld in het laatje te brengen, zoals een leuke online bingo: “Dat was een fantastisch initiatief. Foppe de Haan en Sherida Spitse hielpen om de bingo onder de aandacht te brengen en sponsoren hebben ons geholpen aan leuke prijzen. Uiteindelijk hebben we al twee van die bingo’s kunnen organiseren.”

De coronacrisis was wel een flinke aderlating voor de club uit Sneek, maar dankzij steun van de overheid, de KNVB, de gemeente en de leden kunnen ze het hoofd wel boven water houden. Nu de trainingen weer kunnen beginnen kijken ze positief naar de toekomst.

Afbeelding
Vereniging Ondernemend Sneek en Súdwest-Fryslân verwelkomen bezoekers met open armen Verhalen uit de buurt 10 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 15 uur geleden
Afbeelding
Het complete gids voor het onderhouden van je hottub of jacuzzi Algemeen 24 apr, 09:03
Afbeelding
Afraw Nation behaalt tweede plaats bij NK van UDO en kwalificeert zich voor EK in Duitsland Algemeen 23 apr, 09:01
Afbeelding
Deze zomervakantie niet al te ver van huis? Dit zijn 4 top vakanties dicht in de buurt! Recreatie & Ontspanning 22 apr, 15:20
Afbeelding
Arena Friso Sneek explodeert na golden set in waanzinnig duel Sport 22 apr, 10:27
Afbeelding
VC Sneek massaal in actie voor maand van de voedselbank Sport 22 apr, 09:00
Afbeelding
Friso Sneek zet forse stap richting finale play offs Sport 19 apr, 14:00